Nakon sedam godina priprema

VALONSKA BLOKADA 'NAJBOLJEG TRGOVINSKOG SPORAZUMA' Propadne li dogovor s Kanadom, EU više neće moći sklapati aranžmane o slobodnoj trgovini?

Paul Magnette, valonski premijer
 Francois Lenoir / REUTERS

“HEY Canada, fuck you.” (Hej, Kanada, j… se.) Nakon nekoliko sati taj je tweet (koji su objavili hakeri) na računu belgijskog ministra vanjskih poslova zamijenjen prijateljskijom porukom, piše londonski Economist u petak, te je ona glasila: „keep calm and love Canada“ (samo mirno i volimo Kanadu). Ipak, nastavlja Economist, postupci te zemlje bliži su originalnoj poruci.

Radi se, naravno, o tome da je belgijska regija Valonija uporno protiv trgovinskog sporazuma EU s Kanadom. Kako se čini, unatoč političkim pritiscima, dodatnim pregovorima s Kanadom i pojašnjenjima, Valonija je spremna ubiti dogovor o ukidanju barijera u međusobnoj trgovini, za koji je inače 28 članica EU, te se smatra primjerom trgovinskog sporazuma 21. stoljeća. Naime, CETA ne može biti potpisana ukoliko belgijska regija ne da svoj pristanak, budući da njen parlament ima takve ovlasti.

Valonce, među ostalim, brine poljoprivreda i mogući utjecaj velikih (američkih) korporacija na javne politike. Traže da se s Kanađanima ponovno pregovora, a ističu da bi ovakav sporazum narušio socijalne i ekološke norme u Europi.

Europska bitka koja se vodi oko CETA-e dovodi, piše pak Financial Times, do pitanja ima li EU kapacitet da zaključi ijedan novi trgovinski dogovor.

Sporazum s Kanadom je postignut prije dvije godine, nakon pet godina pregovora. Trebao bi biti potpisan idućeg tjedna u Bruxellesu, a predsjednik Europske komisije Jean Claude Juncker ga je opisao kao najbolji trgovinski sporazum Unije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 07:12