VETTELU SE (NE)SVIĐA

'Postalo mi je previše kada su se dvije djevojke počele međusobno zabavljati...'

Mehaničari iz Saubera su me odvukli u jedan od čuvenih sex-klubova u Montrealu, a ukradena mi je kreditna kartica. Dok sam to shvatio i blokirao je, netko se već počastio večerom i vinom od 600 dolara na moj račun, prisjeća se Vettel

Sebastian Vettel može potpuno opušteno pristupiti vikendu u Kanadi. Nijemac ima ogromnih 59 bodova viška u odnosu na prvog pratitelja Lewisa Hamiltona, što znači da i u dvije utrke zaredom ostane bez ijednog boda i dalje će biti vodeći. Međutim, aktualni prvak želi nastaviti pobjedničku seriju i u Montrealu, mjestu uz koje ga vežu zanimljive uspomene.

Prva je zastrašujuća nesreća Roberta Kubice iz 2007. Tada je kao rezerva bio u boksu BMW Saubera, a onda kao zamjena za Poljaka tjedan dana kasnije u Indianapolisu vozio svoju prvu utrku u karijeri. Četiri godine kasnije, Kubica je spletom okolnosti opet u bolnici, a Vettel je u međuvremenu odvozio 68 utrka, 15 puta pobijedio, postao najmlađi svjetski prvak i krči put prema dvostrukoj tituli.

Vino od 600 dolara

No, sjetio se još jedne nezaboravne i puno sočnije uspomene iz Kanade.

- Mehaničari iz Saubera su me odvukli u jedan od čuvenih sex-klubova u Montrealu. Kada su tamo dvije djevojke prionule poslu i počele se međusobno “zabavljati” taman meni pred očima, postalo mi je previše, ustao sam i otišao - sa smijehom se danas sjeća ondašnji 19-godišnjak.

I lanjski posjet Sjevernoj Americi ostao je po nečemu u sjećanju.

- Ukradena mi je kreditna kartica. Dok sam to shvatio i blokirao je, netko se već počastio večerom i vinom od 600 dolara na moj račun.

Ovogodišnja posebnost za Vettela i Kanadu je bio put avionom. Naime, u zrakoplovnoj kompaniji kojom je letio iz Švicarske u tijeku je štrajk catering-službe, pa na letu u trajanju od osam sati nije bilo hrane.

- Srećom znao sam za to pa sam od kuće ponio sendviče, a ionako nisam ljubitelj hrane u zrakoplovima.

Reklo bi se, s Vettelom nikada nije dosadno. Osim što možda postaje dosadno kada se njegovo ime stalno pojavljuje na vrhu poretka poslije utrke.

Čak dvije zone za DRS

Kanada je, međutim, jedna od najvećih prilika njegovim konkurentima da to promijene. Trkalište Gilles Villeneuve trebalo bi po svojoj konfiguraciji - kombinacija dugih brzih ravnina i oštrih sporih zavoja - više odgovarati McLarenu i Ferrariju. Ako tu Hamilton, Button i Alonso ne uspiju pobijediti Red Bullovog vozača, onda se i definitivno mogu oprostiti od bilo kakve borbe za naslov prvaka.

- Na ovoj stazi aerodinamika bolida, što je naša Ahilova peta ove sezone, nije toliko presduna i zato vjerujem da imamo šansu boriti se za top pozicije - rekao je Alonso.

Zanimljivo je, pak, da je FIA odlučila u Kanadi postaviti čak dvije zone na kojima će se koristiti pomično stražnje krilo (DRS) - na dugačkoj ravnini pred kraj kruga te odmah u nastavku na startno-ciljnoj ravnini, poslije šikane kod ulaza u boks. Međutim, mogući bi problem mogla biti činjenica da vozač koji uspije prestići drugog vozača u prvoj zoni, svejedno smije koristiti DRS i u drugoj zoni, dok onaj “prestignuti” to ne smije.

VN Bahreina definitivno otkazana



Organizatori utrke Formule 1 na stazi Sakhir, koja se kao uvodna u sezonu trebala voziti 13. ožujka, po drugi su put, sada definitivno, otkazali ovogodišnje natjecanje. FIFA je prije tjedan dana premjestila utrku na 30. listopad, kao završno natjecanje u sezoni. Nakon serije negativnih reakcija koje je uslijedila, organizatori su priopćenjem u četvrtak definitivno otkazali utrku. Sada se očekuje da to još potvrdi Međunarodna federacija autosportova (FIA).

Uvodna utrka u aktualnu sezonu povučena je iz kalendara Svjetskog prvenstva zbog političkih nemira i antivladinih prosvjeda u toj zemlji. Motorsport vijeće FIA-e prošli je petak odlučilo da će se utrka ipak održati, i to 30. listopada, ali takva je odluka dovela do žestokih prosvjeda javnosti i samih momčadi Formule 1 budući da iz Bahreina svakodnevno dolaze vijesti o kršenju ljudskih prava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 16:43