DISKRIMINACIJA MALIŠANA

‘MOJA MARIJA NEĆE DOBITI APARATIĆ ZA ZUBE JER IH DRŽAVA VIŠE NE ŽELI PLAĆATI’ Roditelji 8.000 djece razočarani odlukom HZZO-a

Ima 13 godina i zbog malformacije se ne želi smijati. Tri je godine čekala na aparatić na koji ima pravo. Kad je došla na red, rekli su joj: Žao nam je, morate platiti 20.000 kuna

Marija ima 13 godina. Ne voli se smijati. Kad razgovara, gotovo stalno rukom prekriva usta. Nema lijepe i ravne zube kao njezine prijateljice. Zbog toga često plače i povlači se u sebe.

Agonija ove djevojčice iz Samobora koja je tek zakoračila u pubertet trebala je početi nestajati od ljeta. Nakon pune tri godine dočekala je da se njezino ime nađe prvo na listi čekanja za aparatić za zube koji je trebao ispraviti ozbiljnu malformaciju. Više nije trebala biti predmet izrugivanja nekolicine oholih vršnjaka.

- Žao mi je, ali Marija neće moći dobiti aparatić za zube, barem ne o trošku HZZO -a. Moj ugovor s HZZO-om nije produljen i sada možete samo platiti, a cijena je od 10 do 20 tisuća kuna - rekla je ortodontica Mariji i njenoj majci.

Odgovor Marijine majke bio je jasan: - Mi taj novac nemamo i morat ćemo potražiti ortodonta koji ima ugovor s HZZO-om.

Isti dan nazvala je Stomatološki fakultet, ambulantu u Perkovčevoj ulici u Zagrebu i neke druge ortodonte koji i dalje imaju ugovor s HZZO-om. No, to joj nije pomoglo.

Marija nikada neće dobiti besplatan aparatić jer su liste čekanja dulje od pet godina, kada će ona postati punoljetna i više neće imati pravo na besplatno ispravljanje zubi.

Zašto se Marija, ali i osam tisuća druge djece našlo u problemu?

U Hrvatskoj postoji 118 timova ortodonata. Njih 43 rade u bolnicama, domovima zdravlja i javnim poliklinikama, a 75 su privatnici koji imaju ugovor s HZZO-om. Od 1. srpnja 25 ortodonata nije produljen ugovor pa sada svi njihovi mali pacijenti moraju na liste čekanja koje su već sada duge do sedam godina.

U HZZO-u kažu da se ugovori za obavljanje specijalističko-konzilijarne zdravstvene zaštite u svim djelatnostima s privatnicima sklapaju prema potrebama Mreže javne zdravstvene službe koju određuje Ministarstvo zdravlja.

No, ako su liste čekanja duge i do sedam godina, kako je moguće da nadležno ministarstvo smatra da nema potrebe za ortodontima kojima nisu produljeni ugovori.

- Arbitražom će se razmotriti žalbe onih ortodonata s kojima nisu produljeni ugovori - kažu u HZZO-u.

Ipak, ona djeca koja su već u terapiji, jer proces ispravljanja zubi traje i po dvije godine, do kraja će moći liječenje nastaviti na teret HZZO-a bez obzira imaju li njihovi ortodonti ugovor, tvrde u Zavodu.

Ortodonti su ogorčeni jer smatraju da se velik dio djece sada diskriminira.

- Djeca godinama čekaju na svoje pravo da riješe zdravstveni problem i sada kad su došli na red ili se barem približili danu kada bi se njihovi problemi mogli početi rješavati, gube to pravo - kaže ortodontica kojoj nije produljen ugovor.

Objašnjavaju da djeca koja su bila na listi čekanja u njihovim ordinacijama vjerojatno nikada neće moći ostvariti svoje ustavno pravo na tu vrstu zdravstvene zaštite i potpuno ih se diskriminira.

- Dijete koje ima 14 godina i koje bi trebalo doći na red za aparatić, koje ne može ostvariti pravo kod ortodonta kod kojeg je dolazilo jer ortodontu nije produljen ugovor, treba potražiti novog ortodonta, a svi kojima je produljen ugovor imaju svoje višegodišnje liste čekanja, dakle postoji mogućnost da to dijete nikada ne dođe na red jer red koji je kod nas čekalo oko dvije godine više ništa ne znači - složni su ortodonti.

Kako postoji inicijativa da se odvoje estetski zahvati od onih koji su zdravstveno potrebni, svi ortodonti koji su željeli produljiti ugovor morali su poslati sve podatke o svakom pacijentu kako bi se utvrdila indeksacija.

- Samo 20 posto djece aparatiće nosi zbog estetike, a ne zbog zdravstvenih problema. Ovaj se problem mogao riješiti tako da se glavarine svima malo smanje i da svi ortodonti dobiju ugovor. Na taj bi način djeca mogla ostvariti svoja prava. I dalje bi dugo čekala, ali bi uspjela doći na red - kaže naša sugovornica.

Darko Milinović, bivši ministar zdravstva, kaže da je neproduljivanje ugovora skandalozno.

- Djeca ionako godinama čekaju na liječenje. Ja sam pokušavao povećati broj ortodonata, a ne ga smanjivati. No, problem je u tome što nema novca. Sada, nažalost, to moraju osjetiti i djeca na svojoj koži - kaže Milinović i dodaje da je trebalo osigurati više novca za zdravstvo.

Ortodonti odluku HZZO-a smatraju neobjektivnom i socijalno neosjetljivom.

U posljednjih 20 godina potreba za ortodoncijom jako je porasla zbog osviještenosti za taj problem, ali i zbog sustavno uništene stomatološke preventive koja je pridonijela takvom stanju, kažu.

- Znaju da je psihološki razvoj u toj adolescentskoj dobi izuzetno osjetljiv i da ih čeljusna anomalija vrlo često izlaže zlostavljanju vršnjaka, a to ostavlja trajne posljedice. Znaju i da je ortodoncija preventiva i da se njome zapravo smanjuju buduća davanja za stomatološke zahvate - kaže naša sugovornica.

Siniša Varga, ravnatelj HZZO-a, kaže kako čekaju da Hrvatski zavod za javno zdravstvo završi plan i program javne zdravstvene zaštite te da će onda moći vidjeti kolike su stvarne potrebe.

Iako je njezino dijete već u procesu liječenja, Dragana Mlinarić iz Nove Gradiške upozorava da djeca ne mogu predugo čekati na početak liječenja.

- Moja kći koja ima 13 godina već dvije godine rješava problem svojih zubi. Imala je lijepe zube, ali zbog krivog rasta trajnih zubi imala je izbor: nositi aparatić ili otići na operaciju i izvaditi dva zdrava zuba - kaže Dragana Mlinarić.

U Gradiški nema ortodonta, tako da je pomoć potražila u Zagrebu i sada svaki mjesec s kćeri putuje na preglede i zatezanje aparatića za zube.

- Zaključak je sljedeći: da nismo imali sreću i već započeli s terapijom, moje dijete do 18. rođendana ne bi došlo na red i morali bismo platiti nešto na što ima pravo. Zato smatram da je ovo nedopustivo - zaključuje.

A ortodonti se pitaju: ako pacijenti nemaju novca za liječenje, imaju li uopće pravo biti bolesni? Iako se često ortodontski problemi doživljavaju kao estetski, a ispravljanje zuba se kao potreba za ljepšim osmijehom, stvarnost je drugačija. Pravilni zubi važni su kako bi se mogla kvalitetno provoditi higijena što u bitnome smanjuje mogućnost nastanka karijesa. Osim toga, nepravilni zubi utječu na poremećaj govora pa se njihovim ispravljanjem utječe na bolju funkciju govora. Nepravilno posložena čeljust onemogućava kvalitetno žvakanje hrane što može dovesti do problema probavnog trakta.

Cijene u EU dvostruko više nego u Hrvatskoj

Najnižu cijenu za privatnike za gotovo sve grane zdravstva određuju komore. U slučaju ortodoncije nema najniže propisane cijene usluga, zbog čega se orijentiraju prema cjeniku HZZO-a. Među ortodontima postoji dogovor oko najnižih cijena kako ne bi radili nepoštenu konkurenciju jedni drugima. Ipak, ulaskom u EU boje se da bi strani ortodonti mogli početi otvarati ordinacije s nižim cijenama, zbog čega žele da se propiše najniža cijena usluga.

Cijene fiksnih i mobilnih aparatića za zube u zemljama EU dvostruko su skuplje nego u Hrvatskoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 20:26