Optimistično & digitalno

EU FONDOVI U 2017. Državni planeri očekuju čak 10-ak milijardi kuna, a napokon će izbaciti papire i uvesti potpuno elektroničku prijavu projekata

U 2017. godini u Vladi očekuju da ćemo iskoristiti znatno više europskog novca nego što smo uspjeli u čak tri dosadašnje godine
 Arhiva / Pixabay.com

Tijekom iduće godine iz EU fondova optimistično se očekuje da ćemo povući desetak milijardi kuna, a osim te poplave novca očekuje se da će potencijalne korisnike državna administracija počastiti i blagodatima digitalnog doba te napokon uvesti u potpunosti elektroničku prijavu projekata.

Kako saznajemo, angažirana je IT tvrtka koja izrađuje korisnički portal kroz koji će u 2017. godini biti omogućena u potpunosti elektronička prijava na pozive na dostavu projektnih prijedloga.

„Funkcionalnosti ovog portala, procesa dostava projektnih prijava i ocjenjivanja u fazi su razvoja i testiranja“, kažu u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU. Ne preciziraju, međutim, kada će taj portal proraditi.

U lipnju ove godine su, naime, nakon jednog propalog natječaja u 2015. godini, napokon sklopili ugovor koji pokriva i taj dio posla. U pitanju je okvirni sporazum o uslugama „uspostave agilnih provedbenih timova za oblikovanje, razvoj, isporuku, upravljanje, reviziju i održavanje IKT rješenja po mjeri za upravljanje ESI fondovima“, a jedan od ciljeva je i omogućavanje elektroničke prijave na pozive na dostavu projektnih prijedloga.

Trenutno, kako su nam objasnili, u većini je poziva ukinut tzv. prijavni obrazac B (pisana verzija prijave projektnog prijedloga), te se koristi elektronički prijavni obrazac A putem mrežne stranice www.esif-wf.mrrfeu.hr. Ipak, kako nam kažu konzultanti, taj se obrazac mora, kao i ostatak potrebne dokumentacije, printati i slati poštom.

U financijskom razdoblju 2014.-2020. Hrvatskoj je iz Europskih strukturnih i investicijskih (ESI) fondova na raspolaganju ukupno 10,7 milijardi eura.

„Do sada je u okviru četiri operativna programa ugovoreno projekata u vrijednost od 1,3 milijarde eura, od čega je više od milijarde eura EU sredstava“, odgovorili su nam iz Ministarstva.

To znači da u 2017. godini državni planeri očekuju da ćemo iskoristiti znatno više nego što smo uspjeli u čak tri godine. Elektroničke prijave bi sigurno pomogle u ispunjenju cilja, a vidjet ćemo koliko je ostatak sustava posložen tako da se ambicije, zabilježene i u državnom proračunu, ostvare.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 11:52