PREMIJERA

Veći od Borna: Cupra predstavila Tavascan, električni SUV-coupe s dometom do 550 kilometara

Tavascan je u biti Cuprina verzija Volkswagena ID.5, Škodin Enyaq Coupe iV i Audijev Q4 e-tron Sportback

Cupra Tavascan

 Cupra

Cupra sportska marka u vlasništvu Seata u potpunosti je predstavila svoje drugo potpuno električno vozilo i prvi električni SUV, Tavascan. Nakon pretpremijere prošle godine, sada možemo vidjeti SUV-coupe u punom sjaju.

Tavascan je u biti Cuprina verzija Volkswagena ID.5, Škodin Enyaq Coupe iV i Audijev Q4 e-tron Sportback. Kao i ovi modeli, temelji se na MEB platformi VW Grupe, ali je dizajniran i razvijen u Barceloni, kao emocionalni SUV orijentiran na vožnju.

Cuprin prvi električni SUV nešto je dulji, širi i niži od VW-a ID.5 - duljina mu je 4644 mm, širina 1861 mm i visina 1597 mm, s međuosovinskim razmakom od 2766 mm.

Iz stilske perspektive, Cupra Tavascan je izvedena izravno iz izložbenog automobila Tavascan predstavljenog na Sajmu automobila u Frankfurtu 2019., iako je dizajn promijenjen za proizvodnju. Jezik dizajna predstavljen na Tavascanu prenijet će se na buduće elektrificirane automobile u Cuprinoj liniji.

image

Cupra Tavascan

Cupra

Istaknute značajke uključuju prepoznatljiv prednji dio s upečatljivim matričnim LED prednjim svjetlima s potpisom oka u obliku tri trokuta, osvijetljenim Cupra logom i masivnom donjom maskom hladnjaka, atletskim bočnim profilom s crnim A-stupom i dva nabora koji se spuštaju prema naprijed, te stražnjim dijelom koji sadrži visoko postavljena stražnja svjetla ujedinjena svjetlosnom trakom i velikim difuzorom.

image

Cupra Tavascan

Cupra

Proizvođač automobila kaže da je prostor za putnike optimiziran za pružanje "savršene udobnosti" i sprijeda i straga, a Tavascan nudi i pametne opcije za pohranu.

Prtljažnik nudi 540 litara prostora, što je nešto više od Q4 e-tron Sportbacka i malo manje od Volkswagena ID.5 i Škode Enyaq Coupe iV.

image

Cupra Tavascan

Cupra

Tavascan integrira najnovije tehnologije kompatibilne s MEB platformom Volkswagen grupe, uključujući pogonski sklop, šasiju, povezivost, sigurnost i praktičnost. Bit će dostupan s dvije izlazne snage: 285 KS (210 kW) i 545 Nm za RWD varijantu s jednim motorom i 340 KS (250 kW) i 679 Nm za AWD model s dva motora. Nazvan Tavascan VZ, potonji ubrzava od nule do 100 km/h za 5,6 sekundi.

image

Cupra Tavascan

Cupra

Obje varijante pokreće litij-ionska baterija od 77 kilovatsati koja omogućuje WLTP domet od 550 km u modelu s pogonom na stražnje kotače i 520 km u modelu s pogonom na sve kotače. Kako bi se povećala učinkovitost, Cupra Tavascan također dolazi s pet različitih razina oporabe energije i dodatnom dizalicom topline.

Kada je riječ o punjenju, Tavascan može prijeći s 10 na 80 posto SoC-a za manje od 30 minuta pomoću DC brzog punjača s najmanje 135 kW. Također se kaže da baterija dodaje 100 km za samo 7 minuta.

image

Cupra Tavascan

Cupra

Kao i njegovi partneri iz Volkswagena, Škode i Audija, Cupra Tavascan ima paket ugrađenih naprednih potpomognutih sustava za vožnju, uključujući Prediktivni prilagodljivi tempomat, Front Assist, Connected Travel Assist, Emergency Assist, Side and Exit Assist, Exit Warning, Remote Park Assist, i više.

Cupra Tavascan proizvodit će se u tvornici Volkswagen Grupe u Anhuiju u Kini, a lansirat će se 2024. Cijene još nisu objavljene.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 13:39