FLOP LISTA

AUTI KOJE NITKO NIJE VOLIO: ovo je 13 najvećih dizajnerskih promašaja našeg vremena

Vlasnicima ovih nesretnih automobila u životu ne preostaje ništa drugo nego lagati prijateljama da su na kavu došli tramvajem. Prisjetimo se koji su to modeli
 Fiat

O izgledu je uglavnom nezahvalno raspravljati, nekome se više sviđa jedno, a nekome nešto drugo... Svijet automobila kroz minula desetljeća pamti brojne modele koji su podbacili po pitanju izgleda ma koliko god bili dobri ispod lima, a tako je i danas. Ovih će 13 kreacija na kotačima zasigurno ostati zapamćene kao dizajnerski ili konceptualni promašaji, pa opet sigurno ima i onih kojima se sigurno sviđa osobnost ovih modela jer su "drukčiji"...

Ford Scorpio

Za jedan od najvećih dizajnerskih podbačaja europske autoindustrije zapravo je najviše zaslužan Fordov službeni fotograf koji je iz neobičnog kuta snimio fotografiju za novinare pa je bezvezno oblikovan auto učinio još bezveznijim. Nesretnom Fordu Scorpiju druge generacije (1994. –1998.) zamjerao se i preamerikaniziran izgled naročito straga, a za to tko će jače uvrijediti izgled natjecali su se svi važniji novinari i mediji tog vremena od Jeremyja Clarksona koji je rekao kako je Scorpio sigurno najružniji auto na cestama, do Quentina Willsona koji je 1997. u Top Gearu izjavio da je Scorpio dizajniran kao da su ga crtali Ray Charles ili Stevie Wonder...

Ssangyong Rodius

Južnokorejski proizvođač koji je poznat po tome da po pitanju pogona tradicionalno surađuje s Mercedesom imao je svijetlih primjera u svojoj gami, no i potpuno nevjerojatnih modela poput jednovolumena Rodius prve generacije (2004.) koji je mogao primiti do 11 putnika! Svaki opis karoserije je suvišan jer Rodius doista izgleda kao s drugog planeta. Nisu mu pomogli ni Mercedesovi 3,2-litreni V6 od 217 KS kao ni 2,7-litreni common-rail dizelaš od 162 KS ispod poklopca.

Fiat Multipla

Po mnogim izborima, specijaliziranim časopisima i općenito automobilističkoj publici Fiatov jednovolumen za šestero izrastao na bazi Fiata Brave najružniji je auto na svijetu svih vremena. Kada su ga Talijani tek najavljivali govorili su kako pripremaju auto za šestero putnika u dva reda sjedala koji će biti dug poput Brave, širok poput Lancije Kappe i visok poput Scuda. Već je ta najava dala naslutiti kako stiže nešto totalno otkačeno. Tako je i bilo; auto je imao karakterističan "kljun" poput pačjeg i prednja svjetla u tri reda od vjetrobrana do branika. Kako bilo, Talijanima ipak treba čestitati na hrabrosti jer nitko drugi ne bi imao hrabrosti ovako što doista i pustiti na cestu. Konačno, auto je 2004. jako redizajniran jer je dotad dobro prolazio samo u Italiji, no činjenica da je 1999. izložen u Muzeju moderne umjetnosti MOMA u New Yorku u sklopu izložbe "Drugačije ceste, auti idućeg stoljeća" govori još ponešto o ovom Fiatu.

Subaru B9 Tribeca

Japanski SUV koji se proizvodio od 2005. do 2014. godine život je započeo kao model neobičnog prednjeg kraja koji nije svima legao najbolje, a tek je s redizajnom postao "mainstream" SUV, no bez pretjeranog uspjeha. Proizvodio se u Americi uglavnom za američko tržište, a čak je trebao u život krenuti i kao Saab 9-6 no projekt je zaustavljen na vrijeme.

BMW Serije 7 (e65)

Nakon i danas po mnogima najljepše i najelegantnije Serije 7 treće generacije (e38), BMW je s nasljednikom napravio salto mortale jer je crtaču olovku dao u ruke kontroverznom američkom dizajneru Chrisu Bangleu. Četvrta je generacija (e65) predstavljena 2001. godine zahvaljujući svojim neobično dizajniranim detaljima pobrala vrlo negativne kritike dotadašnjih kupaca BMW-a te opće automobilističke javnosti. Takav je otkačeni izgled jednostavno bilo teško provariti, pa je vrlo brzo stigao redizajn koji je 'ispeglao' sve detalje koji su boli oči. Ipak, generalno auto nije bio neuspješan, ali su tek iduće dvije generacije po pitanju izgleda vratile najveću BMW-ovu limuzinu na pravi put. Danas u BMW-u tvrde kako im je tada baš to, nešto novo te provokativno i trebalo kako bi skrenuli pažnju na svoju marku.

Daewoo Tacuma

Obiteljski kompaktni korejski jednovolumen trebao je 2000. godine biti odgovor na Renault Megane Scenic, no premda je za dizajn karoserije bio zadužen studio Pininfarina, auto je ispao jednostavno oku neobičan, najblaže rečeno. S valovito oblikovanim linijama karoserije nije dobro prošao u Europi premda je generalno postigao solidan uspjeh kao Chevrolet Tacuma, Chevrolet Rezzo, Chevrolet Vivant ili Daewoo Rezzo ovisno o tržištu gdje se prodavao.

Mini Paceman

Okej, BMW je na temelju branda Mini poželio izgraditi široku gamu modela što je legitimno, ne neke su ipak mogli i ne pustiti na cestu, poput Minija Pacemana. Jer, riječ je o coupe izvedbi s dvojim vratima visokog modela Countryman s peterim vratima što se po svemu sudeći pokazalo nepotrebnim eksperimentom. Neka se vlasnici Pacemana ne naljute...

Mercedes R-klasa

Kontejner na kotačima: tri su riječi kojim se najčešće opisuje Mercedesova R-klasa. No, zaslužuje li zapravo ovaj neobičan jednovolumen s tri reda sjedala goleme i luksuzne unutrašnjosti s pogonom na sve kotače (nastao na osnovi prethodne generacije ML-a) i po želji čak s oznakom 63 AMG ovakav grubi nadimak? Ako pitate Europljane većinom da, ali ako pitate Amerikance ne dolazi u obzir. Tamo je naime R-klasa od samog predstavljanja 2006. jedan od najomiljenijih Mercedesa...

Suzuki Baleno

Suzuki ima neke već kultne modele poput malenog penjača Jimnyja ili vrlo popularnu novu Vitaru, no ima i Baleno, potpuni dizajnerski flop. Još bi i mogao proći u Indiji (gdje se i proizvodi) no europski kupci i u klasi jeftinih imaju puno toga za birati. Baleno je 90-ih, ako se prisjetimo, bio oku bitno privlačniji automobil.

Jeep Cherokee

Dokazano sposoban i kvalitetan SUV kultnog imena Cherokee mogao bi postati prodajnom žrtvom svog izgleda. Od samog predstavljanja željelo se najaviti kako je stiglo novo doba za Jeep pod skutama Fiata, no izgled Velikog poglavice kojeg su oduvijek cijenili tradicionalisti nenavikli na dizajnerske eskapade nije pao na plodno tlo, a još je uvijek pitanje je hoće li privući one koji dosad nisu kupovali Jeep.

Nissan Micra CC

I dok je Peugeot s 206 Coupe Cabrioletom bilježio enormnu potražnju i plovio na valovima uspjeha odmah su brojni drugi proizvođači pokušali ponuditi koncept gradskog lifestyle, ali dostupnog kabrioleta s tvrdim sklopivim krovom - od Mitsubishija s Coltom CZC, do Nissana s Microm CC. Nisanov cabrio s tvrdim krovom bio je predstavljen 2005. godine, a za izvedbu sklopivog krova Japanci su zadužili specijaliste iz ugledne karoserističke radionice Karmann. I sve bi bilo dobro da auto ne izgleda tako kako izgleda, kao da je rađen na brzinu i bez rezona, samo kako bi se što prije priključio tada rastućem CC trendu...

BMW Serije 5 GT

Dok je BMW Serije 5 na zalasku (F10) jedna od najljepših limuzina uopoće, njena GT izvedba predstavljena 2009. godine koja nudi više prostora u kabini i veću upotrebljivost s petim vratima (nastao na osnovi Serije 7), ako ne koncepcijski onda je dizajnerski potpuni promašaj. Barem po ukusu europskih kupaca gdje je prošao vrlo mlako.

Bentley Bentayga

Prvi SUV Bentleya nastao na osnovi Audija Q7 pod nazivom Bentayga, dizajnerske smjernice izgleda vuče od koncepta EXP 9 F koji nije pobrao pozitivne kritike pa tako nije slučaj ni sa serijskom Bentaygom. Implementiranje linija inače savršeno oblikovanih coupea, kabrioleta i limuzina Bentleya na jedan SUV nije ispalo osobito uspješno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. ožujak 2024 06:07