pogledajte video

Ne košta ništa: Kućanica otkrila trik za odleđivanje stakala auta samo s predmetima iz kućanstva

Brzo djeluje, nema više hladnih ruku, grijanja motora na mjestu, a stakla se brzo odleđuju...

Zaleđena stakla

Jutarnje čišćenje automobilskih stakala od snijega ili mraza praksa je koju moramo odraditi prije sigurnog polaska. Strugalica za led je pritom većini "obavezna zimska oprema” u autu.

Ako je preko noći pala "ledena kiša” tada je još gore jer stakla na niskim temperaturama uz visoku razinu vlage u zraku bivaju doslovno okovana debelim filmom ledene kore.

image

Skidanje leda

Facebook

Dobra ventilacija u automobilu nakon desetak minuta u kombinaciji sa strugalicom rješava stvar (premda ipak ostavlja mikro oštećenja na staklu), pa neki vozači navečer stavljaju na vjetrobran komad kartona ili specifičnu navlaku kakvu možete kupiti na svakoj benzinskoj postaji, kako bi ostao netaknut.

Neki koriste i specijalan sprej za odleđivanje koji često nije najbolje rješenje. Razlog je ponovno zaleđivanja vjetrobrana u vožnji nakon tretiranja.

Međutim, u ovo se vrijeme vrijedi se prisjetiti "trika" jedne kućanice iz Velike Britanije koja ga je podijelila na društvenim mrežama. Ideja je zapravo vrlo jednostavna u borbi protiv zaleđenih stakala na jutarnjoj hladnoći.

Za odleđivanje je koristila običan kućni predmet - praznu plastičnu bocu sredstava za čišćenje u koji je ulila mlaku vodu i dodala četku na vrh!

Postoji još nekoliko nekonvencionalnih "uradi sam" trikova koji pomažu za brzo odleđivanja stakala: običnu plastičnu vrećicu za zamrzavanje napunite mlakom vodom te držeći je u ruci njome prelazite preko zaleđenih stakala.

Poznato je da ključala voda može dovesti do pucanja stakla zbog nagle promjene temperature što uzrokuje širenje stakla i pucanje te posljedično skupe račune za popravak, no topla voda u vrećici ne može nanijeti nikakvu štetu, a djeluje odlično.

image

Odleđivanje stakla

Y0utube screenshot

Možete isprobati i trljanje lukom jer luk ima sličan učinak kao ocat, a ako ga nemate pri ruci, uvijek možete umjesto njega probati krumpir. Molekule šećera iz ovog povrća mogu razgraditi mraz čim se stvori na prozoru. Prerežite glavicu luka ili krumpir na pola i večer prije njime obilato natrljajte prozore i vjetrobransko staklo i to bi trebalo otjerati mraz.

Ponovimo, kako god se snalazili, čista stakla u vožnji zimi su preduvjet sigurnosti, premda je svima nama tlaka od čišćenja na minusima, a usto po zakonu vjetrobransko staklo u vožnji mora biti potpuno bez mraza i leda jer se vozilo može smatrati neočišćenim od zimskih padalina za što je propisana kazna od 130 eura.

U nekim slučajevima postoji i opasnost ako sudjelujete u sudaru, a policija ili vještak zaključe kao niste imali očišćena stakla također slijedi kazna, ili čak neisplate osiguravajućih kuća, ovisno o ugovoru...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. travanj 2024 14:39