Analiza

CRNI BURZOVNI PETAK ZA AGROKOROVE PERJANICE Prije godinu dana cijena dionice Leda je vrijedila 11.000 kuna, pogledajte koliko vrijedi danas!

 
 Profimedia, Alamy/HANZA MEDIA
Cijena dionice Leda potonula je danas, prvog dana trgovanja na Zagrebačkoj burzi nakon šestomjesečne pauze, više od 80 posto, na oko 620 kuna, koliko je iznosila u 16 sati, uz golemi promet od preko šest milijuna kuna. Kako se dionicama Leda nije trgovalo još od sredine svibnja, ulagači su iskoristili prvu priliku da se što prije riješe dionica kompanije po bilo kojoj cijeni.
Prije točno godinu dana cijena dionice Leda bila je, za današnje prilike, vrtoglavih 11.487 kuna. Drugim riječima, investitori koji su tada kupili dionice Leda, a još uvijek ih drže kao imovinu, danas imaju čak 19 puta manje novaca.
Cijena dionice Leda počela je blago padati krajem siječnja kada se još nije bio vrhunac krize u Agrokoru. U ožujku došlo je do strmoglavog pada cijene dionice s oko 9500 kuna, koliko je bila početkom ožujka, na oko 5000 kuna krajem mjeseca. No, to nije bio kraj mukama ulagača i neizvjesnosti na tržištu.
Kriza u Agrokoru je zatim poprimila novu dimenziju. Kompanija je došla pod kontrolu izvanredne uprave na čelu s Ante Ramljakom. Nakon promjene u vodstvu Agrokora, Dario Vrabec ostao je predsjednik Uprave Leda. Međutim, izvanredna uprava objavila je da sumnja u točnost poslovnih izvješća koncerna.
Stoga, cijena dionice Leda nastavila je padati dok nije dosegla 3450 kuna. Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) 15. svibnja obustavila je trgovanje Agrokorovim tvrtkama na Zagrebačkoj burzi dok one ne objave revidirano godišnje izvješće za 2016. godinu i prvo tromjesečje ove godine. Kako je taj uvjet ispunjen, otvoreno je trgovanje za te tvrtke.
Potop na burzi imale su i dionice drugih Agrokorovih kompanija. Cijena dionice Jamnice strmoglavila se gotovo 90 posto na oko 6000 kuna, uz promet od skoro milijuna kuna. Od početka godine njena vrijednost je skočila sa 140 tisuća kuna na 165 tisuća kuna, koliko je iznosila početkom ožujka. Nakon toga trend se kretao samo nizbrdo.
Cijena dionice Zvijezde potonula je vrtoglavih 80 posto na 380 kuna. Početkom godina njena cijena je iznosila oko 4300 kuna. Loše je prošla i dionica Vupika. Naime, njena cijena skliznula je 56 posto na osam kuna.
Kako se krizi u Agrokoru ne nazire kraj, za očekivati je da će se crni niz nastaviti.
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 14:18