auto klub u madridu

Izgled koji izaziva snažne emocije: Cupra predstavila Leon i Formentor u novom ruhu, evo svih detalja

Dobili su novo lice po uzoru na električni SUV coupe Tavascan, a zadržali su poznate motore, počevši od najprodavanijeg 1.5 TSI

Cupra Formentor 2024

 Cupra

"Cuprin se uspjeh zasniva prije svega na uspjehu Formentora," iskren je 29. travnja na svjetskoj premijeri redizajniranog španjolskog crossovera u Madridu bio šef Seatove premium marke Wayne Griffiths. I doista, Formentor, koji je kao prva prava Cupra predstavljen još 2018. i ime duguje rtu na sjeverozapadu Mallorce, prošle je godine na europskom tržištu prodan u više od 120.000 primjeraka, a sa 564 novoregistrirana primjerka nije loše prošao ni kod nas u Hrvatskoj. Španjolci bi, dakako, htjeli da tako i ostane, pa su nakon šest godina organizirali još jednu spektakularnu premijeru u prijestolnici Španjolske.

image

Cupra Formentor 2024

Cupra

Privlačan crossover dug četiri i pol metra postao je još privlačniji, jer s novim svjetlima sastavljenima od tri svijetleća trokuta sad i markantnim otvorom u prednjem odbojniku sad izgleda još privlačnije od originala iz 2018. Španjolci to zovu shark nose, odnosno njuška morskog psa, a premijeru je doživio na novom električnom SUV Coupeu Tavascan.

Zaštitni znak preseljen je s prednje maske na poklopac motora, a nova su i trodimenzionalna stražnja svjetla s kraja na kraj, čiji je dio sad postao i osvijetljeni zaštitni znak Cupre. I to bi, barem što se vanjskog izgleda tiče, bilo sve. Osim, dakako, dviju novih boja – brončane Century i sive Enceladus – i novih aluminijskih naplataka od 18 i 19 cola.

image

Cupra Formentor

Bitno je manje novosti u unutrašnjosti, prije svega u pogledu materijala. S kraja na kraj armature sad se proteže na dodir meka plastika s trodimenzionalnim uzorkom, prekidači i joystick na središnjem grebenu sad su finiji, a sjedala su presvučena novom, recikliranom tkaninom ili umjetnom kožom.

Novost su i par centimetara niža, školjkasta sjedala u topmodelu VZ5. No, najbitnija promjena jest nov operativni sustav na jarkom središnjem zaslonu visoke razlučivosti, neusporedivo intuitivniji i lakši za korištenje, kao i 390 watta jak hi-fi s 12 zvučnika njemačkog specijalista Sennheiser. Također, polica za bežično punjenje pametnog telefona sad je i hlađena, a radi na 15 watta.

image

Cupra Formentor 2024

Cupra

Što se, pak, pogona tiče, Formentor će zadržati svih osam benzinaca, blagih hibrida, dizelaša i plug-in hibrida prethodnika iz 2018. Osnovni benzinac i dalje je kod nas najprodavaniji 1,5-litreni benzinac sa 150 KS i ručnim mjenjačem (6 stupnjeva), slijedi 2,0-litreni TSI sa 204 KS i 7-stupanjskim mjenjačem s dvostrukom spojkom te pogonom 4x4, a na vrhu su i dalje VZ sa 265 KS i prednjim pogonom ili 333 KS s pogonom na sva četiri kotača i raspodjelom okretnog momenta. Riječ je o na stražnju osovinu ugrađenom elektro-hidrauličnom sustavu s dvije spojke koji dopušta raspodjelu okretnog momenta na svaki kotač zasebno, a novost je i Drift Mode.

image

Cupra Formentor 2024

Cupra

Formentor je dostupan i kao blagi hibrid sa 1,5-litrenim benzincem od 150 KS, kao i tehnologijom elektropokretača-generatora (48 volta). U ponudi, dakako, ostaje 2,0-litreni dizelaš TDI sa 7-stupanjskim mjenjačem s dvostrukom spojkom i 150 KS. Novost je druga generacija plug-in hibirida s 1,5-litrenim benzincem od 150 KS, elektromotorom i snažnijom baterijom od 19,7 kWh (neto). Posljedica? Samo na struju u stanju je prevaliti čak 100 kilometara.

image

Cupra Formentor

Baterija se pritom na putu može puniti i na brzim punjačima (50 kW), a kod kuće na zidnom punjaču od 11 kW (prije 3,6 kW). Formentor e-Hybrid razvija 204 KS, a kao VZ e-Hybrid 272 KS. Kod verzija s pogonom na sva četiri kotača 4Drive okretnim se momentom upravlja kočenjem kotača koji proklizava, pa nema gubitaka. Također, ručica mjenjača više nije izravno vezana s mjenjačem, nego se signal prenosi električnim putem (shift-by-wire).

image

Cupra Formentor 2024

Cupra

Novosti, premda ne revolucionarnih, ima i u sigurnosnoj opremi. Prediktivni aktivni tempomat sad automatski prilagođava brzinu ne samo ograničenjima na cesti, nego i konfiguraciji ceste (oštar zavoj, raskrižje, kružni tok…), pomoć na putu automatski zadržava automobil u sredini voznog traka neovisno o brzini, a pomoć pri izlasku iz automobila upozorava na opasnost od naleta drugog automobila, motocikla ili bicikla.

image

Cupra Formentor 2024

Cupra

Redizajnirani Formentor k nama stiže u srpnju, a cijene jos nisu poznate. Ne bi se, međutim, trebale pretjerano razlikovati od sadašnjih – kao 1.5 TSI sa 150 KS, ručnim mjenjačem i prednjim pogonom stoji 34.615 eura.

image

Cupra Leon 2024

Cupra

Dodatno, prepoznatljivu njušku morskog psa, trokutasta diodna svjetla i osvijetljeni zaštitni znak straga dobila je i redizajnirana Cupra Leon, i u verziji s peterim vratima i kao karavan (Sportstourer). Iznutra je sve isto kao i kod dotjeranog Formentora, a motori su 1.5 TSI sa 150 KS, 2.0 TSI sa 300 KS u verziji s peterim vratima i 204 KS u karavanu. Vrh ponude je 2.0 TSI sa 333 KS. U ponudi su, dakako, i blagi hibrid 1.5 eTSI sa 150 KS, dizelaš 2.0 TDI sa 150 KS, kao i plug-in hibridi od 204 i 272 KS. Cijene također još nisu poznate, ali sadašnji kao Leon 1.5 TSI kreće na 33.716 eura, a kao karavan Leon Sportstourer 1.5 TSI na 34.112 eura.

image

Cupra Leon 2024

Cupra
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 15:56