POSLOVNI PLANOVI

POSLOVNI POTHVAT NAJVEĆEG PRIVATNIKA U OFTALMOLOGIJI Nikica Gabrić gradi novu zgradu, širi biznis i otvara se za strateške partnere

Nikica Gabrić
 Boris Kovacev / CROPIX / BORIS KOVACEV

Nikica Gabrić, osnivač i ravnatelj Specijalne bolnice Svjetlost te jedan od najvećih privatnih poduzetnika u hrvatskom zdravstvu, iduće bi godine, kako kaže, trebao otplatiti velik dio starih kredita, ali će se odmah upustiti u novi kredit za investiciju vrijednu deset milijuna eura - u gradnju nove zgrade za oftalmologiju. Projekt će se djelomično, 30 posto, financirati novcem iz fondova EU. Za novi kredit Gabrić očekuje kamatu od četiri posto. dok je dosad plaćao 4,5 posto. Nova zgrada niknut će odmah iza stare u Heinzelovoj ulici u Zagrebu i bit će za trećinu veća od stare.

Pacijenti s Bliskog istoka

- Gradimo novu zgradu kako bismo u nju preselili oftalmologiju koja sada treba više prostora. U staroj zgradi omogućit ćemo najam prostora za druge grane medicine koje će se početi razvijati - iznosi planove Gabrić, potvrđujući kako je zapravo zamislio utiranje puta razvoju buduće opće bolnice.

Dosad je razvio oftalmološku privatnu specijalnu bolnicu koja je postala tržišni lider u jugoistočnoj Europi, a sada je u fazi otvorenih vrata novim strateškim partnerstvima. Naime, u Svjetlosti ističu kako je nekoliko inozemnih fondova pokazalo interes za kupnju klinike, no njima su strateška partnerstva zanimljivija, a prodaja, kažu, nije opcija. Širenje planira i u Hrvatskoj, na području Istre, zbog sve većeg broja talijanskih pacijenata, a na listi planova je i razvoj velikog oftalmološkog centra u Bosni i Hercegovini, moguće s partnerima ulagačima iz Njemačke koji bi u BiH dovodili pacijente s Bliskog istoka.

Gabrićeva Svjetlost lani je ostvarila 39,75 milijuna kuna prihoda te 3,43 milijuna kuna dobiti.

Posao s Britancima

Taj se prihod odnosi na hrvatsko tržište, no cijela grupa, uključujući i druga tržišta, ostvaruje veći prihod. Tržište Makedonije, na kojem posluju s partnerima, donosi im 2,5 milijuna kuna prihoda, tržište Bi H 2,5 milijuna eura, a tržište Crne Gore pola milijuna eura prihoda.

- Očekujem da ćemo u prihodu za tri godine biti dvostruko veći - kaže Gabrić čiji će zdravstveni biznis ove godine imati iste prihode kao lani, no u idućoj godini očekuje rast zahvaljujući ugovoru sklopljenom s britanskim National Health Serviceom, državnim zdravstvenim osiguranjem u toj zemlji. S njima je dogovorio mogućnost operacije sive mrene za četiri tisuće pacijenata, a dosad je realizirano tek desetak operacija. Prema logici ugovora, iduće godine očekuje realizaciju nekoliko stotina operacija.

Milano i London

- Cijenom smo neupitno konkurentni za britansko tržište u operaciji sive mrene koja tamo stoji 1600 funti, a zbog dugih lista čekanja njihovi se pacijenti operiraju u Nizozemskoj za 1300 funti, dok je naša cijena 1000 funti. Konkurentni smo i u kvaliteti, no u to strane pacijente još moramo detaljno uvjeravati jer je Hrvatska na britanskom tržištu još uvijek nedovoljno dobro percipirana - objašnjava Gabrić.

Za to uvjeravanje stranih pacijenata poslužit će mu uredi koje planira otvoriti u Milanu i Londonu.

- Iduće godine Milano otvaramo sigurno, a London vjerojatno - kaže Gabrić te dodaje kako će ti uredi biti ordinacije u kojima će pacijenti dobiti dijagnozu i sve informacije o troškovima i načinu liječenja u Zagrebu.

Gabrić otkriva i da upravo pregovara s irskim fondom u zdravstvu putem kojega bi na operaciju sive mrene u Zagreb trebalo doći do 20 tisuća pacijenata.

Zagreb je Gabrić zamislio kao centar liječenja pacijenata iz Zapadne Europe, a Sarajevo kao centar za pacijente iz Istočne Europe.

I dalje vjeruje u zdravstveni turizam

Nikica Gabrić svoje je ideje o razvoju zdravstvenog turizma promovirao i na razini politike pretvarajući iz početne inicijative u političku stranku svoj Nacionalni forum, međutim u politici nije imao uspjeha i više, kako kaže, u njoj nije aktivan. No, i dalje smatra kako je zdravstveni turizam, čiji razvoj zagovara, potencijalno uspješna grana u Hrvatskoj budući da svugdje u svijetu ostvaruje rast.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 13:47