video

Koji spektakl! Pogledajte utrku farmera na nabrijanim motokultivatorima

Tajlanđani snage odmjeravaju u utrkama ubrzanja na improviziranim zemljanim trkaćim stazama pokraj polja riže

Youtube screenshot

Ako ste mislili da su utrke traktora nešto najbizarnije razmislite još jednom. Što kažete na utrke njihovih "malih rođaka", motokultivatora? Nije šala, ova luda "disciplina automobilskog sporta" vrlo je popularna u Tajlandu gdje se u ruralnim područjima kroz godine razvio pravi masovni pokret utrkivanja s motokultivatorima.

Kako što možemo saznati iz videa koji je CB Media objavio na YouTubeu, tajlandski farmeri utrkuju se bučnim motokultivatorima, nečim sličnim onome s čim vas vaš susjed možda svakog jutra budi kad ide na polje, samo mnogo bržim. Kako bi vožnja ovime po zavojima bila ipak možda malo previše opasna, Tajlanđani snage odmjeravaju u utrkama ubrzanja na improviziranim zemljanim trkaćim stazama pokraj polja riže. Kako se ne bi dogodilo nešto neželjeno, natjecatelji su se dobro zaštitili improviziranom zaštitnom opremom, od biciklističkih kaciga do motociklističkih štitnika za potkoljenice.

Da se Tajlanđani ne šale pokazuje pažnja koju natjecatelji posvećuju svojim vozilima. Ima tu svega, od spremnika goriva od ugljičnih vlakana, preko kromiranih kotača i blistavih boja, do specijalnih ispušnih sustava. Iako mali jednocilindrični motori ne isporučuju neke velike snage zvuk je prilično spektakularan, a brzine koju ova "vozila" razvijaju iznenađujuće velike.

Većina natjecatelja koristi motokultivatore s malom improviziranom prikolicom na kojoj stoje, no neki su otišli i dalje te ove strojeve preradili u nešto što nalikuje na lošu imitaciju američkih dragster automobila.

Sve u svemu, iz videa se čini da je to odličan sport za gledatelje. Neravna zemljana staza drži natjecatelje doslovno na nogama, a pad je vrlo realna mogućnost. U videu se vozila naziva "traktorima za rižu", a lokalno stanovništvo ih zove drugačije. U Tajlandu se motokultivatori s dva kotača i dugim drškama nazivaju "ekong", a zovu ih i "željezni bivol" ili "hodajući traktor".

Ekongi koji su pričvršćeni na prikolicu ili šasiju s četiri kotača obično se nazivaju "e-tak", zbog tak-tak zvuka jednostavnih motora. Naprednije verzije poznate su kao "e-tan", a više nalikuju jednostavnim malim automobilima ili kamionima, no u osnovi su i to prerađeni motokultivatori.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 19:56