"Sve na jednom mjestu"

DALIĆ PORUČILA PODUZETNICIMA: U rješavanju problema s kojima se možete suočiti pri izvozu na jedinstveno tržište EU niste sami

Bernard Jakelić, Martina Dalić i Davor Majetić na savjetovanju u HUP-u
 CROPIX

"U rješavanju pitanja i problema s kojima se možete suočiti pri izvozu svojih roba i usluga na jedinstveno tržište EU niste sami: Ministarstvo gospodarstva je uvezano s drugim institucijama u EU i tu je da vam pomogne", poručila je Martina Dalić, ministrica gospodarstva, na današnjem savjetovanju u HUP-u, kojem je tema bila korištenje alata i instrumenata za lakši nastup na tržištu EU.

Riječ je o prvom takvom savjetovanju. Slična savjetovanja, u suradnji s HUP-om, održat će se tijekom rujna i listopada i u Rijeci, Splitu, Varaždinu i Osijeku. Dio je to kampanje Ministarstva gospodarstva "Sve na jednom mjestu", kojom građane, tvrtke i javnu upravu nastoji upoznati s njihovim pravima u EU, omogućujući im izravan pristup internetskim stranicama i besplatnim telefonima koji se tiču te tematike.

Dalić je pritom pojasnila kako države članice EU, iako zajedno čine jedinstveno tržište, i dalje imaju mogućnost samostalnog donošenja propisa koji se mogu odraziti i na slobodu kretanja roba i usluga. Korištenjem alata i instrumenata koji im stoje na raspolaganju hrvatski poduzetnici mogu spriječiti negativne učinke nacionalnih propisa na slobodu kretanja roba i usluga unutar Unije.

Neki od tih alata su nacionalni centar SOLVIT koji može pomoći u slučaju problema s administracijom u nekoj od država EU, primjerice u povratu poreza, potvrdi boravka ili socijalnom osiguranju.

Želi li pak tko osnovati tvrtku u Hrvatskoj ili drugoj državi EU-a i treba informaciju o uvjetima, pomoći će mu jedinstvena kontaktna točka za usluge, a sve informacije dobit će na portalu www.psc.hr.

Za pomoć u rješavanju potrošačkih problema razvijeno je nekoliko alata i komunikacijskih kanala. Tako se primjerice putem centralnog informacijskog sustava za potrošače može postaviti pitanje ili podnijeti prijava inspekciji u slučaju povrede nekog od potrošačkih prava, u rješavanju problema s web trgovcem pomoći će Europski potrošački centar Hrvatska itd.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 22:05