auto klub u Madridu

Vozili smo Renault Austral: Stiže bez dizelaša, samo s hibridima te dojmom kvalitete više klase

Novi Renaultov SUV C-segmenta plijeni nastupom, prostorom i tehnologijom,a verzija s 200 KS je tehnološka poslastica

Renault Austral

 Renault

Na proljeće ove godine u Renaultu su rekli "adio Kadjar, ovo je Austral" te predstavili potpuno novi SUV C-segmenta. Riječ je o jednom od najzastupljenijih segmenta na tržištu pa će novog Australa dočekati veliki broj "starosjedioca" - od Citroena C5 Aircrossa, Peugeota 3008, Kije Sportage i Hyundaija Tucsona do Opela Grandlanda i VW Tiguana, spomenimo samo neke. No, Renault želi sam vrh klase i to ne krije.

Austral je kao i aktualni Nissan Qashqai postavljen na platformu CMF-CD, a izgledom slijedi dizajnerski smjer marke promoviran prošle godine kod električnog Méganea E-Tech.

Koliko je posebno ime novog Renaultovog SUV-a izvedeno iz latinskog naziva za jug (australis), toliko je poseban i njegov izgled: Austral je atletski građen, upečatljivih linija s vrlo odvažno dizajniranim prednjim krajem koji djeluje moćno i suvremeno. Naplaci dostupni do veličine od 20 cola pritom samo pojačavaju taj dojam.

image

Renault Austral

Renault

Izgled naglašavaju i brojni tehnološki detalji poput stražnjih LED svjetala s hologramski 3D efektom, originalnih LED prednjih svjetala u obliku slova C, kao i matirani veliki središnji logotip sprijeda.

Novi Austral isprobali smo na cestama u okolici Madrida, a već pri prvom susretu bilo je jasno kako je u odnosu na prethodnika Kadjara porastao.

U duljinu mjeri 4510 mm, širok je 1830 mm i visok 1620 mm dok duljima međuosovinskog razmaka iznosi 2670 mm.

image

Renault Austral

Renault

Sjedamo za volan i brzo se potvrđuju riječi ljudi iz Renaulta o kvaliteti izvedbe - novi Austral doista djeluje visokovrjednije u odnosu na Kadjara, ugrađeni materijali kvalitetom ostavljaju dojam više klase, baš kao i izrada.

Ugodno je sjediti u novom Australu koji je koliko prostran za sve putnike, toliko i praktičan. Interijerom dominira originalno dizajniran kokpit s digitalnim klasterom u obliku slova L koji kombinira 12,3 inčni digitalni ekran instrumentne ploče sa središnjim 12 inčnim okomito postavljenim ekranom multimedije (9 inča u početnoj opremi).

Rukovanje je izuzetno jasno i jednostavno, vjerojatno i najbolje u klasi jer ekrani TFT LDC IPS tehnologije imaju HD rezoluciju s odličnom brzinom odziva na dodir.

image

Renault Austral

Renault

Možete se poigrati i s pločom s instrumentima koja se može personalizirati i koja nudi četiri vrste prikaza, ovisno o tome što želite istaknuti - brzinu, navigaciju, cestu kojom vozite...

Samim multimedijskim sustavom (Android Automotive) upravlja Google, koji ne samo da nudi korištenje poput pametnog telefona, već ima i bezbroj aplikacija. Google Maps, Google Play, Spotify, Google Assistant ili Amazon Alexa, među nekima su od najistaknutijih. Posebnost je i upravljač koji odlično leži u rukama, a pomalo je četvrtastog oblika kako bi preglednost instrumenata bila što bolja.

S praktične strane novi Austral ima puno toga za ponuditi: od petih vrata koja se visoko odižu i prostranog prtljažnika od 500 litara (kod modela s baterijom 430 litara) do djeljive stražnje klupe kojoj se može podešavati naslon, ali i koja je pomična za 16 cm, ovisno trebate li više mjesta za putnike ili prtljagu.

image

Renault Austral

Renault

Što se tiče sigurnosti, Austral raspolaže cijelom silom pomagača u vožnji, a ukupno je za poluautonomnu vožnju razine 2 odgovorno do 25 sustava za pomoć u vožnji, od ukupno 32.

Od motora je na raspolaganju na početku ponude mild-hibridni 1,3-litreni četverocilindarski turbo benzinac s izravnim ubrizgavanjem, starter-generatorom i 12V-litij ionskom baterijom te dolazi sa 140 KS i 160 KS.

Motor je u obje snage dostupan s automatskim X-Tronic bestupnjevanim mjenjačem koji je kod slabijeg motora doplata, jer serijski dolazi sa 6-stupanjskim ručnim mjenjačem.

Nadalje, po prvi put u jednom Renaultu stiže hibridni pogon koji objedinjava 1,2-litreni trocilindarski turbo benzinac, elektromotor i starter generator (zajedno generiraju 50 kW) te 48 V litij-ionsku bateriju. Pritom elektropokretač povećava snagu benzinca (kod kretanja i pri ubrzavanju), a cijeli sustav osigurava ukupno 200 KS.

image

Renault Austral

Renault

Isprobali smo takvu vrhunsku verziju E-Tech Full Hybrid 200 u kombinaciji s paketom opreme Esprit Alpine koji donosi sportsku eleganciju vanjskom izgledu (posebni bedževi i tamni detalji) te ekskluzivno izvedenu unutrašnjost.

Detalji poput presvlaka od alcantare na kokpitu, panelima vrata i sportski profiliranim sjedalima s logotipima "Esprit Alpine" i kontrastnim šavovima podižu dojam do razine kakvu prethodnik Kadjar nikad nije imao.

Ovdje Multi-mode prijenos "dirigira orkestrom" s dva stupnja prijenosa za električne pogone i četiri stupnja prijenosa za benzinca. Mjenjač nema spojke (auto se pokreće električno), kao ni sinkronizacije za izmjenu stupnjeva, ali tu ulogu preuzima starter generator s tehnologijom od 400 volti za postavljanje brzina zamašnjaka i zupčanika. Na koncu, električna energija pohranjuje se u litij-ionsku bateriju kapaciteta 2 kWh.

image

Renault Austral

Renault

Regenerativno kočenje se automatski aktivira prilikom usporavanja i kočenja, a 80 posto gradske vožnje može proteći na čisto električni pogon s potrošnjom prema tvorničkim specifikacijama od 4,6 litara benzina.

U vožnji je Austral E-TECH iznimno ugodan, malo se koji SUV i klasi vozi tako mirno i uglađeno, a procesi "ispod lima" se pritom uopće ne primjećuju.

Uključivanje benzinca se odvija gotovo nečujno i bez trzaja, a buke nema čak ni kad pritisnete papučicu do poda. Nakon sekunde zadrške sustav "shvaća" vaše ambicije pa čak i u "sport modu" kad tražite maksimum, ostaje uglađen u radu.

Dostupno je pet načina vožnje, od električne, nekoliko hibridnih načina do rekuperacije, ovisno o tome gdje vozite, a unaprijeđeni 4Control sustav upravljanja svim kotačima također daje svoj obol u vožnji.

U gradu recimo do izražaja dolazi mali krug okretanja za tako veliki automobil od samo 10,1,metara, dok je u otvorenoj vožnji sjajna podrška za preciznije i sigurnije upravljanje. Uvijek ostaje vrlo stabilan, s minimalnim podupravljanjem bez posljedica za udobnost vožnje koja je uvijek na vrlo visokoj razini.

image

Renault Austral

Renault

To što neće biti verzije s pogonom na sva četiri kotača kao kod Kadjara, u Renaultu objašnjavaju željom za postizanje manje ukupne mase vozila kao i činjenicu da u segmentu tek 10 posto kupaca traži 4x4 pogon. Kao supstitut, za one koji više voze izvan asfalta u ponudi je elektronski nadzor trakcije i prianjanja pogonskih kotača Extended Grip s izborom modova vožnje uključujući način rada za snijeg i teren.

Renault Austral u prodaju diljem Europe kreće uskoro, kod nas se očekuje krajem godine, a cijene zasad još nisu poznate.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 22:40