Treba se na vrijeme prijaviti

EU ĆE DIJELITI VAUČERE OPĆINAMA I GRADOVIMA DA UVEDU BESPLATNI WI-FI Plaćat će opremu i instaliranje pristupa internetu na trgovima i parkovima

Tko dobije vaučer, s njime će moći kupovati i instalirati vrhunsku opemu za lokalne točke pristupa WI-FI mreži. Ostale troškove tih hotspotova snosit će lokalne vlasti
 Arhiva / Pixabay.com

Nepuna tri mjeseca nakon što je predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker predstavio plan kojim bi se tijelima lokalne vlasti u EU omogućilo da građanima u gradovima i selima ponudi besplatan pristup Wi-Fi mrežama, države članice već su dale podršku toj inicijativi nazvanoj WiFi4EU, objavljeno je u utorak.

Prvi poziv za podnošenje projektnih prijedloga planira se do ljeta 2017., a sva tijela lokalne vlasti u EU-u moći će se prijaviti za dobivanje vaučera te ponuditi visokokvalitetan pristup internetu u svojim parkovima, trgovima, javnim zgradama i knjižnicama.

Vaučeri će se dodjeljivati prema redoslijedu prijave, pa bi načelnici općina i gradonačelnici trebali biti spremni da reagiraju čim proces prijava bude otvoren. Tko dobije vaučer, s njime će moći kupovati i instalirati vrhunsku opemu za lokalne točke pristupa WI-FI mreži. Ostale troškove tih hotspotova snosit će lokalne vlasti.

Tijela lokalne javne vlasti koja žele ponuditi Wi-Fi vezu na područjima na kojima još ne postoji takva javna ili privatna usluga moći će se prijaviti za financiranje putem jednostavnog i nebirokratskog postupka, kažu u Komisiji.

Za razdoblje od 2017. do 2019. određena su sredstva u iznosu od 120 milijuna eura. Komisija procjenjuje da će od programa koristi imati najmanje šest do osam tisuća lokalnih zajednica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 03:59