Povijesna praksa

Postoji dobar razlog: Evo zašto su na obalama rijeka postavljene auto olupine vezane sajlama

Fenomen je vidljiv na obalama nekih rijeka u Sjedinjenim Državama i ima jasnu svrhu, ali se koristi sve manje zbog ekologije

Barikada rijeke automobilima

 Twitter Screenshot

U posljednje vrijeme na Google Mapsu primijećeno je mnoštvo zahrđalih i napuštenih karoserija automobila na obali potoka uz rijeku Luoup u SAD-u. Zanimljivo je da ovo nije slučajno. Nije da su ih stanovnici zaboravili ili napustili, već je sve savršeno proračunato.

Taj se fenomen zove "Detroit Riprap", a u tom je kraju običaj još od, kako piše stranica povijesti Nebraske, 20. stoljeća. “Ovo otkriva gotovo zaboravljenu povijest kontrole erozije 20. stoljeća (…). “Državni dužnosnici željeli su zaštititi nasipe za kontrolu poplava, a zemljoposjednici su željeli spriječiti vijugave rijeke da progutaju njihova obradiva zemljišta”.

“To nije ništa drugo nego bacanje starih automobila duž obala rijeke kako bi se formirao lukobran. Auti postavljeni u nizove, iskrižani, međusobno su povezani kablom. Kako se blato nakuplja i taloži na karoseriji automobila, ono stvara vrlo učinkovitu barikadu”, kažu.

Ne zna se sa sigurnošću je li ovaj izum nastao u Nebraski ili negdje drugdje, ali ono što se pouzdano zna jest da je tijekom 1950-ih preslikan i na druga područja Sjedinjenih Država. Iako još uvijek postoje ostaci onoga što je ova praksa bila, danas se, zbog zagađenja koje stvara, više ne provodi. Također iz sigurnosnih razloga, zbog onih koji plove u rijeci.

Na YouTubeu, primjerice, postoje deseci videa koji pokazuju ljubitelje automobila kako pregledavaju i pronalaze iznenađenja ispod blata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 11:08