PLAVI GROM

Video: Predstavljamo VW Golf R 2.5 TFSI sa 700 KS iz sinjske garaže s performansama super auta

Iz radionice Auto Jukić dolazi najbrži VW Golf, pravi sleeper u kojem je vožnja sasvim novo, neponovljivo iskustvo

VW Golf R 2.5 TFSI 700

 Sven Farszky

Volkswagen Golf s oznakom R kao najbolji model u ponudi moćan je i brz automobil koji objektivno ima sve što je potrebno za guštanje za volanom.

U generaciji 7.5 raspolaže sa serijskih 300 KS koliko isporučuje njegov 2,0-litreni turbo benzinac, a snaga se putem DSG mjenjača prenosi na sve kotače pogona s Haldex spojkom koja po potrebi na stražnju osovinu prenosi i do 100 posto snage motora. Kome to ne bi bilo dovoljno?

image

VW Golf R 2.5 TFSI 700

Sven Farszky

Ima kome: zagriženim Golf entuzijastima koji nikad nisu prihvatili da najsnažniju verziju Golfa pogoni motor s četiri cilindra i turbinom. Zato tu “uskaču” specijaliziranje tuning kuće nudeći “swap” motora za Golf R u kojeg ubacuju Audijev 2.5 TFSI, kakav ovisno o razini dorada može dohvatiti i preko 800 KS, što je već debelo na razini super automobila.

image

VW Golf R 2.5 TFSI 700

Sven Farszky

No, da biste napravili takvu preinaku ne treba ići daleko već se jednostavno uputite u Sinj. Tamo se nalazi nadaleko poznata radionica Auto Jukić iz koje je već izašao velik broj primjeraka Audija i VW-a s ubačenim i dorađenim Audijevim 2.5 TFSI 5-cilindarskim turbo motorom.

Iza svega stoji 32-godišnji vlasnik Jerko Jukić, skroman i nenametljiv mladić čiji brojni projekti govore umjesto njega i čije je umijeće prerada dobro poznato u tuning i Street race krugovima putem YouTube kanala Project Cars Tuning.

image

VW Golf R 2.5 TFSI 700

Sven Farszky

Jerko nas je dočekao u svojoj po ničem pretencioznoj, ali urednoj i sjajno organiziranoj radionici s nekoliko dizalica i pokazao nam svoj najnoviji projekt Golfa 7.5 R s dorađenim 2.5 TFSI motorom.

Riječ je o najbržem registriranom Golfu u Hrvatskoj, a Jerko koji je radionicu preuzeo od oca 2008. godine, koji je tamo od 1986. popravljao automobile ponajviše VAG koncerna, govori nam kako je to i bila ideja - da potpuno legalan i uredno registriran Golf raspolaže snagom super automobila pa se može i utrkivati na Street race prvenstvu.

image

VW Golf R 2.5 TFSI 700

Sven Farszky

Inače, Jerko se natječe u domaćem Street race prvenstvu od 2013. godine i sve automobile za utrke je slagao sam, a do sada ih je promijenio dvadesetak. Od najistaknutijih koje je dosad vozio bio je VW Golf VR6 s kompresorom s kojim je prije gotovo 10 godina ušao na scenu Street race utrka.

Neki od auta za Street race prvenstvo koji su izašli iz Jerkove garaže bili su Golf IV R32 turbo od 800 KS na etanol, pojačani Audi RS6 (C5), te Audi A5 3.0 TDI s 400 KS koji je bio otvorio vrata dizelu na Street raceu. Uslijedili su prerađeni Golf 6 2.5 TFSI i Golf 7 2.5 TFSI.

image

VW Golf R 2.5 TFSI 700

Sven Farszky

Konkretni Golfa R koji upravo sprema također za Street race “ispod kože” je sve je samo ne Golf R: sve bitno na ovom automobilu preseljeno je iz pretposljednje generacije Audija RS3, od 2,5-litrenog turbo TFSI motora, DSG mjenjača, kapacitetnijeg ovjesa i pogona na sve kotače do tanka za gorivo i ispuha u njemačkom Sar Motorsportu i prvi je Golf R kojeg Jerko nije slagao sam od početka.

Kada auto stoji na parkiralištu uz druge automobile izgledom ne odaje da raspolaže s enormnih 700 KS pa biste ga lako mogli zamijeniti za kakav “spušteni” Golf 1.6 TDI s R -Line paketom.

image

VW Golf R 2.5 TFSI 700

Sven Farszky

Zanimljivo je to da je ovaj Golf naručen i isporučen u Hrvatskoj u najboljoj mogućoj specifikaciji s cijenom od 60.000 eura te je jedan od posljednjih uopće proizvedenih generacije 7.5 prije dolaska osme generacije. Kao takav s nula kilometara odmah je krenuo na “swap” u Njemačku, a od tamo je s 40.000 eura vrijednom preradom s 400 KS ispod poklopca stigao u Sinj gdje je Jerko potom odradio obilate preinake.

image

VW Golf R 2.5 TFSI 700

Sven Farszky

Od kovanja klipova, dodavanja kapacitetnijeg turba TTE777, postavljanja posebne mapa motora Etuners, do kompletnog novog ispušnog sustava rađenog po mjeri samo za 2.5 TFSI motor od Hperformancea, a dodan je i APR usis.

Sada su gore i kapacitetnije Stoptech kočnice s plivajućim dvodijelnim diskovima od 320 mm koje se kriju iza Motec ultra light naplataka od 19 cola s navučenim Michelin Pilot Sport 4S gumama, dok ovjes stoji na KW3 gevindama. Sve dorade na automobilu su atestirane i upisane, a Jerko o tome ima i podeblju dokumentaciju te kaže kako je proces bio dugotrajan, ali jednostavno, želio je automobil za svaki dan, kao i za utrke.

image

VW Golf R 2.5 TFSI 700

Sven Farszky

U režimu rada “za svaki dan” sa “zatvorenom klapnom” Jerkov Golf R raspolaže s 400 KS, no za utrke pogonjen “miksom” etanola i benzina postiže 700 KS, a uskoro će imati i preko 800 KS kad stigne naručena veća pumpa goriva kako bi bio kompletan. Do tada ga vozi na “low boostu”.

image

VW Golf R 2.5 TFSI 700

Sven Farszky

Kako smo se uvjerili, već i sa 700 KS vožnja u ovom Golfu predstavlja nevjerojatno iskustvo. Recimo samo što se tiče ubrzanja, iz stajanja do 100 km/h ima najbolje vrijeme od 2,7 sekundi, a za usporedbu to je bolji rezultat i od ultraskupih super automobili poput Lamborghinija Aventadora SVJ, Ferrarija 812 Superfasta ili Lamborghinija Huracana Evo.

Bilo je stvarno ludo sjesti u ovaj Golf, voziti se s Jerkom na kavu u grad kao i u svakom drugom Golfu, a potom se na pisti ispaliti do 100 km/h iz stajanja ispod 3 sekunde! Još su luđe brojke međuubrzanja: Jerkov Golf od 100 do 200 km/h vozi za 4,7 sekundi, a 402 metra prelazi s najboljim postignutim vremenom od 9,9 sekundi.

image

VW Golf R 2.5 TFSI 700

Sven Farszky

Da, sjedimo u Golfu čiji “petak” i poseban ispuh s otvorenim klapnama i u Sport modu paraju zrak neponovljivom melodijom, ali i dalje to je Golf, s interijerom i vanjskim izgledom bez ikakvih preinaka, jer - sve važno, kako kaže Jerko, kod ovog je Golfa je oku nevidljivo... Kad automobil bude potpuno spreman za sezonu Street race utrka Jerkov je cilj natjecati se u službenoj konkurenciji 9 sekundi. Pratit ćemo pozorno...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. ožujak 2024 19:28