SUV ŠMINKA

Testirali smo Renault Megane Conquest RS Line E-tech: Vrhunski hibrid, još više lovac na poglede

Pregršt je razloga zbog kojih ovaj SUV zaslužuje pažnju: od privlačnog sportskog izgleda, opreme do učinkovitog hibridnog pogona
Renault Megane Conquest test
 Matija Djanješić/ CROPIX

Prije svega, Renaultu šminkersku formu SUV-coupea skupljih premium modela spušta na pristupačnije razine, a istim su smjerom su već krenuli Citroen C4, Kia XCeed i nedavno predstavljeni VW Taigo.

image
Renault Megane Conquest test
Matija Djanješić/ CROPIX

Model ima zanimljivu povijest: izvorno je stvoren za Rusiju i azijsko tržište gdje se prodaje pod imenom Arkana i oslanja na platformu posuđenu od Dacije Duster. Za europsko tržište dobio je modularni CMF-B na koji se oslanjaju Clio i Captur koji je rastegnut za potrebe Conquesta koji duljinom (457 cm) parira Kadjaru, dok je visina usporediva s Capturom.
Krovna linija koja se obrušava prema stražnjem dijelu s gotovo položenim staklom petih vratiju, najavljuje određena odricanja na stražnjim sjedalima.

Doista, putnici straga viši od 180 cm morat će malo sagnuti glavu, ali istodobno prostor za koljena uvelike zadovoljava s prosječnih 30 cm u dužinu do prednjeg naslona. Centimetara ima dovoljno i u visini laktova za trojicu odraslih bez rizika od lošeg raspoloženja. Snažno nakošena peta vrata ne utječu značajnije ni na prtljažnik. Prag tovarnog prostora je visok (79 cm), za organizaciju tereta nije ostavljeno puno opcija, ali prtljažnik se može pohvaliti pravilnim oblicima i solidnim kapacitetom od 480 litara u osnovnoj postavci. Brojka koja ne oduzima dah, ali za usporedbu Citroen C4 koji se nameće kao direktni rival, nudi 95 litara manje.

image
Renault Megane Conquest test
Matija Djanješić/ CROPIX

Unutrašnjost je preslikana od Captura, a paket opreme R.S. Line donosi ugodne sportske detalje poput središnje trake koja podsjeća na ugljična vlakna, u gornjem dijelu popraćene crvenom linijom koji prolazi duž cijele prednje armaturne i uokviruje zaštitni znak Renaulta na upravljaču. Crvenim koncem elegantno su prošarana i sjedala prekrivena alkantarom, a detalja na temu Renault Sport ima posvuda u putničkom prostoru. Usklađivanje s osobnim raspoloženjem pruža prilagodljiva led rasvjeta (osam boja podesivog intenziteta), a multimedijalni sustav krasi jednostavnost i čitljivost. Easy Link, sučelje poznato iz ostatka asortimana Renaulta, lako se usvaja zahvaljujući brojnim infografikama koje pomažu u žongliranju izbornikom na 9,3-inčnom okomito postavljenom zaslonu osjetljivom na dodir. Uz značajke koje su postale neizostavne poput navigacije s informacijama o prometu u stvarnom vremenu (TomTom), ne izostaje ni povezivanja s Android i Apple pametnim telefonima, kao ni bežično punjenje i USB ulazi.

image
Renault Megane Conquest test
Matija Djanješić/ CROPIX

Očekivanja ispunjava i 10,2-inčni zaslon instrumenata s podesivim prikazom. Grafičke oznake nisu osobito velike, ali podaci koje pružaju su kompletni. Na sve se nadovezuje dobar ugođaj za upravljačem koji proizlazi iz povišene pozicije. Sjedalo, ugodno profilirano opremljeno električnom regulacijom, na 62 cm je od asfalta što je bliže Capturu nego Kadjaru. Pogled unatrag ne otkriva mnogo, srećom kamere i senzori koji pokrivaju 360⁰ olakšat će svaki manevar. Conquest pruža bogatu opremu (serija kod testnog modela) za pomoć u vožnji koja doseže Level 2. Posebno ugodno je održavanje linije kretanja s dobro kalibriranom i uglađenom kontrolom upravljača, kao i održavanje razmaka.

image
Renault Megane Conquest test
Matija Djanješić/ CROPIX

Sportske forme, naglašeni bokovi i dvostruke ispušne cijevi mogu navesti na pogrešan smjer. Unatoč estetici Conquest nije stvoren za borbu sa zavojima kako bi se to očekivalo od Renaulta koji nosi RS oznaku. Ovjes odrađuje svoju zadaću, upravljač je precizan i francuski SUV dobro se oslanja na podlogu, ali ESP intervenira vrlo revnosno. Ponekad i prije nego se pojavi stvarna potreba. Na određeni način odmah daje do znanja svoju posvećenost udobnosti i komforu, dok hibridnih 145 konja pružaju solidan potisak koji ne oduzima dah.

image
Renault Megane Conquest test
Matija Djanješić/ CROPIX

Upravo je pogonski sklop E-Tech Hybrid 145 koji se od 2020. ugrađuje u Clio, Captur i Megane, još jedan od adutaConquesta. Sustav kombinira 1,6-litreni atmosferski benzinski motor i dva električna, a u praksi, u gradskoj vožnji s puno zaustavljanja, djeluje kao da je u pitanju potpuno električni pogon. Razlika se uočava tek s povećanjem brzine kada se benzinski motor odmah aktivira i preuzima glavnu ulogu. Sustav je osmišljen kako bi svaki start odradio elektromotor do 30-ak km/h, ali bez obzira koliko lagani bili na papučici gasa, s baterijom od 1,2 kWh može odraditi tek nekoliko kilometara.
I dok je ponašanje u vožnji gotovo uobičajeno za hibride, cijeli sustav prilično je originalan.

Osobitost sustava leži u kombinaciji dva elektromotora i benzinske jedinice s robotiziranim mjenjačem s četiri stupnja prijenosa bez spojke i sinkrona. Snažniji elektromotor (49 KS), koristi se za start i vožnju unatrag što je omogućilo uklanjanje spojke, dok drugi električni od 20 KS, osim što pokreće benzinski motor (91 KS) brine se za usklađivanje okretaja mjenjača i motora pri izmjenu stupnjeva prijenosa u mjenjaču bez sinkrona.

Benzinski motor čini sve kako bi ostao neprimjetan, počevši od diskretnog ulaska u igru, do vrlo ograničene buke kojom se javlja pri potrazi za maksimalnim performansama. Razlike donosi mjenjač koji poput ručnih ima prazan hod tijekom prijelaza iz jednog stupnja u drugi. Kako bi se izbjegla „rupa“ intervenira pomoćni elektro motor i u laganoj vožnji uspijeva stvoriti ugođaj mjenjača s dvostrukom spojkom. No, kada se krene u ubrzanje punom snagom izmjene stupnjeva osjetit će vozač i putnici.

image
Renault Megane Conquest test
Matija Djanješić/ CROPIX

Kao i svi hibridi, sustav E-Tech prikuplja energiju kočenja i usporavanja kroz glavni elektromotor, a u generator se pretvara i sekundarni motor kojeg u pojedinim režimima pokreće benzinski i tako odražava bateriju punom. Dionice na kojima se traži samo održavanje brzine vožnje (i iznad 100 km/h), paralelni hibridni sustav spreman je odraditi samo uz pomoć elektromotora. Sveukupno, postoji 15 načina rada Renaultovog hibridnog sustava koji su prvenstveno usmjereni na smanjenje potrošnje benzina u čemu uvelike i uspijeva. Posebice u gradskoj vožnji kada prosječno troši manje od 5 litara na 100 km.

Tehnički podaci

Megane Conquest RS Line E-tech

MOTOR

Vrsta hibridni, benzin + struja

Cilindri/ventili 4/16

Obujam 1598 ccm

Snaga 105 kW/143 KS pri 5600/min

Moment 148 + 205 Nm pri 3600/min

PODVOZJE

Pogon na prednje kotače

Mjenjač automatski, 4 stupnja

Ovjes sprijeda McPherson, straga polukruta osovina

Kočnice sprijeda samoventilirajući

diskovi (280 m) straga puni diskovi (260 mm)

Gume 215/55 R18 Kumho

KAROSERIJA

Dimenzije 457 x 182 x 158 cm

Osovinski razmak 272 cm

Prtljažnik 480/1263 litre

Spremnik goriva 50 litara

Masa 1435 kg

Nosivost 526 kg

PERFORMANSE

Najveća brzina 172 km/h

0-100 km/h 10,8 sekundi

Potrošnja 4,9 l/100 km

Ispuh CO2 112 g/km

Cijena 238.100 kuna

S doplatama 247.164 kune

SERIJSKA OPREMA • 18“ naplaci s crvenim umetcima • automatski, robotizirani mjenjač s 4 stupnja • otključavanje i pokretanje bez ključa • automatski klima uređaj • aktivni tempomat, kontrola mrtvog kuta i vozne trake + kočenje u slučaju nužde • samozatamnjujući unutarnji retrovizor • prilagodljiva prednja led svjetla + automatsko uključivanje duga/kratka • ambijentalno osvjetljenje unutrašnjosti • digitalni instrumenti (10“) + središnji multimedijalni zaslon (9,3“) s navigacijom • grijanje i električno podešavanje sjedala sprijeda • parking senzori sprijeda, straga i bočno + kamera 360° • alkantara presvlake na sjedalima • el. parkirna kočnica + pomoć pri startu na usponu • senzor za brisače i svjetla…

DOPLATE • BOSE audio sustav • Paket look (crni krov, RS line detalji u boji karoserije) • sustav za pomoć u vožnji i prometnoj gužvi na autocesti

Ukupno 9064 kuna

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 13:03