istraživanje pokazalo

‘Radije bi rukom primili pauka‘: Vozači se najviše boje ovog manevra kod parkiranja

Prilikom paralelnog parkiranja broj otkucaja srca se kod ispitanih vozača povećao u prosjeku za čak 57 posto

Parkiranje, ilustracija

 Profimedia

Kretanje na uzbrdici, pretjecanje, vožnja autocestom, vožnja unatrag i okretanje na malom prostoru samo su neki od strahova mnogih vozača koji se u takve "ekshibicije" rijetko upuštaju ili se pri njihovom izvođenju "potpuno pogube". Ipak, postoji jedan manevar koji vozače straši još više, a to je paralelno parkiranje, odnosno uzdužno parkiranje između dva vozila koje se u pravilu izvodi vožnjom unatrag.

Studija koju je proveo britanski Auto Trader otkrila je da je paralelno parkiranje manevar koji najviše utječe na vozače. Istraživanje je provedeno tako da se mjerio ritam srca, a prilikom paralelnog parkiranja broj otkucaja srca se kod ispitanih vozača povećao za čak 57 posto u prosjeku što znači da su vozači pritom bili pod velikim stresom.

image

Parkiranje, ilustracija

Profimedia

U anketi provedenoj u sklopu istraživanja čak 25 posto vozača priznalo je da su zamolili suvozače da parkiraju njihov automobil umjesto njih, a 11 posto njih je priznalo da su radije nepropisno parkirali umjesto da se pokušaju paralelno parkirati u uski prostor. Ni okomito parkiranje unatrag između dva automobila nije omiljeno kod manje vještih vozača.

Pritom manevru otkucaji srca rastu za 46 posto, otkriva isto istraživanje. Parkiranje unaprijed najmanje je stresno jer su otkucaji srca pritom prosječno porasli za 41 posto. Koliko se neki ljudi boje parkiranja otkriva i odgovor na anketno pitanje: biste li radije paralelno parkirali ili rukom uhvatili pauka.

image

Parkiranje, ilustracija

Profimedia

Svaki peti ispitani vozač radije bi se suočio s paukom! Također svaka peta vozačica bi radije otišla kod zubara nego paralelno parkirala. Auto Traderova studija otkucaja srca uspoređivala je otkucaje srca u mirovanju s vršnim otkucajima srca tijekom tri bitna manevra parkiranja; paralelno parkiranje, parkiranje unatrag i parkiranje prema naprijed. Rezultati su otkrili da manevar parkiranja doista izaziva paniku.

Zanimljivo je da je ona čak veća kod muških vozača kojima je broj otkucaja srca u prosjeku porastao za 58 posto u odnosu na 56 posto kod žena pri manevru paralelnog parkiranja. Studija Auto Tradera s mjerenjem otkucaja srca provedena je na 20 vozača pomoću Polar H10 monitora otkucaja srca.

U anketi provedenoj na 1246 vozača je jedan od četiri vozača priznao damu je paralelno parkiranje stresno, a jedan od pet isto tvrdi za parkiranje unatrag. Također, 25 posto priznalo je da izbjegava neka slobodna parkirna mjesta zbog straha od parkiranja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. ožujak 2024 23:58