Posluju stabilno, vele

Država oteže s odlukom o ulagaču, a u Badelu ljuti na medije koji pišu da im prijeti stečaj

Premijer Tihomir Orešković u obilasku pogona Badela 1862
 Tomislav Kristo / CROPIX

„Pod pretpostavkom pravovremenog postupanja državnih tijela i institucija te pridržavanja usvojenih kriterija u procesu odlučivanja, uvjereni smo kako ne postoje rizici i izravne opasnosti od aktivacije stečajnog postupka nad Društvom od strane bilo kojeg vjerovnika ili dionika u postupku predstečajne nagodbe“, objavila je Uprava Badela 1862, koja čeka odluku ministra gospodarstva o odabiru strateškog investitora.

U igri su đakovačka Meteor Grupa u vlasništvu Ante Raspudića i slovački St. Nicolaus, proizvođač jakih alkoholnih pića, koji su dali obvezujuće ponude, a kako je Badel 1862 u većinskom državnom vlasništvu, državne institucije moraju odlučiti o pobjedniku. Odluka se, međutim, oteže.

Meteor nudi 26 milijuna eura, a St. Nicolaus 25 milijuna eura. Detalji ponuda javno nisu poznati, ali se zna da su obavljene već dvije evaluacije.

Uprava je sada reagirala, kažu u priopćenju objavljenom u ponedjeljak na stranicama Zagrebačke burze, zbog tekstova u medijima koji „insinuiraju neistine o statusu društva“. Poslovanje je, tvrde, stabilno te je „svaka tendenciozna insinuacija o predviđanju lošeg scenarija za društvo BADEL 1862 d.d. krajnje štetna kako za Društvo, dioničare, stakeholdere i zaposlenike, tako i za sam proces“.

Postupak predstečajne nagodbe otvoren je 23. travnja 2013. godine jer je, zbog dugogodišnjeg poslovanja s gubicima, bila ugrožena kapitalna adekvatnost i kompanija dovedena u stanje akutne nelikvidnosti.

„Nakon provedenih mjera operativnog i financijskog restrukturiranja Društvo je stabiliziralo tekuće poslovanje te za 2015. godinu iskazalo dobit od 12,38 milijuna kuna, dok u prvom polugodištu ove godine Društvo bilježi dobit u iznosu od 10,96 milijuna kuna“, stoji u priopćenju koje je u ponedjeljak objavljeno na stranicama Zagrebačke burze.

Kaže se, također, kako su novčani tokovi u posljednje tri godine uravnoteženi te se sve obveze prema zaposlenicima, vjerovnicima i državnom proračunu izvršavaju na datum dospijeća. „Društvo nakon datuma otvaranja postupka predstečajne nagodbe nema dospjelih, a neizmirenih financijskih obveza“, napominju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 06:42