savjetnik za vozače

Stakla na autu vam se smrzavaju s unutarnje strane? Spriječite to i učinite ovih pet stvari

Pokušajte kabinu održavati sa što manje vlažnosti preko noći i za početak uklonite snijeg s cipela kod ulaska u vozilo

Led na vjetrobranu s unutarnje strane

 Profimedia

S kalendarskim početkom zime stižu i "minusi" posebno tijekom noći pa je korištenje strugalice za led standardna vozačka jutarnja praksa. No, automobil vas je dočekao sa zaleđenim vjetrobranom s unutarnje strane? Postoji razlog: led se, naime, stvorio jer se vlaga u kabini kondenzirala na staklu, a zatim se smrznula kada je temperatura pala ispod nule. Najbolji savjet za početak je na licu mjesta ukloniti vlagu otvaranjem vrata i provjetravanjem automobila.

Potom uzmite strugalicu za led i upotrijebite ventilaciju s toplim zrakom usmjerenu maksimalno na vjetrobran, ali prije toga, položite krpu ili ručnik preko gornje plohe instrumentne ploče kao bi upile otopljenu vodu iz leda.

Pritom nikako nemojte koristiti tekućinu za odmrzavanje iznutra, jer pare kemikalije mogu biti štetne za zdravlje.

image

Led na vjetrobranu s unutarnje strane

Profimedia

Dobro: brojni noviji automobili imaju integrirani senzor registriranja vlage koji pomaže sustavu klimatizacije procijeniti količinu rose na vjetrobranskom staklu s unutarnje strane što bi trebalo spriječiti zamagljivanje.

Isto tako, korištenje recirkulacije zraka ili isključen klima uređaj (ako ga automobil ima) također može uzrokovati zamagljivanje vjetrobranskog stakla. Da biste to spriječili, koristite klima uređaj u "automatskom" načinu rada.

Trik: suhom krpom češće prebrišite vjetrobran s unutarnje strane nakon vožnje što će pomoći kod sprječavanja stvaranja leda tijekom noći.

Ne manje važno: pokušajte kabinu održavati sa što manje vlažnosti preko noći što znači da uklonite snijeg s cipela prije nego uđete u automobil jer upravo vlažni tepisi koji ostaju iza vas pospješuju kondenziranje stakala. Isto tako i vlažna odjeća u kabini pospješuju zaleđivanje unutarnje strane vjetrobrana i stakala, pa ih ne ostavljajte u automobilu kao ni druge vlažne stvari.

Možete čak i izvaditi tepihe kako biste ih osušili u svom domu preko noći ili koristiti gumene prostirke tijekom zimskih mjeseci. Jutra će vam sigurno biti ugodnija i s manje problema prije vožnje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 17:02