Jedinstven projekt u regiji

INOVATIVNI POTEZ ZAGREBAČKE BURZE S Estoncima osniva platformu za ulagače u startupe

Ivana Gažić, predsjednica Uprave Zagrebačke burze
 Arhiva / CROPIX

Zagrebačka burza se upušta u vrlo inovativan i ambiciozan projekt – s estonskim partnerom osniva platformu za ulaganja u startupe. Ništa slično ne postoji u zemljama u našem okruženju, a ZSE se očito želi ubaciti u još prilično neistraženo područje kako bi startupi lakše dolazili do (stranih) ulagača, a ovi do investicijskih prilika u Hrvatskoj i regiji.

Kako je objavila na svojim stranicama, Burza namjerava steći poslovni udio u tvrtki Funderbeam South-East Europe koju će osnovati u Zagrebu zajedno s estonskim Funderbeam Ventures OÜ. Temeljni kapital Društva iznosio bi 20.000,00 kn, a Burza bi kao osnivač preuzela poslovni udio u visini od 20% udjela u temeljnom kapitalu Društva.

Osnovna djelatnost te kompanije bila bi „prekogranično pružanje usluga investitorima i startup društvima stvaranjem alternativne platforme za financiranje društava i omogućavanjem trgovanja takvim investicijama“, stoji u objavi. Više o tome zasad ne žele govoriti.

Tumače tek kako se radi o projektu koji se uklapa u dugoročnu strategiju Burze u potpori društvima u svim fazama razvoja: od startupa do malog i srednjeg poduzetništva, i konačno reguliranog tržišta jer žele biti „glavni pokretač u razvijanju dugoročno održivog rasta poslovanja za cijelu regiju jugoistočne Europe“.

Founderbeam Ventures OU je nedavno osnovan u Talinu, a vode ga Urmas Peiker i Kaidi Ruusalepp, dvoje poduzetnika koji stoje i iza estonskog inkubatora Founderbeam te ljetos pokrenute trgovinske platforme za startupe koja se zasniva na tehnologiji blockchain, prve takve na svijetu.

Funderbeam je zamišljen kao platforma za 'izlistavanje' i sekundarno tržište za startupe u ranoj fazi ulaganja. Kaidi Ruusalepp, glavna izvršna direktorica Funderbeama, bila je šefica Nasdaq Estonia.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 23:09