svjetska premijera

Sve je novo osim naziva: Renault predstavio električni SUV Scenic E-Tech s dometom od 610 km

Prostraniji i veći od poznatog Meganea E-Tech, novi model dolazi praktičniji i s dva pogonska paketa od 170 i 218 KS

Renault Scenic E-Tech

 Renault

Renault je na IAA Mobility Motor Showu u Münchenu predstavio potpuno novu, petu generaciju Scenica pri čemu dodatak E-Tech upućuje na to da je pogon isključivo električni. Podsjetimo, Scenic koji je bio jedan od pionira u segmentu kompaktnih jednovolumena, sada je transformiran u SUV, ali zadržavajući obiteljski karakter s fokusom na održivost i sigurnost.

image

Renault Scenic E-Tech

Renault

Serijski model vuče korijene dizajna od Vision Scenic Concepta pokazanog prošle godine te dolazi s upečatljivim "licem" sa specifičnim uzorkom prednje maske koja podsjeća na onu hibridnog SUV-a Rafale. Šef dizajna Renaulta Gilles Vidal koji je zanat učio u Peugeotu pobrinuo se da Scenic E-Tech ima posebne značajke dizajna i atraktivne detalje poput kvaka vrata koja "iskaču" iz karoserije, stražnja svjetla u obliku slova Y kao i atraktivne 20 colne alu naplatke.

image

Renault Scenic E-Tech

Renault

Mjere: novi Renault Scenic E-Tech je dugačak 4470 mm, širok 1864 mm i visok 1571 mm, s međuosovinskim razmakom od 2785 mm što znači da je u odnosu na prethodni Scenic duži i viši te jednako širok.

U kabini vozača i putnike dočekuje poznato okruženje s kokpitom gotovo identičnim onima u Meganeu E-Tech i Australu, uključujući 12,3-inčnu digitalnu instrument ploču te 12-inčni zaslon osjetljiv na dodir koji pokreće infotainment sustav OpenR Link temeljen na Androidu, a dodana je praktičnost i to u vidu gotovo 40 litara prostora za pohranu stvari. Prtljažnik pritom raspolaže s 545 litara iskoristivog prostora te raste do 1670 litara s preklopljenim naslonima stražnje klupe.

image

Renault Scenic E-Tech

Renault

Održivost je važan element novog modela: u Renaultu kažu da se u Scenicu E-Tech može reciklirati do 90 posto korištenih materijala uključujući i bateriju, dok se unutrašnjost u kojoj nema kožnih presvlaka, već su korišteni biološki i ekološki prihvatljivi materijali, može reciklirati 100 posto. Oprema za sigurnost uključuje do 30 sustava za pomoć vozaču (ADAS),a tu su i četiri Multi-Sense moda vožnje.

image

Renault Scenic E-Tech

Renault

Zgodno: Scenic E-Tech ima novi panoramski stakleni krov Solarbay s tehnologijom AmpliSky što znači da staklo može biti potpuno prozirno kao i potpuno neprozirno.

Tehnički novi Renault Scenic E-Tech koji dijeli CMF-EV platformu s modelima Megane E-Tech i Nissan Ariya pri lansiranju će biti dostupan s dvije veličine baterije i dvije snage. Početni Scenic E-Tech ima sinkroni električni motor od 170 KS i 280 Nm okretnog momenta te baterijski paket od 60 kWh koji omogućuje domet prema WLTP-u od 420 kilometara.

image

Renault Scenic E-Tech

Renault

Kapacitetnija varijanta ima snažniji električni motor od 218 KS i 300 Nm najvećeg okretnog momenta, te veću bateriju od 87 kWh koja osigurava 620 kilometara dosega. Bit će dostupne tri razine opreme Techno, Sport, Esprit Alpine i Iconic, dok se za jedinstvene zvukove (upozorenje za pješake i zvučnu sekvencu dobrodošlice u kabinu) pobrinuo čuveni skladateljem elektroničke glazbe Jean-Michel Jarre. Automobil se u prodaji očekuje početkom iduće godine kada će biti poznate i cijene.

image

Renault Scenic E-Tech

Renault
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 19:30