SPORAZUM O SURADNJI

Grabar-Kitarović u Moskvi: 'Najperspektivnija područja za rusko ulaganje u Hrvatsku su energetika i turizam'

Na Rusko-hrvatskome gospodarskom forumu održanom u četvrtak u Moskvi potpisan je Sporazum o suradnji između HGK i Moskovske trgovačko-industrijske komore, čime je započeta nova era gospodarskih odnosa Hrvatske i Rusije, priopćili su iz HGK.

- Ovaj posjet otvara novu stranicu u odnosima naših dviju zemalja- rekao je Luka Burilović, predsjednik HGK, citirajući predsjednika Vlade Rruske Federacije Dmitrija Anatoljeviča Medvedjeva s ranije održanoga sastanka.

Burilović je dodao da je rast hrvatskoga izvoza u Rusiju od 10 posto u prvih sedam mjeseci ove godine u odnosu na isto razdoblje lani dobar pokazatelj stabilizacije poslovanja nakon sankcija čijem će unaprjeđenju, kako kaže, pridonijeti i potpisani Sporazum.

Predsjednik HGK podsjetio je da je Komora prepoznala važnost tržišta Ruske Federacije te 2010. otvorila predstavništvo u Moskvi, koje je odigralo značajnu ulogu u sklapanju poslova između brojnih hrvatskih i ruskih tvrtki. - Predsjednik Putin i ja smo postigli dogovore u kojem smjeru želimo razvijati naše bilateralne odnose. Potpisani sporazumi bit će nove okolnosti za našu gospodarsku suradnju - nadovezala se predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović. Istaknula je da njezin dolazak na gospodarski forum potvrđuje snažnu želju Hrvatske za još bližim gospodarskim vezama Hrvatske i Rusije koje ove godine slave 25. obljetnicu gospodarske suradnje.

Predsjednica je podsjetila i da su se međusobna ulaganja približila iznosu od pola milijarde eura, a kao najperspektivnija područja pokazala su se energetika i turizam u Hrvatskoj te automobilska industrija u Rusiji. Predsjednik Trgovinsko-industrijske komore Sergej Nikolajevič Katirin rekao je da će se gospodarska suradnja vratiti na razinu prije krize već do kraja ove godine, ako ne i povećati. Hrvatska je posljednjih godina u Rusiju najviše izvozila lijekove, kemijske proizvode, strojeve i opremu, električne transformatore i neke vrste brodova. Dosadašnje aktivnosti hrvatskih tvrtki u Ruskoj Federaciji ostvarile su, primjerice, AD Plastik, Podravka, JGL, Atlantic Grupa, Končar i Sardina, priopćili su iz HGK.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 15:16