'EBAY KUPOVINA'

Od 1. prosinca hrvatska aplikacija za kupnju na eBayu

Servis 'eBay kupovina' radi na aplikaciji za kupnju preko eBaya koja bi trebala biti potpuno osposobljena 1. prosinca, a koja će biti prilagođena potrebama hrvatskog tržišta, izvijestili su u srijedu iz servisa eBay kupovina.

Putem aplikacije će se moći naručivati sa svih međunarodnih službenih ebay platformi, ali aplikacija će biti u potpunosti na hrvatskom jeziku, proizvodi će se moći pretraživati na hrvatskom, a sve će vrijednosti biti izražene u kunama.

S obzirom da eBay kupovina već sada nudi posredništvo u naručivanju proizvoda s eBaya, od 1. prosinca, kako je objasnio voditelj narudžbi servisa eBay kupovina Dominik Pintarić, glavna je razlika u tome što će se nova aplikacija u potpunosti prilagoditi potrebama hrvatskog tržišta.

"Kod nas mnogi ljudi žele i mogu kupovati preko interneta, a nisu sigurni kako, ili nemaju dovoljno informatičkog znanja za to. Zanimljiva je činjenica da takvih kupaca ima u pet puta većem broju od kupaca koji redovito samostalno koriste eBay. Zato razvijamo aplikaciju gdje će kupci željene proizvode s eBaya moći pregledati na hrvatskom jeziku unutar same aplikacije u realnom vremenu, a odluče li se na kupnju, moći će ih platiti preko internetskog bankarstva ili čak uplatnica, te u poslovnicama određenih trgovačkih centara, kioska i benzinskih crpki", pojasnio je.

Drugim riječima, to znači da kupac neće morati davati broj svoje debitne ili kreditne kartice internetskim servisima za plaćanje kao što je Paypal, nego će proizvod moći platiti na uobičajen način, a on će svejedno stići na njegovu kućnu adresu.

Uz to, preko hrvatske aplikacije za eBay moći će se naručivati uz minimalne dodatne troškove te slati povratnu informaciju o zadovoljstvu s proizvodom direktno prodavačima. Na taj se način želi u što većoj mjeri izbjeći varanje kupaca, u smislu da oni plate proizvod koji im nikad ne stigne na kućnu adresu.

"eBay ne želi i ne dopušta da se na našoj platformi napravi platforma koja izgleda kao njihova, te da se koristi njihov logotip. Registrirani su u Zavodu za intelektualno vlasništvo, ali trenutno ni u jednom obliku nisu zainteresirani za davanje franšize Hrvatskoj, makar je naše mišljenje da u Hrvatskoj potencijala ne nedostaje", ističu iz servisa eBay kupovina.

Napominju kako će s takvim prijedlogom pokušati ići prema eBay-u, no u ovoj fazi jasno je da eBay u Hrvatsku ne dolazi kao grupacija.

Što se tiče samog imena internetske stranice Pintarić je kazao kako je zadnja informacija koju imaju od njihove pravne službe zahtjev da domene usko povezane s frazom "eBay" ne smiju upućivati na sadržaj koji nije službeni eBay, te će se i u ovom projektu njihov zahtjev kao takav poštivati.

"Cilj je osigurati da kupci ne dođu u zabludu. Kada naš projekt krene, mi ćemo na svojoj stranici jasno napisati o čemu se radi, te prije same registracije u sustav od kupaca tražiti potvrdu da im je potpuno jasno kako ne vrše registraciju i kupnju proizvoda na službenim eBayovim stranicama, baš zato da izbjegnemo situaciju da netko dođe i kaže da je mislio da je to ovlaštena ebay stranica", objasnio jePintarić.

Što se tiče samog imena internetske stranice Pintarić napominje kako još uvijek traju pregovori o korištenju imena "ebay.hr", ali po njegovim riječima, dokle god će se poslovanje odvijati unutar zakonskih okvira i sukladno eventualnim dogovorima s eBayom problema neće biti.

"Usprkos tome što ne koristimo njihov web i njihov logotip dok ne dobijemo od eBaya sve potrebne dozvole, oni i dalje dobivaju postotak od svake kupnje određen njihovim pravilima o kupnji. To znači da će eBay i dalje svoj dio zarade s pravom ostvariti, kupcima u Hrvatskoj će biti olakšana kupovina i mi kao tvrtka ćemo garantirati kupcima povrat sredstava u slučaju problema s narudžbom", zaključio je Pintarić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 04:06