OČEKIVAN ISHOD

Agrokor ugasio tvrtku koju je kupio od supruge Željka Rohatinskog

Romah je kupljen za jednu kunu, a u trenutku preuzimanja njegove su dugoročne obveze iznosile 5,8 milijuna kuna
 Goran Mehkek/CROPIX

Špediterska tvrtka Romah, koju je Agrokor kupio 2011. od Marije Rohatinski, supruge bivšeg guvernera HNB-a Željka Rohatinskog, ugašena je prije nekoliko mjeseci.

Iako su tada u koncernu Ivice Todorića tvrdili da Romah kupuju isključivo radi “poslovnih potreba nastalih uslijed okretanja kompanije tržištima u razvoju, ali i onima na Dalekom istoku, te zbog priprema za ulazak u EU”, sada je posve jasno da je njezino preuzimanje promašena investicija. Tijekom 2011. i 2012. Romah je iskazao gubitak, a osim nove direktorice Ljiljane Mikulić, imenovane nakon preuzimanja, tvrtka nije imala drugih zaposlenih.

Jedina imovina koju je Romah imao bila je obiteljska kuća (vrijedna 2 mil. kuna) guvernera Rohatinskog i njegove supruge poduzetnice na zagrebačkom Bukovcu, zbog čega je Agrokorova akvizicija poslovno nevažne tvrtke poprimila potpuno drukčije značenje. Osim što taj podatak guverner nije bio prijavio u svojoj imovinskoj kartici, nametnuo se zaključak da je vlasnik Agrokora supružnicima Rohatinski kuću de facto kupio.

Marija Rohatinski to je demantirala tvrdeći da je nekretninu prije prodaje Romaha otkupila kao fizička osoba. Tvrtku je Agrokoru prodala za kunu, no Romah je trenutku preuzimanja imao dugoročne obveze u iznosu od 5,8 milijuna kuna.

Ne samo da je to pojasnilo bliske veze najmoćnijeg poduzetnika u zemlji i guvernera već i ono što je slijedilo.

Poslije 12 godina na čelu HNB-a, Željko Rohatinski u srpnju 2012. nije dobio još jedan mandat, a već za nekoliko tjedana prihvatio je mjesto savjetnika upravo u Agrokoru.

Rohatinski je prije čelne funkcije u HNB-u radio u Agrokoru kao direktor za makroekonomske analize, a iako je imao ponudu da radi za američki Goldman Sachs kao konzultant u regiji, ipak se vratio u Todorićev koncern. Rohatinski je nekoliko puta tijekom devedesetih bio i u Nadzornom odboru Agrokora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 05:52