Prvih devet mjeseci

Neto dobit PBZ-a niža gotovo 24 posto, povećane rezervacije za gubitke

Božo Prka
 Goran Mehkek / HANZA MEDIA

Privredna banka Zagreb (PBZ) iskazala je za prvih devet mjeseci ove godine neto dobit u iznosu od 753,8 milijuna kuna, što je za 23,8 posto manje u odnosu na isto lanjsko razdoblje, a posljedica je ispravaka vrijednosti i rezerviranja za gubitke.

Podaci iz financijskog izvješća banke, objavljenog u petak, govore da su u prvih devet mjeseci ove godine ispravci vrijednosti i rezerviranja za gubitke porasli s prošlogodišnjih 226,24 milijuna kuna na preko 473,22 milijuna kuna na kraju rujna ove godine, odnosno za više od 109 posto, što je zasigurno imalo utjecaja i na profitabilnost banke.

Neto kamatni prihod PBZ-a na kraju rujna bio je na razini od 1,74 milijarde kuna, što je 0,12 posto više nego u istom prošlogodišnjem razdoblju. U izvješću se ističe da se u promatranom razdoblju nastavio trend smanjenja prosječnih aktivnih i pasivnih kamatnih stopa, što je utjecalo na kamatne rezultate.

Istodobno je neto prihod od provizija i naknada povećan za 3,65 posto, na 502,7 milijuna kuna, dok je u segmentu poslovanja s vrijednosnim papirima i ostalim financijskim instrumentima, uključujući i dobitke, odnosno gubitke od obračunatih tečajnih razlika PBZ ostvarila neto pozitivan rezultat od 202 milijuna kuna.

Opći administrativni troškovi banke, zajedno s ostalim troškovima, iznosili su, pak, 1,1 milijardu kuna, a omjer troškova poslovanja u prihodima iz poslovanja iznose 38,3 posto, "što ukazuje na kontinuirano efikasno poslovanje banke", navodi se u izvješću.

Na razini PBZ Grupe neto dobit za prvih devet mjeseci ove godine iznosi 993,5 milijuna kuna, 25,4 posto manje nego lani.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 11:29