KOREJSKI PONOS

Testirali smo hit SUV klase: Originalni Hyundai Tucson nudi puno prostora i moderne tehnologije

Verzija 1.6 T-GDI mHEV 7DCT 4WD Premium Plus najskuplja je, najopremljenija i najsnažnija u ponudi benzinaca
Novi Hyundai Tucson
 Marko Miščević/CROPIX

Prvi put smo se susreli s novim Hyundaijem Tucsonom u siječnju ove godine, na domaćoj dinamičkoj prezentaciji za specijalizirane novinare i odmah je bilo jasno: Korejci imaju hit u klasi. Novi Tucson tako u novoj generaciji ponovo izlazi "na megdan" VW Tiguanu ili Nissanu Qashqaiju kojima se sada suprotstavlja iznimno atraktivnim izgledom, vrlo prostranom kabinom, ali i velikim izborom motora u ponudi, dijelom elektrificiranim.

image
Novi Hyundai Tucson
Marko Miščević/CROPIX

Prvi dojam o izgledu koji je stvarno poseban bio je odličan, a prve kilometre smo tada početkom godine odradili za volanom verzije s elektrificiranim dizelašem 1.6 CRDi od 136 KS uparenim s automatskim mjenjačem. Sada već znamo da je novi Tucson privukao veliki interes na domaćem tržištu, Hyundai je kod nas po prodaji novih automobila u prvom kvartalu u samom vrhu, a zanimljivo, u SAD je Hyundai zabilježio najbolji ožujak po prodaji ikad, čemu je uvelike pridonio i novi Tucson.

image
Novi Hyundai Tucson
Marko Miščević/CROPIX

Ukupno, kroz tri generacije ovaj je model u 16 godina prodan diljem svijeta u sedam milijuna primjeraka pa nikako o njemu ne možemo pisati kao o igraču "s klupe".Usto, sada se nameće kao lider, a kakav je najbolji Tucson, onaj s podužim nazivom 1.6 T-GDI mHEV 7DCT 4WD Premium Plus provjerili smo na testu.

Prvo o dizajnu koji najviše upada u oči: odriješiti je i zrači samopouzdanjem te je potpuno drugačiji od svih ostalih modela na tržištu.Najzapaženija je rešetkasta maska hladnjaka s celularno umetnutim prodornim LED dnevnim svjetlima u formi raširenih krila. Ugašena se stapaju se s maskom i svjetala kao da uopće nema, a stil Korejci nazivaju parametrijskim.

image
Novi Hyundai Tucson
Marko Miščević/CROPIX

Pitanje s kojim su nam slučajni prolaznici ili ostali vozači koji su sa zanimanjem promatrali novi Tucson prilazili bilo je: "gdje su mu svjetla", vjerojatno u uvjerenju kako takav napredak u dizajnu još nije primjeren našem vremenu već futuru. Odnosi se to i na razlomljene bočne plohe te "napuhani" stražnji kraj s neobičnim konceptom - dva puta po dva odvojena svjetla.

image
Novi Hyundai Tucson
Marko Miščević/CROPIX

Nadalje, nikad prostranija i komforna unutrašnjost (auto na oko djeluje kao da dolazi iz broj više SUV klase) u najskupljoj opremi Premium Plus uvelike je digitalizirana i nakrcana opremom. Novi je model duži 2 cm, širi 1,5 i ima isto toliko širi trag kotača na modificiranoj platformi s dva centimetra duljim osovinskim razmakom.

image
Novi Hyundai Tucson
Marko Miščević/CROPIX

Zato čim sjednete u sjedalo dobijete osjećaj komocije SUV-a iz više klase. Plastika je mekana (možda bi bilo bolje da je matirana za još bolji dojam), spojevi su savršeni, a najskuplji paket donosi dosta tamno poliranih i aluminijskih detalja. Vizualno, osjetilno i tehnološko uređenje ambijenta odaje dojam auta iz klase više, u što se u opremi Premium Plus uklapa i sofisticiran automatski mjenjač kojim se upravlja tipkama (samo u Premium Plus opremi).

image
Novi Hyundai Tucson
Marko Miščević/CROPIX

Jedino jednostavni digitalni instrumenti koji nemaju gornji pokrov ostavljaju dojam nedorečenosti. Po dimenzijama, oba velika digitalna ekrana imaju po 10,25-inča, a središnji za info i multimediju izveden je s nastavkom dodirnih tipke klimatizacije. Grafika i brzina reakcije "touch" ekrana je odlična, a sadržaj je lako razumljiv i logično "posložen". U neke menije se ulazi i prečacima, tipkama na volanu ili u dnu samog ekrana.

image
Novi Hyundai Tucson
Marko Miščević/CROPIX

Prtljažnik ima obujam od 577 litara i ravan pod s preklopljenim naslonima, koji je moguće praktično srušiti i jednim potezom ručice smještene u boku prtljažnika, dok je stražnja klupa iznimno izdašna i za dugonoge. U vožnji, cjelokupnom dojmu finoće pridonosi vrhunska zvučna izolacija, koja u nižim i srednjim okretajima jedva da propušta zvuk benzinca.

image
Novi Hyundai Tucson
Marko Miščević/CROPIX

Najskuplji paket Premium Plus donosi opremljenost pravih premium automobila, s ponekim zanimljivim detaljima, kao što su upozorenje da je vozilo ispred vas na semaforu krenulo u slučaju da ste "odlutali mislima", ili umirujućim ambijentalnim zvukovima. Cool. Usto, uz standardnu stražnju i panoramsku kameru zanimljiva novost je kamera koja pri davanju pokazivača smjera projicira sliku u sklopu lijevog okruglog instrumenta instrumentne ploče te pokazuje situaciju u "mrtvom kutu".

image
Novi Hyundai Tucson
Marko Miščević/CROPIX

Sigurnost se kod Tucsona općenito piše velikim slovima, a sve poznato je ovdje: u opsežan sigurnosni paket s više od 20 sustava uvršteni su i zračni jastuk između prednjih sjedala i automatsko kočenje pri skretanju, radi izbjegavanja naleta na objekte u mrtvom kutu. Pogon: turbobenzinski 1.6 motor u snažnijoj varijanti od 180 KS i 265 Nm vrlo je zanimljiv pogon premda sigurno neće biti najtraženiji, barem sve dok se nude i dizelaši.

image
Novi Hyundai Tucson
Marko Miščević/CROPIX

Vrlo je uglađen u praksi i djeluje snažno, a donosi tehnologiju stalno promjenjivog rada ventila tijekom vožnje, što pozitivno utječe na potrošnju i performanse. Povezan sa starter generatorom napona 48 volti zapravo je "mild hibrid" s malenom baterijom od 0,44 kWh što je dobrodošlo kod ubrzanja, potrošnje i čišćeg ispuha.

Treba imati na umu da ovakav Tucson teži gotovo 1,7 tona pa ako tražite najviše od pogona treba stisnuti papučicu do poda čak i u režimu vožnje "Sport". Mjenjač pritom uvijek reagira spremno s mekanim izmjenama i nemamo baš nikakvih zamjerki. Kao ni na potrošnju koja je u skladu sa snagom i masom ovakvog automobila - prosječno nam se tijekom testa kretala oko 9 litara.

image
Novi Hyundai Tucson
Marko Miščević/CROPIX

Jedino smo poželjeli generalno nešto kruće podešen elektronički kontroliran ovjes kod brže vožnje zavojima gdje se pokazuje kako mekši ovjes i povišena karoserija ipak više vole autocestu i magistralne pravce.

No, po tom pitanju stvar je samo u osjećaju, a ne i sigurnosti ili trakciji koja je uvijek sjajna zahvaljujući i dobro podešenom 4x4 pogonu. Nadalje, Tucson je vrlo ugodan na volanu, lijepo se vozi i ulijeva sigurnost te komfor na najvišoj razini i na koncu, unatoč solidnoj snazi, ovakav Tucson nije jurišnik te najviše daje na otvorenim dionicama. I na kraju cijena, testni primjerak je zapravo izlog svega što Tucson može ponuditi, najbolje izdanje, a takva je i cijena: 292.570 kuna do registracije.

image
Novi Hyundai Tucson
Marko Miščević/CROPIX

No, početni model s 1,6-litrenim turbo benzincem od 150 KS i opremom Comfort stoji bitno manjih 174.990 kuna dok se početni dizelski model 1.6 CRDi od 115 KS s opremom Comfort može nabaviti od 193.990 kuna. Ukupno, dostupno je čak 25 kombinacija motora, pogona i opreme pa ako ste se i vi "zakačili" za karakterno lice Tucsona i sve ono što nudi iza njega, sigurno će te pronaći idealni model...

Tehnički podaci

Motor blagohibridni sklop turbobenzinskog

motora i starter generatora 48V

Clindri/ventili 4/16

Obujam 1598 ccm

Snaga benzinca 132 kW (180 KS) na 5500/min

Moment 265 Nm na 1500-4500/min

PODVOZJE

Pogon 4x4, samoprilagodljiv

Mjenjač automatski s 2 spojke, 7 brzina

Ovjes sprijeda McPherson, straga multilink

Kočnice sprijeda i straga diskovi

Gume 235/50 R 19

KAROSERIJA

Dimenzije 450 x 186,5 x 165 cm

Osovinski razmak 268 cm

Udaljenost od tla 17 cm

Prtljažnik 577 litara

Spremnik benzina 54 litre

Masa 1630 kilograma

PERFORMANSE

Najveća brzina 201 km/h

0-100 km/h 9,0 sekundi

Potrošnja (NEDC 2.0) 6,6/5,0/5,6 l/100 km

Prosječna (WLTP) 6,4 l/100 km

Ispuh CO2 (WLTP) 162 g/km

Cijene i troškovi

Cijena testiranog modela

1.6 T-GDI mHEV 7DCT 4WD Premium Plus 292.570 kuna

Početni model (1.6 T-GDI Comfort) 174.990 kn

Najskuplji (1.6 CRDi DCT ) 312.510 kn

Servisni interval 1 god/15.000 km

Jamstvo 5 god bez limita

Oprema

PREMIUM PLUS: 19-colni alu naplaci • automatska LED svjetla • koža • ukrasni elementi • svi senzori i kamera 360 • hifi Krell • mjenjač s tipkama na grebenu umjesto ručice i peteljkama na volanu za ručno šaltanje • multimedija s navigacijom i 10,25” ekranom • kombinirani digitalni instrumenti 10,25” • automatska trozonska klima • grijana i ventilirana sjedala, vozačko el. podesivo • ambijentalna rasvjeta • adaptivni tempomat • viša klasa materijala interijera • USB ulazi • profili vožnje Eco, Normal i Sport • potpuni el. paket stakala i grijanih i preklopivih retrovizora • grijanje volana • pomoć na uzbrdici i nizbrdici • automatsko držanje razmaka na autocesti • upozorenja na sudara sprijeda i pri skretanju s automatskim kočenjem, na mrtvi kut, na vozačev umor, na izlazak iz vozne trake... • upozorenje da je vozilo ispred krenulo • zračni jastuk između vozača i suvozača...

DOPLATE: panoramski otvorivi krov

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 18:37