DOMAĆE TRŽIŠTE

NEGATIVAN REKORD Najlošiji mjesec u posljednjih 12 godina

U kolovozu je registrirano samo 1686 automobila, što je najgori rezultat u ovom stoljeću

Ako računamo da je bilo 23 radna dana, ispada da se dnevno u kolovozu registriralo tek 73 vozila.

Očekivalo se da će biti loše, ali da će biti tako loše, vjerojatno nije nitko niti sanjao. Kolovoz 2012. sa 1686 registriranih vozila ostat će upamćen kao mjesec s najmanje novih automobila u posljednjih gotovo 12 godina (točno 11 godina i 8 mjeseci), ili od 2001. godine do danas.

U cijeloj Hrvatskoj se u 23 radna dana registriralo nešto više od 73 vozila dnevno. Ako usporedimo s rekordnim svibnjem 2001. godine kada je registrirano 10.013, to je razlika od 8327 automobila, ili u postocima - 85 posto manje registracija. Nikada u posljednjih 12 godina jedan mjesec nije imao manje od 2000 registracija. Najslabiji dosad bio je kolovoz 2009. godine kada je kriza zapljusnula Hrvatsku i kada je registrirano 2430 automobila. Znači, ovaj je mjesec 30 posto slabiji od dosadašnjeg najslabijeg. Svaki je komentar suvišan.

Crna realnost

Razlog treba potražiti u činjenici da u kolovozu nije bilo umjetnog pumpanja tržišta u vidu velikih flota ili rent-a-carova koji su zapravo još donekle držali slamku kroz koje je disalo posrnulo tržište. Ovih 1686 vozila crna je realnost koja je samo pokazatelj u kojem je stanju naša privreda. Svi su na gubitku, prvenstveno država koja sigurno slabije od očekivanog puni proračun. U pitanju je i sigurnost jer bez obnove vozni je park sve stariji i, naravno, sve slabije održavan jer za servise nema novca.

Ako malo stavimo na stranu 2001. godinu, kada je zbog promjene zakona naglo porasla prodaja u svibnju i lipnju, onda je vidljivo kako je 2008. godina bila zlatna za sve koji se bave prodajom automobila. A od tada se bilježe samo konstantni padovi i svih pet najslabijih mjeseci je upravo u razdoblju od 2009. do 2012. godine. Nažalost, perspektiva nije dobra. Pomalo je uopće glupo pričati tko je kako prošao u kolovozu jer realno su svi gubitnici.

Što reći kada jedan Volkswagen registrira 191 automobil i pritom je vodeći. Sigurno nije nitko u PZ Autu otvarao šampanjac zbog ovog rezultata, ali danas se jednostavno ne može bolje.

Novi val otpuštanja

Još je osam uvoznika u tranši 110 do 160 prodanih vozila, a svi ostali su debelo ispod stotke. Gotovo da danas većina uvoznika pojedinačno poznaju svoje kupce, a nije riječ o Rolls-Roycevima ili Ferrarijima. Stoga ćemo ovoga puta napraviti iznimku i nećemo poimence navesti tko je bio dobar, a tko loš, jer u ovom trenutku sa sigurnošću tvrdimo kako nitko nije pozitivan. Potpuno je jasno da ako uskoro ne dođe neki poticaj države, loši rezultati poslovanja će se nastaviti, a s njima i nova otpuštanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 09:17