ODABRAO PORSCHE

VIDEO: Ovo je najboljih 5 Porsche koncepata, a neke od njih Porsche nikada nije ni pokazao!

Na Youtube kanalu njemačkog proizvođača osvanuo je novi video iz serije "Top 5", ovaj su put u središtu priče koncepti
 Youtube screenshot

Porsche je na svom Youtube kanalu nastavio sa serijom isječaka pod nazivom "Top 5". I dok smo dosad tako imali prilike vidjeti pet modela s najboljim zvukom ili primjerice pet najrjeđih modela, ovaj put predstavljeno je pet najboljih koncepata prema njihovom izboru.

Priča započinje s modelom Typ 754 T7 koji datira iz 1959. godine. Služio je kao osnova za prvu generaciju modela 911, a vrlo jasno se mogu vidjeti i međusobne sličnosti budući da je većina dizajnerskih rješenja preuzeta upravo s ovog koncepta. Za pogon je zadužen 2,0-litreni četverocilindraš snage 130 KS.

Youtube screenshot

Na četvrtom mjestu nalazi se usitinu zanimljiv primjerak: koncept 989 iz 1988. godine koji je predstavljao potpunu novost i širenje portfelja za Porsche, budući da je riječ o sportskom automobilu s četiri vrata. Pokretan V8 motorom snage 300 KS, serijsku proizvodnju nije doživio, ali je svakako imao utjecaj budući da je vizija sportskog Porsche modela s četiri vrata zaživjela 2009. godine predstavljanjem Panamere.

Youtube screenshot

Na trećem mjestu nalazi se koncept za koji je vrlo vjerojatno mali broj ljudi čuo. Porsche Cayenne Cabriolet Concept zapravo je SUV u kabrio izdanju čiji je zadnji kraj inspiriran Targa modelima. Izrađen 2002. godine, serijsku proizvodnju nikad nije doživio, ali treba spomenuti da ovakvi "mješanci" na tržištu u današnje vrijeme postoje (primjerice Range Rover Evoque Cabrio).

Youtube screenshot

Drugu stepenicu postolja zauzeo je koncept 918 Spyder koji je predstavljen 2010. godine. Ovaj model tri je godine kasnije krenuo u proizvodnju, naravno u ograničenom broju primjeraka. Pokreće ga kombinacija V8 motora i dva elektromotora, a treba napomenuti kako je u odnosu na konceptnu izvedbu 918 Spyder zadržao većinu dizajnerskih rješenja.

Youtube screenshot

Kao najbolji koncept u Porscheu vide model Mission E. Predstavljen 2015. godine na salonu u Frankfurtu, riječ je o konceptu kojim Porsche pokazuje svoj viziju električnog sportskog automobila. Ukupna snaga elektromotora iznosi preko 600 KS, a iz Porschea su najavili kako bi u proizvodnju trebao 2019. godine.

Youtube screenshot

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 20:21