sad ili nikad

Jedinstvena prilika: Prodaje se rijedak BMW Z1 s još rjeđim dodatkom hardtopom

Proizveden je u ograničenoj seriji od oko 500 primjeraka od strane Wiesmann Auto Sporta

BMW Z1 Hardtop

 Artcurial

Ako sanjate o vrlo posebnim automobilom, ovo bi moglo biti za vas. Na aukciji se, naime, pojavljuje rijedak primjerak BMW-a Z1 s hardtopom, netaknut i sa svega 110 km na satu. Očekuje se da će doseći cijenu veću od 160.000 dolara na aukciji koja će se održati 2. veljače u Francuskoj.

image

BMW Z1 Hardtop

Artcurial

BMW Z1 je bio nekonvencionalan model kada je izašao 1989. godine, i i dan danas ostaje unikatan. Ovaj primjerak s fotografija dolazi s rijetkim tvrdim krovom, čineći ga još posebnijim. Aukcijska kuća Artcurial predviđa da će ovaj automobil postići između 100.000 i 150.000 eura na svojoj nadolazećoj aukciji.

image

BMW Z1 Hardtop

Artcurial

BMW Z1 je bio prvi sportski automobil marke BMW s dva sjedala nakon modela 507 iz 1950-ih. Njegova karoserija i dizajn odudarali su od drugih modela u to vrijeme. Osim toga, Z1 je imao nekoliko inovativnih karakteristika poput plastičnih vanjskih ploča i vrata koja su se uvlačila u karoseriju. Ispod površine, koristio je čeličnu monokok konstrukciju.

image

BMW Z1 Hardtop

Artcurial

Jedna od značajki Z1-a bila je mogućnost spuštanja bočnih ploča tijekom vožnje, pružajući vozaču i suvozaču intenzivnije iskustvo vožnje. Takva izloženost cesti i okolini nije bila česta u roadsterima tog vremena.

Pokretao ga je 2,5-litreni redni šestak sa 168 konjskih snaga, preuzet iz E30-generacije 325i. Osim toga, koristio je ručni mjenjač s pet brzina iz serije 3. BMW je razvio poseban "Z" stražnji ovjes koji mu je sjajno pristajao.

image

BMW Z1 Hardtop

Artcurial

Tvrdi krov je dodatak koji čini ovaj Z1 još ekskluzivnijim. Proizveden je u ograničenoj seriji od oko 500 primjeraka od strane Wiesmann Auto Sporta, s grijanim stražnjim staklom i unutrašnjim ukrasima od kože ili antilopa.

BMW je proizveo ukupno 8000 primjeraka Z1-a do završetka proizvodnje 1991. godine, nakon čega je stigao nasljednik Z3.

image

BMW Z1 Hardtop

Artcurial

Danas je Z1 najtraženiji jer se napokon zbog godina može uvesti i u SAD, prema Hagertyju, Z1 u dobrom stanju vrijedi oko 61.400 dolara u SAD-u, ali ovaj primjerak sa niskom kilometražom i tvrdim krovom sigurno će postići puno višu cijenu na tržištu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 23:59