Proizvođači trljaju ruke

Rekordni rujan na europskom tržištu automobila, u Hrvatskoj rast od skoro 17 posto

 Luke MacGregor / REUTERS

Prodaja automobila na europskom tržištu dosegnula je u rujnu rekordnu razinu za taj mjesec, izvijestilo je u petak europsko udruženje proizvođača ACEA.

U rujnu je u 27 zemalja Europske unije (bez Malte za koju podaci nisu bili dostupni) registrirano ukupno 1.455.180 novih automobila, najviše u tom mjesecu otkad su u ACEA-i počeli bilježiti podatke o prodaji.

Time je prodaja automobila u Europi uvećana za 7,2 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine. U kolovozu zabilježen je pak najsnažniji skok prodaje u tom tradicionalno slabom mjesecu, za 10,0 posto.

Među vodećim je tržištima ponovo prednjačila Italija skokom prodaje za 17,4 posto. Slijedi Španjolska s 13,9 posto dok je Njemačka s 9,4 posto ostala u području jednoznamenkastih stopa rasta. Slijedi Francuska s 2,5 posto a začelje i dalje drži najveće europsko tržište automobila, ono Velike Britanije, s povećanjem prodaje za mršavih 1,6 posto.

U Hrvatskoj je u rujnu registrirano ukupno 2.476 novih automobila, 16,8 posto više nego u istom mjesecu prošle godine. Time je brojem prodanih automobila nadmašen kolovoz, kada je pak po treći puta u ovoj godini zabilježena nova najviša stopa rasta prodaje od ulaska u EU, od 38,7 posto, prema podacima ACEA-e.

U prvih devet mjeseci ove godine u 27 zemalja EU registrirana su ukupno 11.243.263 nova automobila, što je osam posto više nego u istom lanjskom razdoblju.

Najviše je među velikim tržištima porasla prodaja automobila u Italiji, za 17,4 posto, istim tempom kao i u rujnu, prema podacima udruženja. Dvoznamenkasti je rast zabilježila i Španjolska, od 11,5 posto. U Njemačkoj prodaja je porasla 6,1 posto a u Francuskoj 5,7 posto.

Na posljednjem je mjestu među 'velikima' Velika Britanija s rastom prodaje za 2,6 posto.

U Hrvatskoj je u prvih devet mjeseci ove godine registrirano ukupno 34.010 novih automobila, za petinu više nego u istom prošlogodišnjem razdoblju, pokazuju podaci ACEA-e.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 15:37