Studija Mastercarda o gradovima

Bukurešt među 10 najbrže rastućih europskih destinacija. Znate li što je zanimljivo? Većina od milijun stranaca koji ga posjete su - biznismeni

Kao glavni razlog boravka u Bukureštu u preko 60 posto posjeta stranaca navodi se biznis, a u Sofiji i Budimpešti prevladavaju turisti. Zagreb uopće nije na popisu brzorastućih destinacija
Bukurešt
 Arhiva / Pixabay.com

Bangkok je najposjećenija destinacija u svijetu po broju međunarodnih posjetitelja prema rezultatima godišnjeg istraživanja Mastercard Global Destinations Cities Index koje donosi popis 132 najposjećenija grada iz cijelog svijeta, objavili su iz te kuće.

„Dok međunarodna putovanja i potrošnja nastavljaju rasti brže od svjetskog BDP-a, gradovi su i dalje pokretači gospodarskog rasta“, tumače u Mastercardu.

Studija, kažu, pruža uvid u broj posjetitelja i procjene njihove potrošnje za 2016. godinu, a time i u način na koji ljudi putuju te troše na putovanjima diljem svijeta. Bangkok će u 2016. primiti 21,47 milijuna međunarodnih posjetitelja koji će prenoćiti u gradu. Iza njega su London s 19,88 milijuna te Pariz s 18,03 milijuna posjetitelja.

„Najveće iznenađenje u ovogodišnjem izdanju istraživanja je skok Dubaija u sam vrh popisa na temelju procijenjene potrošnje međunarodnih posjetitelja u iznosu od 31,3 milijarde američkih dolara, što premašuje potrošnju od 19,8 milijardi dolara u drugoplasiranom Londonu“, pokazuje studija.

Na popisu najbrže rastućih gradova u Europi našli su se i gradovi srednje i istočne Europe.

„Prag i Beč su među 20 najposjećenijih destinacija, a vrlo značajno je što su se ove godine Budimpešta, Bukurešt i Sofija našli na popisu 10 najbrže rastućih europskih gradova. Kombinacijom znanja, inovacija i iskustava, Mastercard sklapa različita partnerstva kako bi pomogao ovim i drugim gradovima u regiji da postanu vodeći pametni gradovi budućnosti“, rekao je George Simon, predsjednik divizije Srednja i Istočna Europa.

Ove godine će međunarodni posjetitelji koji su prenoćili u Budimpešti tamo potrošiti milijardu dolara, u Bukureštu 300 milijuna dolara, a u Sofiji 400 milijuna. Pritom se kao glavni razlog boravka u Bukureštu u preko 60 posto posjeta navodi biznis, a u Sofiji i Budimpešti prevladavaju turisti.

Prema podacima studije, dakle Mastercardovih podataka, proizlazi da se ove godine u Bukurešt uputilo 1,05 milijuna stranaca koji su prenoćili, a od njih je više od 600 tisuća bilo biznismena, što je prilično impresivno.

Zagreb nije na ovom popisu brzorastućih europskih gradova.

Popisi 10 najposjećenijih i 10 najbrže rastućih gradova u svijetu se u potpunosti razlikuju, što ukazuje na to da Azija/Pacifik, Bliski istok i Afrika postaju sve važniji elementi globalne ekonomije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 05:29