Pozadina

Tko stoji iza tri mala dioničara Adris grupe sa 10 dionica

Udruga osnovana na neformalnoj adresi ugasle stranke Ladonja zamjera Adrisovoj upravi netransparentnost, nedostatak vizije i preveliku izloženost Agrokoru
 Goran Šebelić / CROPIX

Prvi put otkad je osnovana, na glavnoj skupštini uspješne Adris grupe, koja je prošlog tjedna održana u Rovinju, skupina malih dioničara propitivala je poslovnu politiku Uprave grupe.

Usprkos prošlogodišnjoj neto dobiti od 501 milijun kuna, što je u odnosu na godinu prije povećanje od 27 posto (u posljednjih pet godina ta se dobit kretala oko 427 milijuna kuna) te uspješno odrađenoj transformaciji poslovanja nakon prodaje tvornice duhana, osnivači i zasad jedini članovi Udruge malih dioničara Darrell Šarić, Mihović Prpić i Hrvoje Puljiz odlučili su unatoč, kako kažu, impresivnim rezultatima, na skupštini upozoriti dioničare da Adris treba novu svježinu i energiju, da treba ulagati u inozemstvo i širiti se u drugim biznisima.

Dioničarski trojac okupljen u spomenutoj udruzi Upravi Adrisa zamjera netransparentnost i nedostatak vizije te nekoliko rizičnih poslovnih iskoraka, prije svega veliku izloženost Agrokoru koja, prema njihovu saznanju, nije poduprta odgovarajućim jamstvima, a ako i jest, kažu, ni kvaliteta tih jamstava, kao ni mogućnost i rokovi njihove naplate, nisu dovoljno jasno prezentirani javnosti.

Udruga malih dioničara Adris grupe osnovana je nedavno, na neformalnoj adresi ugasle stranke Ladonja, čiji je čelnik bio drugi najveći dioničar i bivši član Uprave Adris grupe Plinio Cuccurin. Stranka je nakon izbornog poraza na državnoj razini ugašena, a nedugo zatim ugašena je i udruga građana iz koje je nastala. Udruga malih dioničara Adrisa raspolaže s deset od gotovo sedam milijuna dioničarskih glasova prisutnih na skupštini.

Potencijal

Predsjednik Uprave Adrisa Ante Vlahović na optužbe Udruge reagirao je emotivno, nizom protupitanja.

- Je li vi to osporavate rezultate našeg poslovanja, propitkujete transparentnost, govorite o gubitku, sugerirate krivnju? A svatko razuman vidi da je riječ o uspješnim poslovanju i golemom dobitku. Mislite li da bi TDR opstao, da bi ga uopće bilo da nije bilo i te suradnje?! I koja bi cijena transakcije bila, ako bi je uopće bilo? Adris danas ima najveći investicijski potencijal ikad. Naše su rezerve impresivnih osam milijardi kuna, a u posljednjih pet godina su udvostručene - rekao je Vlahović.

Dodao je da je posljednjih pet godina Adris investirao više od četiri milijarde kuna, a prosječni godišnji rast dividende iznosio je 21 posto, i to bez izvanredne dividende, koja je isplaćena u vrijednosti od 40 kuna. Cijena povlaštene dionice prosječno godišnje raste 16 posto, a redovne 24 posto. Također, istaknuo je da sve tri tvrtke u grupaciji - Maistra, Cromaris i Croatia osiguranje - uspješno posluju. Maistra je, primjerice, povećala poslovne prohode za čak 40 posto, a ove godine prvi put očekuje prihode iznad milijardu kuna. Ujedno je povećala operativnu i neto dobit za čak 2,4 puta. Cromaris je od 2009. godine povećao prihode od prodaje za gotovo osam puta.

- Croatia osiguranje, koje smo preuzeli 2014. godine, financijski smo i organizacijski restrukturirali. Lani smo ostvarili neto dobit veću 54 posto u odnosu na prethodnu godinu. Kada je riječ o transparentnosti, Adris izvještava redovito u skladu s pravilima, a govorimo kad imamo što reći. Adris nije ‘slučaj’, mi smo najuspješnija nacionalna kompanija - rekao je tada Vlahović.

Osiguranje

Predrag Grubić, glasnogovornik Adris grupe, rekao nam je da je na sva pitanja malih dioničara odgovoreno na skupštini iako se iz njihovih kasnijih medijskih istupa moglo zaključiti da nije. Ako se pomnije analiziraju njihovi medijski istupi, vidi se da su logički neodrživi i činjenično neutemeljeni. Primjerice, govore o “impresivnim rezultatima” i “nedostatku vizije”, “neprijateljskoj amtosferi” i “velikom aplauzu”. Adris poštuje svoje kritičare, poštujemo mi i “zabavljače”koji imaju svoju ulogu, doduše sporednu i kratkotrajnu, ali relaksiraju, završio je Grubić.

Ključno je bilo pitanje o pozajmici Adris grupe Agrokoru u iznosu od 963 milijuna kuna s kamatnom stopom od četiri posto, čiji je rok dospijeća 31. prosinca ove godine.

Kao instrumenti osiguranja, objasnio je financijski direktor Adrisa Vitomir Palinec, ugovorena su založna prava nad dionicama Jamnice, što je 16.799 dionica ili udio od 75,83 posto kompanije, prava nad dionicama Konzuma, njih 11.578., što čini 51 posto dionica kompanije te založno pravo na dionice Leda (11.115 dionica, što je udio od 3,54 posto).

Financijski direktor Adris grupe Vitomir Palinec odgovorio je da “Grupa prati i sudjeluje u okviru pravnih mogućnosti u restrukturiranju Agrokora kako bi zaštitila svoja potraživanja”.

Dodatne rezervacije

- Primjenjujući načelo poslovne opreznosti i procjene mogućih rizika, napravili smo dodatne rezervacije, uključili ih u prikaz rezultata za 2016. godinu, dakle rezerviranje od 37 posto te za prvi kvartal 2017. godine, kada smo rezervirali 40 posto ukupnih potraživanja, što nipošto ne znači da smo se tih potraživanja odrekli - rekao je Palinec.

U Adrisu kažu da se o predmetnoj pozajmici na sjednici Nadzornog odbora raspravljalo čak pet puta, da je pozajmica osigurana najsnažnijim jamstvima te da se Adris nije zaduživao po 10 ili 11 posto, kako prenose neki mediji, da bi time financirao plasman Agrokoru.

- Kamatne stope po kojima se interno zadužuju društva unutar sustava Adris grupe kreću se unutar minimalno propisanih zakonskih kamatnih stopa za vlasnički povezane pravne osobe, sve unutar 4 do 4,5 posto ili niže, gdje je to zakonski i porezno moguće - poručuju iz te tvrtke.

Zanimljivo, da se udruzi malih dioničara, koja je najavila munjevito širenje članstva, nakon medijskih istupa ne može ući u trag. Niti se javljaju na pozive, a na navedenom sjedištu udruge u Rovinju nema niti navedenih kontakata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 12:21