VIDEOSNIMKA NAJGLEDANIJEG INTERVJUA

'JA SAM PREVARANT I LOPOV' Kralj Tour de Francea Lance Armstrong izniošokantna priznanja u Oprah Winfrey!

Uzeo sam sredstva koja poboljšavaju performanse i nisam se bojao da će me uhvatiti. Tada nisam imao ni osjećam da varam - rekao je Armstrong

Lance Armstrong je pred milijunskim auditorijem priznao: 'Da, uzimao sam doping. On je bio dio postupka potrebnog da se pobijedi na Tour de Franceu'... Oprah Winfrey izvukla je prizanje od, do nedavno se mislilo, velikog sportaša... Danas je stigla potvrda da nije veliki sportaš, nego - veliki prevarant. Priznao je uzimanje testosterona, hormona rasta i drugih sredstava, a moć i snagu povećavao je i transfuzijama krvi

- Uzeo sam sredstva koja poboljšavaju performanse i nisam se bojao da će me uhvatiti. Tada nisam imao osjećam da varam - rekao je Armstrong priznavši da bi teško osvojio Tour de France da nije uzimao nedozvoljena sredstva:

- Mislim da ne bi uspio... Bio sam arogantan, mislio sam da mogu dobiti sve što poželim.

Uoči intervjua dolazile su glasine da se Armstrong slomio kod Oprahe, da su nakon emisije suze curile na sve strane. Međutim, to na kraju baš i nije bio slučaj. Lance je izgledao mirno i staloženo, i usprkos brojnim 'oprostite', nije izgledao kao čovjek koji se previše kaje.

- Cijela moja karijera bila je jedna velika laž... Cijela moja karijera ovisila je o raznoraznim koktelima, trasnfuzijama krvi i dopingu... Znam da je prekrasno za ispriku, ali ipak...

Armstrong je odgovorio na manje-više sva pitanja, ali nije priznao da je tjerao svoje momčadske kolege da varaju. Međutim, bio je kapetan momčadi i radio je sve da zagorča život 'poštenima'

- Bio sam bahati nasilnik koji je napadao ljude koji mu se nisu sviđali! Ako bi mi netko proturiječio, ja bih mu u startu odgovorio da je jedan veliki lažov. Morao sam pobjeđivati pod svaku cijenu. Najstrašnije od svega jest što sam i prije utrka znao da ću pobijediti - rekao je osramoćeni bicikilist zaključivši:

- Nisam izmislio dopingiranje, ali istina je da ga nisam ni zaustavio.

Iz Američke antidopinška agencija rekli su da je to bilo 'najsofisticiranije uzimanje dopinga u povijesti', ali Armstrong se ne slaže s tim.

- To jednostavno nije istina, ne može biti gore od Istočne Njemačke. Ali moram priznati da je krajem 90-ih bilo poprilično jednostavno varati. Tada nije bilo previše doping-testova.

Oprah je iz njega pokušala izvući imena i drugih dopingiranih biciklista, no Armstrong nije želio 'cinkati'.

- Ne želim nikoga optuživati, nije mi ugodno govoriti o drugima,.

Američki biciklist u skandal nije želio uplesti talijanskog liječnika Michela Ferrarija, za kojeg je tvrdio kako je dobar i pametan čovjek. Demantirao je i tvrdnje bivših kolega Tylera Hamiltona i Floyda Landisa, da je potkupio čelnike Međunarodne biciklističke federacije (UCI) 2001. kada je navodno bio pozitivan na utrci Švicarskoj.

Na kraju je na repertoaru, naravno, bilo kajanje...

- Ja stvarno obožavam biciklizam i spreman sam pomoći mu koliko god mogu. Istina, moj je izbor bio da prekršim pravila i ne mogu nikome soliti pamet ili biti nekakva moralna vertikala koja će reći 'hej, idemo očistiti ovaj sport od dopinga'. Ali znam da mogu pomoći, surađivat ću s istragama vezanim uz doping u biciklizmu - zaključio je Armstong.

Inače, to nije sve od Oprah i Armstronga. Drugi dio ovog ekskluzivnog intervjua biti će prikazan sutra.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 00:34