Pravna bitka

Tužba protiv Googlea: Čovjek preminuo kad je sletio sa srušenog mosta slijedeći upute na kartama

Osim Google Mapsa, obitelj vozača također krivi dvije tvrtke i pojedinca, a slučaj bi mogao imati veliku pravnu važnost

Screenshot nesreće

 YouTube Screenshot

Datuma 30. rujna 2022. muškarac je tragično stradao kad je sletio sa srušenog mosta dok je pratio upute s Google Mapsa, što je rezultiralo smrtonosnim padom s otprilike 6 metara.

Kao odgovor, njegova je obitelj podnijela tužbu protiv tehnološkog diva, zajedno s još dvije tvrtke i pojedincem, navodeći nemar. Ovaj slučaj može imati veću pravnu valjanost nego što se u početku čini.

Osoba uključena u ovaj tragični incident bio je Philip Paxson, koji je vozio kroz nepoznato područje i navodno se pri tome oslanjao na Google Maps. Fotografije s mjesta događaja sugeriraju da je oštećeni most trebao biti vidljiv. Međutim, prema tužbi, Paxson je vozio po lošem vremenu u mračnoj i kišnoj večeri.

Policija na mjestu događaja primijetila je da most nije imao barijere, znakove upozorenja ili druge značajke koje bi upozoravale vozače na opasnost.

Vlasti također kažu da most nisu održavali lokalni ili državni dužnosnici te da je tvrtka, koja ga je izvorno gradila, bankrotirala. Unatoč svemu tome, neki bi ovo još uvijek mogli vidjeti kao Paxsonovu grešku.

Most se očito srušio prije gotovo desetak godina i od tada je neprohodan. Unatoč brojnim pozivima da ga Google Maps ukloni kao prohodnu cestu, tehnološki div nikada nije odgovorio na zahtjeve. Naime, obitelj je u tužbu uključila i vlasnike mosta, Tarde, LLC, Jamesa Tarltona i Hinckleya Gauvaina, LLC.

“Naše djevojčice pitaju kako i zašto je njihov tata umro, a ja sam u nedostatku riječi koje mogu razumjeti jer, kao odrasla osoba, još uvijek ne mogu shvatiti kako su oni koji su odgovorni za GPS upute i most mogli postupiti tako malo obzira prema ljudskom životu,” rekla je Paxsonova udovica Alicia.

"Imamo najdublje suosjećanje s obitelji Paxson", rekao je glasnogovornik Googlea José Castañeda za Associated Press. "Naš cilj je pružiti točne informacije o rutama u Kartama i razmatramo ovu tužbu." Pobijedi li obitelj, to bi moglo utjecati na način na koji Google i drugi navigacijski divovi u budućnosti obrađuju zahtjeve za ispravke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 09:57