EKSKLUZIVNO

Prvi objavljujemo detalje o najvećoj turističkoj investiciji u Hrvatskoj: Evo kako će izgledati hotel koji će imati i posebno dizajniranu trezor-sobu!

S početkom sezone 2018. godine, jedna od najljepših hotelskih pozicija na Mediteranu, ona s koje pogled puca prema staroj rovinjskoj gradskoj jezgri s jedne, i Zeleni otok (otok sv. Katarina) s druge strane, napokon će dobiti i hotelske kapacitete kakve zaslužuje.

Nije slučajno riječ o najvećoj turističkoj investiciji koju će Hrvatska dobiti sljedeće godine, rušenju starog i izgradnji potpuno novog hotela Park u Rovinju, pothvatu vrijednom nešto malo manje od 600 milijuna kuna, a čiji je značaj potvrđen i na ovotjednoj sjednici tehničke Vlade.

Ona je u četvrtak, naime, odabrala dva projekta s liste investicijskih projekata koji su nakon godina čekanja napokon proglašeni strateškima, a među kojima je i hotel Park rovinjske hotelijerske kompanije Maistre. Njegovom realizacijom ova će tvrtka, potvrdili su nam to iz kompanije, dovršiti uređenje ekskluzivne zone Monte Mulini, u kojoj već sada posluju odlični i hvaljeni Maistrini hoteli Lone i Monte Mulini, a čak 30 milijuna kuna Adris grupa tamo je uložila i u preuređenu šetnicu Mulini Beach, koja je otvorena građanima i koja je itekako podigla vrijednost cijele te mikrolokacije.

“Ohrabruje činjenica da je Vlada prepoznala izvrsnost našeg projekta i korisnost naših investicijskih napora za širu zajednicu. Riječ je o projektu vrijednom gotovo 600 milijuna kuna, koji će otvoriti stotinjak novih radnih mjesta”, ekskluzivno za Jutarnji list izjavio je predsjednik Uprave Adris grupe Ante Vlahović.

Interes javnosti za iznimno vrijednu Adrisovu investiciju ne jenjava otkako je ova kompanija najavila kako će za potrebe izgradnje hotela Park u potpunosti srušiti staru hotelsku zgradu, koja će u listopadu ispratiti svoje posljednje goste te će potom biti sravnjena sa zemljom, a na njoj će za dvije godine izrasti jedan od najljepših i najzanimljivijih hotelskih kapaciteta u zemlji.

Iz tvrtke Adris grupa Jutarnjem listu ekskluzivno su prepustili pet rendera za budući hotel Park, koje prvi objavljujemo i iz kojih se vrlo dobro vidi kakvom su se arhitekturnom, krajobraznom i dizajnerskom vizijom vodili stručnjaci iz arhitektonskog studija 3LHD, inače dugogodišnji partneri rovinjske Maistre, koji su s ovom kompanijom već surađivali na projektima rovinjskih hotela Lone, resorta Amarin i Adriatic hotela.

Uređenje interijera

Ovaj put projekt su oplemenili suradnjom sa studijem Pierra Lissonija, jednog od najcjenjenijih i svjetski najpoznatijih talijanskih dizajnera, čovjeka koji definira trendove u svjetskom produkt-dizajnu, i čiji su radovi danas izloženi u mnogim europskim i svjetskim muzejima.

Lissonijev rad odiše minimalizmom, a karijeru su mu obilježile suradnje s brojnim svjetski poznatim kompanijama kao što je talijanski proizvođač namještaja Kartell i mnogi drugi.

U budućem hotelu Park, Lissoni će biti zadužen za uređenje interijera.

Kako je za Jutarnji list pojasnio arhitekt Silvije Novak iz 3LHD-a, izgradnja potpuno novog hotela Park predstavlja veliki izazov i sa sobom nosi velika iščekivanja, posebno uzevši u obzir da je, kako kaže Novak, riječ o jednoj od najljepših lokacija na Mediteranu na kojoj je onda planirana i jedna od najzanimljivijih i najekskluzivnijih Adrisovih investicija.

“Rekao bih da postoji samo još jedna takva hotelska lokacija na Mediteranu, a to je ona na kojoj je sagrađen dubrovački hotel Excelsior. On s jedne strane ima pogled na staru dubrovačku jezgru, a s druge mu pogled puca prema otočiću Lokrumu. Sličnu poziciju zauzima i hotel Park, kompleks koji će maksimalno iskoristiti predivan pogled prema gradu i otoku Sveta Katarina, i time najbolje moguće zaokružiti viziju jedne faze razvoja ove mikrolokacije”, ispričao je Novak za Jutarnji list.

Kako bi investicija doista postigla ciljeve koje si je tvrtka zadala, arhitekti i investitor procijenili su da nije moguće sačuvati zgradu postojećeg hotela, turističke kapacitete koji i trenutno jako dobro posluju, ali na razini hotela od 3 zvjezdice, što je kategorija koju Maistra, odnosno Adris grupa, planira nadmašiti.

“Adris je do sada u turistički dio svoga posla uložio više od 3 milijarde kuna. Posljednja naša investicija je nedavno otvoren obiteljski hotel Amarin. U narednom trogodišnjem razdoblju planiramo dodatno investirati 1,6 milijardi kuna. Cilj nam je da više od 90 posto naših smještajnih kapaciteta bude u kategoriji 4 i 5 plus zvjezdica, čime želimo privući goste više platežne moći”, potvrdili su Jutarnjem listu iz Adris grupe.

Veliki ciljevi zahtijevali su i velike zahvate pa je procijenjeno da je zgradu starog hotela - koji je relativno mlad jer je u obliku u kakvom danas postoji sagrađen ‘80- ih godina prošlog stoljeća - najbolje ukloniti, a na njegovom mjestu isplanirati potpuno novi i drugačiji objekt.

“Možda je to malo neobično, rušiti funkcionalnu zgradu kako bismo na njenom mjestu sagradili novu, ali s postojećim objektom nije bilo moguće postići ciljeve koje smo si zadali. Arhitektura trenutačne zgrade hotela je takva da ima vrlo male, skučene sobe, većina ih gleda prema stražnjoj strani zgrade, a kako je ideja da se kod ove lokacije maksimalno iskoristiti spektakularan pogled, zaključeno je da je hotel najbolje graditi iznova”, ispričao je Novak.

Novi objekt neće se od starog pretjerano razlikovati po broju soba jer je projektom predviđeno da novi hotel Park ima 209 smještajnih jedinica, no ti će kapaciteti svakako biti veći od prethodnih, s time da će u ukupnom broju smještajnih jedinica njih 16 otpasti na apartmane.

Ti će suitovi biti veličine između 63 i 175 četvornih metara, različitog tipa uređenja i ponude, a svaki od njih krasit će veliki dnevni boravak, privatna terasa sa sunčalištem i takozvanim plunge-poolom (manjim bazenom za opuštanje), zasebnom kuhinjom, privatnom saunom i garderobom, privatnom garažom i još mnoštvom luksuznih usluga i sadržaja.

Javni sadržaji

Novi objekt, prema zamislima arhitekata, bit će uvučen u brdo, pedesetak metara od mora, sagrađen na udaljenosti od 800 metara od centra grada, a specifičnost hotela zasigurno će biti kaskadni tip gradnje, i to na šest etaža, gdje će ona šesta zapravo biti ulaz u zgradu, a sobe se potom “spuštati” prema prvoj etaži na kojoj su arhitekti zamislili ponuditi javne sadržaje.

“Ono što je zanimljivost ovog rješenja jest činjenica da će svaka od šest etaža biti povezana s prirodom, dakle imati pristup iz okoline, a naša je zamisao bila u Rovinju napraviti hipersuvremeni hotel, naslonjen na ACI marinu, s kojom će činiti doista jedinstveni proizvod na Jadranu. Radi se o iznimno velikom hotelu koji prati slojnice terena, a naš krajnji cilj bio je napraviti ga nenametljivim te uklopiti u zelenilo, iz kojeg ta velika masa ne bi trebala pretjerano odskakati”, pojasnio je Novak iz 3LHD-a.

Toj nenametljivoj viziji vanjske arhitekture hotela, nastavlja, suprotstavit će se iznimno hrabra i upečatljiva unutrašnjost prostora i oblikovanje interijera u kojemu će najveći naglasak biti stavljen na pogled, a u dekorativnom smislu za hotel Park zamišljena je svojevrsna reinterpretacija lokalnih vrijednosti Mediterana.

Budući hotel Park za Rovinj će biti važan i u smislu dodatnih sadržaja, od kojih će mnogi, kako najavljuju iz 3LHD-a, biti namijenjeni javnosti.

Oni su projektom zamišljeni na prizemnoj lokaciji, na kojoj će biti smješteni ugostiteljski objekti, ukupno šest barova i restorana, među kojima i oni luksuzniji s pogledom na more i stari grad, ali i pool barovi s otvorenom kuhinjom te restorani na šetnici, odnosno lungo maru.

Gourmet ponuda, poručuju iz Adris grupe, bazirat će se na najkvalitetnijim namirnicama s modernim pomakom, a u ponudi će biti i selekcija najboljih svjetskih pjenušaca, kao i najboljih lokalnih vinskih etiketa.

Zamišljena je i shopping promenada s 13 trgovina, garaža sa 168 mjesta za goste, ali i 178 javno-parkirališnih mjesta, četiri stanice za punjenje električnih automobila, kao i posebna stanica za limuzine.

Bogati wellness i spa prostor prostirat će se na dvije etaže, i to na više od 3800 četvornih metara prostora, na indoor i outdoor pozicijama, i sa svim sadržajima koji nužno dolaze uz ovakav tip ponude.

Dakle, bit će tu zasebna spa recepcija te sobe za tretman samaca i parova, četiri različite vanjske te jedna unutrašnja sauna, hladni bazeni za opuštanje, zone za relaksaciju te tuš experience zone.

Gostima željnima rekreacije na usluzi će biti teretana, moći će se opustiti uz wellness i pool bar, a projekt uključuje i tri zasebna vanjska bazena, od čega jedan 50-metarski, jedan bazen za rekreaciju i jedan namijenjen isključivo za opuštanje.

Dojmljiv je i prostor koji će u sklopu budućeg hotela Park zauzimati kongresna ponuda.

Planirano je tamo napraviti brojne multifunkcijske konferencijske i banket dvorane, kao i dvorane za sastanke koje će se prostirati na čak 1183 četvornih metara.

Dvorane će biti opremljene najmodernijom tehnologijom za konferencije, prezentacije i druga događanja, a arhitekti su u sklopu ovog prostora zamislili i takozvanu “trezor” sobu - prostor dizajniran za specijalne evente, posebno product prezentacije, kao što su prezentacije automobila ili modne revije.

Dvije godine gradnje

U optimističnoj verziji otvorenje hotela predviđeno je za Uskrs 2018. godine, što znači da će ovaj hotel kategorije pet plus zvjezdica svoje prve goste dočekati za dvije godine.

Uklanjanje stare zgrade hotela, koje započinje u listopadu ove godine, trajat će dva mjeseca, nakon toga krenut će i prvi zemljani radovi, a početak betoniranja nove zgrade predviđen je za veljaču, odnosno ožujak, 2017. godine.

Izgradnja novog hotela Park tako će biti “točka na i” jedne faze turističkog razvoja rovinjske destinacije, u kojoj je Adris grupa sredinom kolovoza otvorila i svoj impresivni family hotel Amarin.

Bila je to najveća Maistrina ovosezonska investicija, vrijedna 300 milijuna kuna, a riječ je bila o preuređenju nekadašnjeg hotela Valdaliso iz osamdesetih godina prošlog stoljeća.

Amarin je, ispričali su to Jutarnjem listu arhitekti Toma Pleić i Lea Pelivan iz Studia Up, zamišljen i realiziran kao najzabavnije i najskuplje igralište, hotelska zgrada kategorije četiri zvjezdice s kapacitetima od tisuću gostiju te veličine 22 tisuće četvornih metara s vanjskim sadržajima.

Ulaganja u Split i Zagreb

Unutrašnjost hotela razlomljena je u ukupno 280 smještajnih jedinica, od čega njih 264 s pogledom na more i starogradsku jezgru Rovinja, a pored brojnih dječjih igrališta i igraonica, gostima je tamo na raspolaganju sedam unutarnjih i vanjskih bazena, kao i zasad jedna od najvećih Maistrinih wellness i spa zona koja se prostire na 1500 četvornih metara.

Ipak, prema najavama iz Adris grupe, ova tvrtka itekako je zainteresirana za širenje izvan regije.

“Uz ulaganja u Istri, Adris razmatra i mogućnost ulaganja u druga prestižna odredišta u nas, primjerice Zagreb i Split. U Splitu smo, podsjećamo još jednom, poduzeli sasvim konkretne radnje u vezi s hotelom Marjan. Otkupili smo, naime, dio potraživanja na aneksu hotela, što je u naravi iznosilo petinu objekta. Posebno ističemo činjenicu da smo otkupili i potraživanja radnika, koja su u ovom slučaju bila u potpunosti zanemarena”, ističu u Adris grupi, o čemu je Jutarnji list prvi detaljno izvijestio.

Adris grupa, naime, početkom rujna otvoreno je iskazala interes za preuzimanje hotela Marjan, propalog projekta poduzetnika i bivšeg splitskog gradonačelnika Željka Keruma u kojem, preuzmu li ovu akviziciju, planiraju urediti hotel visoke 5 plus kategorije te zaposliti između 150 i 200 radnika.

Koliko su ozbiljni u svojim planovima prema Marjanu svjedoče i brojni poslovni potezi koje je Adris grupa već do sada poduzela.

“Adria Resorts otkupio je potraživanja na petini nekretnine koja ima 58 soba, a koja je funkcionalno vezana s ostatkom nekretnine kroz garažu i požarne putove. Samu zgradu gotovo je nemoguće funkcionalno razdvojiti. Također, otkupili smo i kompletna potraživanja 72 od ukupno 73 radnika. Mislim da smo time pokazali koliko smo ozbiljno pristupili ovom poslu, kao i da smo socijalno angažirani u smislu ispunjenja radno-pravnih obveza”, rekli su iz Adris grupe za Jutarnji list početkom rujna.

Hotel Marjan ima dozvole za 328 soba, od čega se 270 nalazi u takozvanom starom hotelu, u kojem terete ima tvrtka Heta Asset Resolution, a preostalih 58 nalazi se u aneksu u kojem terete ima Adria Resorts.

Na realizaciji ovog projekta, baš kao i kad je u pitanju hotel Park, bit će angažirani najbolji domaći i svjetski arhitekti i dizajneri, točno onako kako je to Adris grupa godinama dosad činila i u Rovinju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 02:05