SVJETSKA PREMIJERA

Video, foto: Renault predstavio coupe-SUV Rafale, otmjeniju i atraktivniju verziju modela Austral

U Renaultu kažu da unatoč coupe liniji krova straga ima "dosta prostora za glave" za putnike. Dolazi i kao plug-in hibrid od 300 KS

Renault Rafale

 Renault

Renault je danas predstavio model Rafale inspiriran svijetom zrakoplovstva uoči Paris Air Showa, sajma i aeromitinga koji se održava bijenalno u zračnoj luci Pariz–Le Bourget u Francuskoj, koji sutra otvara svoja vrata.

Riječ je o atraktivnom trendovskom Coupe SUV modelu koji dijeli CMF-CD platformu s modelima Austral i Espace, a koji je broj veći od postojećeg kompaktnog Meganea Conquesta. Prema tome, s mjerama - dužina 4,71 m, širina 1,86 m, visina 1,61 m i međuosovinski razmak od 2,74 m - konkurenciju pronalazi u Peugeot 408, ali i modelima poput BMW-a X4, ili Audija Q5 Coupe.

image

Renault Rafale

Renault

Većina ljudi prepoznaje naziv Rafale od Dassaultovog višenamjenskog borbenog zrakoplova, no Renault ga je koristio ranije i to također u zrakoplovstvu.

Taj je naziv nosio sportski avion jednosjed C460 koji je davne 1934. predstavila zrakoplovna tvrtka Caudron-Renault. Renault kaže da je njegova uključenost u zrakoplovnu industriju utjecala na dizajn proizvodnih modela, čineći ih aerodinamičnijima – kao što je slučaj s nadolazećim modelom.

image

Renault Rafale

Renault

Novi Renault Rafale utjelovljuje najnoviji dizajnerski jezik i tehnologiju marke te će s Australom dijeliti i tehnologiju, ali će se nuditi samo s E-Tech hibridnim pogonskim sklopovima.

Što se tiče dizajna, Rafale pokazuje elegantan coupeovski profil karakteriziran toniranim branicima, glatkom sjajnom crnom oblogom i oštrim linijama duž donjeg dijela vrata. Osobina koja se ističe je kosa linija krova koja mu daje prepoznatljiv izgled. Nagib stražnjeg stakla iznosi 17 stupnjeva, što je prema proizvođaču automobila idealno te ne treba postavljanje stražnjeg brisača.

Sprijeda su postavljena LED dnevna svjetla u obliku strelice upotpunjene LED glavnim svjetlima u poznatom stilu Renaulta. Rešetka aerodinamičnog uzorka smještena je ispod oštrog završetka haube te nosi poznati "dijamantni" logo marke.

image

Renault Rafale

Renault

Straga vidimo visoko postavljena LED svjetla u obliku slova Y, integrirani mali spojler na vratima prtljažnika, istaknuti krovni spojler te elegantno izvedeni stražnji branik.

Paleta boja uključuje nove poput biserno bijele i alpsko plave te plameno crvene, dijamantno crne i Ceramic sive.

U atraktivno izvedenoj unutrašnjosti ističu se OpenR digitalni kokpit s 12,3-inčnom digitalnom instrumentnom pločom, 12-inčnim okomitim zaslonom osjetljivim na dodir te 9,3-inčnim head-up zaslonom. Rafale je opremljen sveobuhvatnim paketom naprednih sustava pomoći vozaču (ADAS), koji proširuje njegovu razinu autonomije 2.

image

Renault Rafale

Renault

U Renaultu kažu da unatoč coupe liniji krova straga ima "dosta prostora za glave" za putnike, a izdašan je i prtljažnik od vrlo iskoristivih 647 litara.

Motorna ponuda: početni model kombinira 1,2-litreni trocilindrični benzinski motor s turbopunjačem od 129 KS s elektromotorom, visokonaponskim starter-generatorom i litij-ionskom baterijom od 2 kWh. Kombinirana izlazna snaga sustava iznosi 200 KS i 205 Nm okretnog momenta, što se prenosi na prednju osovinu putem pametnog "multimode" automatika. Snažniji plug-in hibridnim model visokih performansi ima elektromotor i na stražnjoj osovini i raspolaže s 300 KS.

image

Renault Rafale

Renault

U Renaultu kažu da je CMF-CD arhitektura podešena za užitak u vožnji zahvaljujući i stražnjoj osovini s nadograđenim sustavom upravljanja na četiri kotača "4Control Advanced" i posebnom kalibracijom upravljanja. Nadalje, snažniji PHEV model dobit će dodatne nadogradnje šasije u usporedbi s početnim samopunjivim hibridnim modelom.

image

Renault Rafale

Renault

Renault Rafale trebao bi biti dostupan u prodaji diljem Europe od proljeća 2024. kad će biti poznate i cijene.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 22:42