auto klub u bruxellesu

Vozili smo Renault Clio: Popularni Francuz je dobio izgled Rafalea, kod nas stiže na jesen, imamo i cijene

Ljubitelji dizelaša mogu odahnuti jer štedljivi 1.5 dCi ostaje u ponudi, ali oduševljeva i jednako ekonomičan benzinski hibrid

Renault Clio

 WHamdi.B

Renault Clio, jedna od ikona gradske klase automobila u posljednja tri desetljeća, najprodavaniji je automobil u dosadašnjem dijelu ove godine na hrvatskom tržištu. Dovoljno jaka činjenica da s posebnim zanimanjem otputujemo na medijsku promociju dizajnerski osvježenog modela pete generacije, automobila kojeg smo prvi put ugledali još u proljeće 2019. godine.

Prvi dojam? Odličan. Kako i ne bi bio kad su za prve vožnje bili pripremljeni primjerci u novoj i najskupljoj top opremi Esprit Alpine i s hibridnim benzinskim motorom od 143 KS, koja na najbolji mogući način ističe sve finese Renaultovog dizajnerskog tima. S novim setom vertikalnih i u sredini prelomljenih dnevnih svjetala i horizontalnog niza glavnih, oboje u LED tehnici, sportski mrežastom strukturom maske i oštrijim formama branika Clio već na prvu izgleda ekstravagantnije od dosadašnjeg.

image

Renault Clio

WHamdi.B

Oštrina kojom isijava prednji dio uvelike podsjeća na svježe predstavljen Rafale i to je činjenica koja Cliju ne samo da daje značajnu dozu svježine, skoro kao da je riječ o potpuno novom modelu, već i potvrda naznake u kojem smjeru možemo očekivati dizajn budućih Renaultovih automobila. U stražnjem dijelu promjene su decentnije.

Samo lagano osvježena grafika svjetala i linija branika kontrapunkt su temeljito renoviranom prednjem dijelu, ali na svoj način poznatoj formi karoserije s novim logotipovima udahnjuju val svježine. Na raspolaganju će biti sedam boja karoserije (dvije nijanse sive te bijela, crna, plava, crvena i narančasta), a serijska veličina seže od 15-colnih do posebno dizajniranih 17-colnih u najskupljoj opremi Esprit Alpine. U ponudi će biti i paketi Authentic (samo za osnovni motor od 65 KS), Evolution i Techno.

image

Renault Clio

WHamdi.B

Unutrašnjost donosi nešto manje novosti, ali ipak nije sve isto kao što je bilo. Korištenje prirodnih i podatnijih materijala, elegantnije dekorativne površine uz dodatak ponekog zgodnog detalja poput mini francuske zastave ušivene u tekstilni dio armature ispred suvozača te filigransko poboljšanje multimedije okosnica su ljepšeg i kvalitetnijeg ugođaja, u koji se uklapaju odličan sjedala u paketu Esprit Alpine i dobra zvučna izolacija.

Promjena u lepezi motora nema. Početna ponuda ostaje atmosferski benzinski motor 1.0 SCe (65 KS) po cijeni od 16.790 eura, a slijede popularni turbobenzinski 1.0 TCe (91 KS) za 17.790 eura, odnosno u tvorničkoj plinskoj izvedbi (100 KS) za 18.490 eura. Ljubitelji dizelskih motora mogu odahnuti: štedljivi 1.5 dCi (100 KS) ostaje u ponudi i za njega treba izdvojiti 20.190 eura.

image

Renault Clio

WHamdi.B

Na vrhu ponude je izvrstan hibridni atmosferski benzinski motor 1.6 potpomognut baterijom od 1,2 kWh (ukupno 143 KS) s fenomenalno učinkovitim sustavom rekupearcije energije. Košta 25.890 eura, a nakon dvodnevnih vožnji gustim prometom Bruxellesa i pitomim cestama okolice, gdje sve vrvi od kamera koje diktiraju umjereni stil vožnje uz pridržavanje ograničenja brzine, prosječna potrošnja zaustavila se na 4,3 l/100 km, svega decilitar više od tvorničke brojke. Kapa dolje!

Kada će se novi Clio moći kupiti? Trebat će se strpjeti do prvih dana jeseni...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 18:54