strah i trepet

Kombi za djedice pomiče granice: Pogoni ga turbo 2,5-litraš iz Audija RS3 ‘nasviran‘ na 720 KS

Noćna mora superauta iz mirovanja do 100 km/h stiže za samo 3,32 sekunde, a od 100 do 200 km/h za 6,06 sekundi

Škoda sa 720 KS

 Youtube screenshot

U svijetu automobila gdje se smirenost karavana susreće s golemom snagom jedan primjerak Škode Superb treće generacije zadivljuje svojom neobičnom transformacijom. Približavajući se kraju svoje proizvodne ere, ovaj model je originalno raspolagao sa 280 konjskih snaga zahvaljujući 2.0 TSI benzinskom motoru. No, entuzijasti iz Nizozemske odlučili su prekoračiti granice mogućeg i udahnuli ovom Superbu novi život.

Pod poklopcem ovog zelenog Superba Combija krije se moćan tajni sastojak - 2.5 TFSI motor iz Audija RS3 uz 4x4 pogon.

Dok je izvorni Superb bio ponuđen isključivo s motorima s četiri cilindra, ovaj poseban primjerak izlazi iz okvira snažnim petocilindričnim motorom. Ovaj motor, poznat po svojoj snazi u Audiju, inicijalno nudi oko 400 KS, što je već za 120 KS više od najjače verzije Superba dostupne u toj generaciji.

Impresivnom preradom, ovaj motor je modificiran do nevjerojatnih 720 KS i 830 Nm okretnog momenta. Takva snaga pretvorila je ovaj inače smireni automobil srednje klase u pravu jurilicu, koja iz mirovanja do 100 km/h stiže za samo 3,32 sekunde, a od 100 do 200 km/h za 6,06 sekundi.

S vremenom od samo 9,38 sekundi za dostizanje brzine od 124 km/h, ovaj Superb je brzo postao tema razgovora, posebno nakon što je četvrt milje prešao za 10,77 sekundi, gotovo dosegnuvši brzinu od 300 km/h.

Osim što podsjeća na prošla vremena kada Superb nije bio ograničen na četverocilindrične motore, ovaj primjerak prkosi trenutnim trendovima, vraćajući se korijenima modela koji su nekad nudili snažnije motore.

Unatoč tome što će novi Superb 2024. godine uvijek imati četverocilindrični motor s najviše 265 KS, ovaj nizozemski entuzijast pokazao je što se može postići s malo inovativnosti i strasti prema visokim performansama.

Dok je Škoda Superb III poznata po svojoj praktičnosti, prostranosti i solidnoj tehničkoj opremljenosti, dodavanje RS 3 motora donosi novu dimenziju uzbuđenja. Iako njen dizajn možda neće ubrzati puls kao kod nekih prekomjerno dizajniranih automobila, ovaj primjerak dokazuje da prava ljepota leži u spoju skromnosti i ekstremnih performansi. Uglavnom, noćna mora superautombila na autobahnu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 08:33