VIDEO

DAN IZ SNOVA: Bivši voditelj Fifth Geara Tiff Needell isprobao sve generacije modela M5, evo koji je naj, naj!

 
 Lovecars YouTube

Novi BMW M5 impresivna je jurilica koju pogoni dobro poznati 4,4-litreni twin-turbo V8 motor snage 600 KS, odnosno 625 KS u Competition izvedbi. A kakav je u usporedbi sa svojim prethodnicima? Rijetko tko može to provjeriti, budući da bi trebalo mnogo truda i vremena da se poslože sve generacije kultnog modela M5 na jednom mjestu. Ipak – i to je moguće, a bivši voditelj Fifth Geara Tiff Needell imao je tu sreću da u jednom danu provoza sve modele i uživa u onome što isti nude.

lovecars youtube screenshot

Priča je počela s originalnim E28 M5 modelom koji ispod poklopca skriva 3,5-litreni atmosferski (dugo nismo pisali ovu riječ) motor sa 286 KS uparen sa 5-stupanjskim ručnim mjenjačem. Riječ je o više nego duplo slabijem modelu, ali po osmijehu na licu poznatog voditelja čini se kako itekako budi emocije.

Slijedi druga generacija kodnog imena E34 čiji je obujam povećan na 3,8 litara, a po prvi put se nudio i u karavanskom izdanju. Prema Tiffu, upravljanje je značajno poboljšano u odnosu na E28, no tvrdi kako bi samo držanje ceste ipak moglo biti bolje (naravno, na umu je imao današnje, moderne automobile).

Slijedi runda u verziji E39 s pravom melodijom iz auspuha zahvaljujući V8 motoru. Multilink ovjes brine se za brze prolaska kroz zavoje, a u današnje vrijeme restrikcija i OPF filtera u svim novim modelima lijepo se prisjetiti kako su nekad zvučali sportaši.

Posebno mjesto u srcu fanova bavarske marke zasigurno zauzima E60 M5 sa V10 motorom i četiri nastavka ispušnog sustava kojima se diferencirao od „običnih” izvedbi.

BMW je 2011. godine predstavio F90 M5 sa twin-turbo V8 motorom uparen sa ZF-ovim automatskim mjenjačem s dvije spojke.

Aktualna generacija u vozačkom je smislu superiorna svim ostalima, a treba napomenuti i kako je iznimno cijenjena među tunerima budući da 4,4-litreni V8 motor ima ogroman potencijal (već su dostupna povećanja snage na preko 800 KS). Ostaje pitanje – koji je vama najdraži? Pogledajte video sa Tiffovim dojmovima:

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 19:06