RUSI PROTIV VLASNIKA AGROKORA

EKSKLUZIVNO: JUTARNJI PRVI DONOSI DETALJE KAZNENE PRIJAVE PROTIV TODORIĆA Otkrivamo za koja ga sve kaznena djela ruski Sberbank optužuje

 
 Ranko Šuvar / HANZA MEDIA

Jutarnji list dobio je ekskluzivne informacije o sadržaju kaznene prijave koju je zagrebačkome županijskome državnom odvjetništvu protiv Ivice Todorića podnio ruski Sberbank, a u kojoj je, osim Todorića, obuhvaćen i koncern Agrokor kao pravna osoba.

Kako se neslužbeno doznaje, novi detalji do kojih je Jutarnji list jučer došao potvrđuju naše ranije pisanje prema kojem je u osnovi kaznene prijave protiv Todorića optužba Sberbanka da ih je Todorić obmanuo davanjem lažnih podataka prije nego što su s njim 21. veljače ove godine sklopili posljednji kredit od stotinu milijuna eura.

Ivicu Todorića prijava, koju je u ime Sberbanka podnijela zagrebačka odvjetnica Aleksandra Horvat, konkretno tereti za niz kaznenih djela: prijevaru u gospodarskom poslovanju, povredu obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga te krivotvorenje službene ili poslovne isprave.

Lažirana bilanca?

Kako smo dalje neslužbeno doznali, Rusi u kaznenoj prijavi višekratno ističu kako Todorića smatraju odgovornim za 100 milijuna eura, ali nisu se odredili o konačnoj visini odštetnog zahtjeva, nego su na više mjesta upozorili kako su prije tog posljednjeg kredita u 2014. godini i 2016. godini Todoriću odobrili još dva kredita, jedan od 600 i drugi od 350 milijuna eura. Dakle može se zaključiti kako Sberbank procjenjuje da će “prevara” i “krivotvorenje” teško 100 milijuna eura biti relativno lako dokazivo, ali žele ostaviti prostor i za moguće povećanje optužbe ako pronađu način da dokažu kako je lažiranje Agrokorovih bilanci imalo nešto dužu povijest.

Proširenje istrage

Doznajemo, nadalje, kako su Rusi spremni i proširiti kaznenu prijavu na ostala trgovačka društva iz sastava Agrokora i odgovorne osobe u tim društvima. Može se pretpostaviti da se radi o Agrokor Trgovini, Jamnici, Konzumu, PIK-u Vinkovci, Zvijezdi, Belju, VUPIK-u, Konzumu, Ledu, Ledu Čitluk, Kiseljaku… odnosno o svim Todorićevim tvrtkama koje su sudjelovale u kreditnim aranžmanima.

Zanimljivo je da se ruska prijava u osnovi temelji na javno poznatim podacima. Kako se neslužbeno doznaje, pozivaju se na iznenadne drastične promjene procjene Agrokorova poslovanja od ugledne agencije Moody’s koje ukazuju na čudno stanje poslovnih izvještaja te upozoravaju kako im je Todorić govorio da je, pojednostavljeno prepričano, sve OK s njegovim poslovanjem, a nakon dva mjeseca ustanovilo se da je osobno Todorić bio prisiljen podnijeti zahtjev Trgovačkom sudu za pokretanje postupka izvanredne uprave.

U nastavku Rusi navode podatke koji su došli do javnosti nakon što ih je prezentirao izvanredni povjerenik Ante Ramljak: navode kako je račun drugookrivljenika u trenutku pokretanja izvanredne uprave bio blokiran s 321 milijun kuna, da je zabilježeno 13,8 milijardi neosiguranih i nenaplaćenih bankovnih zajmova, spominju iznos ukupnih blokada na svim društvima u trenutku otvaranja izvanredne uprave od 3 milijarde kuna, naglašavaju javno priznavanje potencijalnih pogrešaka u konsolidiranim izvještajima, tvrde kako je već u nasumičnom pregledu postalo jasno da je u kvartalnom izvješću Agrokora “prešućen” detalj od 967 milijuna kuna Adrisova zajma… Ukratko, Rusi i zagrebačka odvjetnica igraju na kartu dokazivanja Todorićeva i Agrokorova lažnog informiranja kad je u pitanju solventnost koncerna.

U jednostavnom dokaznom materijalu pozivaju se i na dopise potpredsjednice Vlade Martine Dalić, kojima također dokazuju teze o ozbiljnim nepravilnostima uočenima u Agrokoru.

Ispitat će Todorića

Traže, naravno, ispitivanje “prvookrivljenika” Ivice Todorića te svjedočenje povjerenika Ante Ramljaka i potpredsjednice Martine Dalić. Traže i pribavljanje posebnog izvještaja sastavljenog za RH o stvarnim operativnim pokazateljima koncerna Agrokor.

Nisu, naravno, u zahtjevu za ispitivanje preskočili niti ispitivanje odgovornih za sastavljanje financijskih izvješća. Nisu, doduše, podnijeli kaznenu prijavu protiv TD Baker Tilly Hrvatska, ali su DORH-u ukazali na njihovu možebitnu kaznenu odgovornost.

U kaznenoj prijavi Rusi kao dokaze predlažu vještačenje poslovnih knjiga okrivljenika od 2014. do 2016. godine, što znači da će možda tvrditi kako su obmanuti i pri ranijim kreditima. Hoće li moguća tužba na kraju biti teška više od milijardu eura?

BORBA ZA IMOVINU AGROKORA I IVICE TODORIĆA NA SUDU U LJUBLJANI Sberbank žalbom traži 70 posto Agrokorova udjela u Mercatoru

Premda je izvanredni povjerenik za Agrokor Ante Ramljak nedavno rekao da su razgovori sa Sberbankom u fazi pregovora bez presinga i s puno dobre volje, očito je da se banka istodobno upustila i u pravnu bitku za zaštitu svojih potraživanja.

Osim što je banka podnijela kaznenu prijavu protiv Ivice Todorića zbog prikrivanja financijskog stanja uoči odobravanja kredita od 100 milijuna eura, žalbom se obratila i Okružnom sudu u Ljubljani.

Na Ramljakov je zahtjev taj sud nedavno priznao koncernu Agorokor status strane pravne osobe u postupku insolventnosti, a na njega su stigle tri žalbe: slovenske vlade te ruskog i ljubljanskog Sberbanka.

Na pitanje slovenskog portala siol.net kada će o njima odlučivati, na Okružnom sudu u Ljubljani su odgovorili da je to teško procijeniti jer se o njima najprije mora očitovati Agrokorova Uprava. Ako odluka suda postane pravomoćna, za Sberbank bi to značilo da na temelju sudske ovrhe zbog dospjelih dugova ne bi mogao zaplijeniti Agrokorov udjel u Mercatoru od 70 posto.

U međuvremenu je Sberbank postao manjinski dioničar Mercatora jer je 18,53 posto dionica zaplijenio tvrtki Agrokor Investment sa sjedištem u Nizozemskoj, u vlasništvu Ivice Todorića, koje su bile založene za odobravanje spornog kredita od 100 milijuna eura. Banka je prije mjesec dana taj paket dionica vrijednih 40 milijuna eura ponudila na dražbi, ali kako nije bilo zainteresiranih kupaca, kupila ga je krovna banka grupacije, Sberbank Russia.

Ukupna vrijednost kredita koje je ta ruska banka odobrila Agrokoru procjenjuje se na oko 1,1 milijardu eura.

konačni obračun Premda sve veće oslanjanje na pravosuđe upućuje da bi se Sberbank mogao suprotstaviti postizanju nagodbe, prema mišljenju jednog konzultanta, prerano je za takav zaključak. Podsjećajući na izjavu Maksima Poletajeva, drugog čovjeka Sberbanka koji je rekao “bolja mršava nagodba nego debela tužba”, ovaj konzultant upoznat sa slučajem vjeruje da se Rusi samo pripremaju za konačni obračun. (M. Klepo)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 22:26