BOGATA POVIJEST

VREMEPLOV CONTINENTAL: OD GUMA ZA KOČIJE do vodećeg dobavljača automobilske industrije

U gotovo 150 godina postojanja Continental se od proizvođača gumiranog tekstila i guma te inovatora i pionira u tehnologiji za proizvode od gume i plastike do danas prometnuo u jednog od vodećih dobavljača tehničkih proizvoda od gume i stručnjak za tehnologiju plastike koji razvija i proizvodi funkcijske dijelove, komponente i sustave za inženjering strojeva i postrojenja, rudarsku i automobilsku industriju
 Continental

Sve je započelo 1871. godine u Hannoveru kada je osnovana tvrtka Continental, a prvotni naziv kompanije bio je "Continental-Caoutchoucund Gutta-Percha Compagnie". Proizvodnja je uključivala gumene proizvode, gumirani tekstil te gume za kočije i bicikle. Inicijalni uspjeh proslavljen je 1898. godine predstavljanjem automobilske gume s ravnim gaznim poljem.

Continental

Na prijelazu stoljeća Continentalovi materijali korišteni su za brtvljenje plinskih ćelija prvog njemačkog zrakoplova. Continental je 1904. godine prvi na svijetu predstavio automobilsku gumu "s ripnama" koja je bila preteča današnjih guma, dok već 1905. godine proizvode gume koje su preteče današnjih "čavlerica".

Continental

O širokom polju djelovanja kompanije govori i zanimljiva činjenica kako je jednokrilni zrakoplov francuskog avijatičara Louis Blériot koji je prvi preletio engleski kanal bio između ostalog opremljen i Continentalovim materijalima. Krajem 20-ih godina prošlog stoljeća kompanija se udružuje s velikim brojem kompanija iz industrije guma, čime dobiva značajnu prednost u odnosu na ostale proizvođače na tržištu. Novi naziv kompanije je "Continental Gummi-Werke AG”. Još jedna inovacija Continentala predstavljena 1955. godine kada je kompanija prva na tržištu razvila zračni ovjes za kamione i autobuse.

Continental

Serijska proizvodnja modernih guma počinje 1960. godine, dok 30 godina kasnije Continental predstavlja i prvu ekološku putničku gumu. Posebna divizija Continentala zadužena za razvoj tehnologije za automobile osnovana je 1995. godine, a o inovativnosti tvrtke dovoljno govori činjenica da su već 1997. godine razvili gumu namijenjenu za hibridne modele. Continental je danas s više od 230.000 visokokvalificiranih zaposlenika na više od 270 lokacija u 56 različitih zemalja među 3 najvećih svjetskih dobavljača automobilske industrije. Kompanija je danas podijeljena u pet odjela: Šasija i sigurnost, Interijer, Pogon, Gume i ContiTech.

Continental

Danas Conti djeluje kroz nekoliko sektora poput odjela šasija i sigurnosti koji obuhvaća temeljne kompetencije tvrtke u međusobno povezanim elementima: sigurnost vožnje, kočnice, pomoć vozaču, pasivna sigurnost i komponente šasije. Odjel Interijer objedinjuje sve aktivnosti vezane na prezentaciju i upravljanje informacijama u vozilu, dok odjel Pogon predstavlja inovativna i efikasna sistemska rješenja za pogon vozila.

Continental

Odjel guma nudi prave gume za svaku primjenu – od putničkih automobila preko kamiona, do autobusa i vozila na gradilištu, te bicikala i motocikala. Continental gume znače izvrsni prijenos sila, izuzetno pouzdano vučenje u svim vremenskim uvjetima te visoki omjer dobivenog za uloženi novac. Na koncu, odjel ContiTech razvija i proizvodi funkcijske dijelove, komponente i sustave za automobilsku industriju te za druge ključne industrije.

Continental

Obzirom da u Continentalu sve što rade rade sa željom za unapređenjem sigurnosti valja spomenuti i njihov koncept sigurnosti Vision Zero kojim bi omogućili minimalan broj nesreća i stradalih i to kroz aktivan razvoj automobilskih rješenja za budućnost kao što su New Wheel, Crusing Chauffeur, koncept autonomnog automobila CUbE, Super Clean Diesel i ContiAdapt.

U idućim tjednima ne propustite seriju savjeta za sigurnu vožnju koje pripremamo s Continentalom kao doprinos većoj sigurnosti u prometu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 05:16