sjećate li ih se?

Mnogi su japanski automobili nepravedno zaboravljeni: Ovih 7 zaslužuju da ih se pamti

Modeli su to koji zaslužuju pažnju prema nizu karakteristika koje su ih činile vrlo originalnim u svoje vrijeme

Zaboravljeni japanski automobili

Ako pogledamo unatrag, mnogi su japanski automobili nepravedno zaboravljeni. Modeli koji zaslužuju da ih zapamtimo po nizu karakteristika koje su ih činile vrlo originalnim u svoje vrijeme, svakog na svoj način. Stoga smo ovim popisom htjeli odati malu počast nekolicini za koje smatramo da su pioniri svoga vremena.

1. Mazda MX-6

image

Mazda MX-6

Mazda

Ovo je možda najvažniji slučaj na cijelom ovom popisu. Mnogi od vas ne znaju za Mazda MX-6, ali cijela MX priča, koju danas već čine i električni automobili, od koje se neki sjećaju izumrlog MX-3 (i naravno stare Miate), došla je upravo od ovog coupea iz 90-ih. Automobil koji je dolazio s 2,5-litrenim "šestakom" i izdržao čak dvije generacije.

2. Toyota MR2 Spyder

image

Toyota MR2 Spyder

Toyota

Postoji razlog zašto brendovi često ne slušaju entuzijaste. Oni traže lagan auto, sa središnje smještenim motorom i ograničenom, ali dovoljnom snagom. Ali onda ga ne kupuju. To se dogodilo Toyoti s MR2 Spyderom. Mali kabrio sportaš koji je također bio udoban, ali dovoljno krut da možete uživati u vožnji. I to brzoj, jer je stotku hvatao za manje od 7 sekundi. Ali tržište jednostavno nije bilo pošteno prema njemu.

3. Mitsubishi Starion

image

Mitsubishi Starion

Mitsubishi

Mitsubishi je sa Starionom mogao započeti veliku priču, ali ona nije zahvatila širu javnost. I ne razumijemo zašto, budući da je njegov 2,6-litreni četverocilindrični turbobenzinski motor koji je proizvodio približno 200 KS pratila estetika koja oduzima dah. Vrlo moderan klinasti dizajn u kombinaciji s uvlačivim prednjim svjetlima učinio ga je vrlo poželjnim sportskim automobilom.

4. Nissan Cube

image

Nissan Cube

Nissan

Nissan je probao nove stvari s Cubeom u Europi, no ideja o premještanju "kei-cara" s mjerama i specifikacijama u Europi jednostavno nije prošla. Ali istina je da je ovo vrlo zanimljiv automobil za one koji traže impresivnu modularnost i udobnost bez odustajanja od originalnog dizajna, zaboravljajući na dosadu koja je oduvijek bila povezana s imidžom monovolumena.

5. Subaru SVX

image

Subaru SVX

Subaru

Coupe limuzina s 3,3-litrenim "šestakom" koji isporučuje 230 KS i čiji je dizajn djelo Giugara trebao bi ostati zapamćena. No, ovaj Subaru nije uspio i postao je jedan od zaboravljenih japanskih automobila koji to nije zaslužio. SVX je imao doista atraktivan imidž, ali s njim ste također mogli prijeći kilometre bez trzanja, budući da je to bilo vrlo udobno vozilo. Štoviše, imao je kabinu čija je kvaliteta izrade bila znatno iznad prosjeka.

6. Mazda 6 Karavan

image

Mazda 6 Karavan

Mazda

Volimo obiteljske automobile, a ova Mazda 6 je dobar primjer za to. Dobra alternativa poznatom Audiju A4 u generaciji B5, bez većina glavobolja povezanih s njemačkim modelom kada su ga godine počele opterećivati. Osim dobrog dizajna, ono što ovog Japanca čini tako atraktivnim je njegov 3,0-litreni V6 motor originalno iz Forda, u kombinaciji s ručnim mjenjačem. Teško ga je pronaći na tržištu rabljenih, bilo gdje.

7. Toyota RAV4

image

Toyota RAV4

Toyota

Posljednji na popisu zaboravljenih japanskih automobila koji bi trebali naći mjesto u sjećanju svih nas je Toyota RAV4 prve generacije. Potpuno drugačiji automobil od ovog koji se danas prodaje. Robustan model za vožnju van asfalta, ali i pouzdan. Zapravo, ne biste se trebali iznenaditi kada vidite jedinice s puno kilometara u prodaji na tržištu rabljenih vozila.

Možda najatraktivnija verzija je ona s troja vrata i ručnim mjenjačem. Ne tako "kockast" kao ostali suvremeni SUV-ovi iste cijene, ali jednako atraktivan. Bio je to prvi SUV u smislu te klase kakvu danas poznajemo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 22:18