OSAM GODINA STAŽA

Toyota Aygo 1.0 VVT-i: Novu doza šarma kojom efikasno prkosi godinama

Pronašla je 268 kupaca, Peugeot tek 153, a Citroen samo 115. I to unatoč činjenici što prvi Aygo s klima uređajem stoji 68.095 kuna, nešto više nego C1 (65.900 kuna) i 107 (64.900 kuna)

Uvriježeno je mišljenje da je Toyota Aygo kod nas slabije tržišno zastupljena od francuske braće Peugeota 107 i Citroëna C1. Krivo! U proteklih 15 mjeseci pronašla je 268 kupaca, Peugeot tek 153, a Citroen samo 115. I to unatoč činjenici što prvi Aygo s klima uređajem stoji 68.095 kuna, nešto više nego C1 (65.900 kuna) i 107 (64.900 kuna).

Razlozi? Jamstvo od pet godina (jednaki C1 i 107 imaju dvije godine), ali i bolji imidž. Simpatični Aygo broji već osmu godinu tržišnog staža, ali bore se, ako ih i ima, vješto skrivaju. Izgled mu je osvježen ponajprije u segmentu branika, u koji su u najskupljem paketa opreme Spice+ ugrađene prodorne diode dnevnih svjetala. U kombinaciji s novim bojama karoserije i unutrašnjosti, među kojima se posebno ističe narančasta kao na našem testnom primjerku, Aygo je tako ponovno dobro pripremljen za okršaj s konkurencijom.

S druge strane, funkcionalno i estetski na visokoj razini izvedena unutrašnjost, u kojoj se ni jeftinija plastika ni 'papirnata' izvedba ne doživljavaju kao prevelika mana, jedva je zamjetno dotjerana. Najupadljivije su kvalitetnije obloge življih boja, kao atraktivna nadopuna razigranoj armaturi i bogatoj opremi Spice+ paketa. Povrh toga, tijekom travnja u opremu kao dar ulazi navigacijski uređaj Mio Spirit. Zgodno. U sliku modernog urbanog minija dobro se uklapa trocilindarski 1,0-litreni benzinac sa 68 KS, opremljen sustavom promjenjivog vremena otvaranja ventila (VVT-i).

Temperamentan je u gradu i vrlo dobre startnosti te frktavog zvuka koji brzom rastu okretaja daje zanimljivu zvučnu podlogu. Ionako ekonomičan, doradama je postao još štedljiviji, pa se sad lako vozi s prosjekom manjim od 5,5 litara.

Tagovi

Izdvajamo