TEMPI PASSATI

Italija ima Ferrari, ali više nema svog vozača! Najveći prozivodi su Meksikanac i Francuz....

Italija je autosportu dala prvog pobjednika utrke Formule 1, prvog svjetskog prvaka u Formuli 1, veliki i slavni Ferrari, legendarnu Monzu, Mille Miglia, Maserati, Lanciju, ali to su tempi passati... Ove sezone u oktanskom cirkusu neće biti talijanskih vozača.

Gospodarska kriza je kriva za sve. Tako je bivši vozač Formule 1 Jarno Trulli objasnio razloge zašto prvi put nakon 1973. godine i Velike nagrade Njemačke na startu utrke Svjetskog prvenstva neće biti nijednog talijanskog vozača.

Kriza je uništila sve

- To je sramotno. Italiji je motosport u krvi, imamo dosta talenta, ali više nemamo sponzora. Financijska kriza je maknula novac iz sporta. Niže kategorije natjecanja nemaju se kome obratiti i onda je logično da polako izumiremo iz Formule 1 - smatra Trulli.

Ferrari je prije nekoliko godina u suradnji s talijanskom automobilističkom federacijom utemeljio vozačku akademiju. Ali njihovi najveći prozvodi paradoksalno nisu Talijani već stranci - u posljednje su vrijeme izbacili Meksikanca Sergia Pereza i Francuza Julesa Bianchija.

Upućeniji smatraju da je i momčad iz Maranella indirektni krivac za takvo stanje u sportu. Ferrari je toliko moćna i dominatna sila u zemlji da praktički svi sponzori žele biti na bolidu propetog konjića.

A u Scuderiji nemaju vremena čekati vrhunskog talijanskog vozača. Ako izuzmemo ‘bisere’ poput Badoera i Fisichelle, posljednji pravi talijanski vozač koji je sjeo u Ferrari bio je Michele Alboreto koji je 1985. godine bio doprvak.

Čekaju još od 1953.

Inače, i legendarni gazda Enzo Ferrrari izbjegavao je angažirati domaće vozače. Mislio je da će ih mediji i navijači razapeti jer Ferrari uvijek mora biti prvi, a u slučaju pogibije nije želio biti taj koji će talijanskoj majci priopćiti da joj je sin preminuo u njegovu bolidu.

Tako će Alberto Ascari iz 1953. godine ostati posljednji Talijan koji je osvojio naslov, a novih klinaca nema ni na vidiku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 11:09