AmCham

Američki ulagači Hrvatskoj predlažu da prouči iskustva Delawarea

 Arhiva
Američki ulagači u Hrvatskoj zatražili su bržu provedbu reformi, posebno u segmentu javne uprave i pravosuđa, u kojima Hrvatska sada već tradicionalno loše stoji na svjetskim ljestvicama konkurentnosti.


Te su preporuke američki ulagači iznijeli na sastanku s predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović, koji je održan početkom tjedna, no o kojima je Američka gospodarska komora u Hrvatskoj (AmCham) izvijestila tek danas. Pritom su kao moguća rješenja jačanja poslovne klime u zemlji naveli digitalizaciju javne uprave i potrebu većeg doprinosa poslovne zajednice kod izmjena zakona, dok u pravosuđu predlažu uvođenje obveze rješavanja sporova male vrijednosti na specijaliziranim sudskim odjelima, uz sudjelovanje sudskih savjetnika, što bi, smatraju, pridonijelo rasterećnju sudstva. Daljnje rasterećenje pravosuđa, posebno u trgovčakim sporovima, može se ostvariti i kroz uvođenje mirenja, kao i specijalizacijom i edukacijom sudionika u pravosudnom sustavu o specifičnostima pojedinih gospodarskih tema. Pritom ukazuju na iskustva američke savezne države Delaware, u kojoj se nalaze sjedišta brojnih američkih i svjetskih kompanija, a koja radi na učinkovitijem rješavanju trgovačkih sporova.

"Digitalizacija javne uprave omogućila bi širu ponudu te kvalitetnije i transparentnije usluge od strane tijela javne uprave prema građanima i poduzetnicima. Takva transformacija dovela bi do pojednostavljebnja poslovanja Hrvatskoj, što otvara mogućnosti za nove investicije i povećanje sigurnosti poslovanja", poručio je Boris Bauk, prvi dopredsjednik Vijeća upravitelja AmChama.

"Učinkovito pravosuđe kao kralježnica svakog učinkovitog gospodarskog sustava prepoznato je od strane članica AmChama kao jedan od najvažnijih čimbenika, a nedostatak istog kao prepreka kod poslovanja", naglasila je Andrea Doko Jelušić, izvršna direktorica AmChama.
Prijedlozi američkih ulagača u Hrvatskoj dolaze u trenutku kada je Hrvatska znatno potonula na ljestvici Doing Business Svjetske banke. Interes stranih, pa tako i američkih ulagača, za ulaganjima u Hrvatsku postoji, no investitori se žale na lošu poslovnu klimu u zemlji. AmCham, inače, okuplja više od 220 američkih i ostalih međunarodnih tvrtki koje posluju u Hrvatskoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 14:35