Državna imovina

Goran Marić: Brzo ćemo prodati više od stotinu udjela u tvrtkama gdje država ima jedan posto ili manje vlasništva

Goran Marić
 CROPIX

Ministar državne imovine Goran Marić kazao je u petak na sajmu investicijskih projekata Rexpo da će se zalagati za brzu prodaju udjela u tvrtkama gdje država ima male udjele, da će se pojedine tvrtke oplemenjivati kako bi postigle bolju cijenu te da će država zadržati vlasništvo u tvrtkama od strateške važnosti.

Na panelu pod nazivom "Koliki su stvarni investicijski potencijali državne imovine?", Marić je rekao da se privatizaciji ne može pristupati na način "koliko nedostaje u proračunu, toliko ćemo prodati".

„Za privatizaciju sam onih dijelova, onih poduzeća, koja su nam nepotrebna, gdje država nema što tražiti. Jedno vrijeme zadržat ćemo one tvrtke koje se mogu još više oplemeniti i za koje ćemo kroz određeno vrijeme postići još bolju cijenu. Za potpuno sam zadržavanje državnog vlasništva u onim tvrtkama koje su nam od strateškog značenja i koje dugoročno moraju biti u našem vlasništvu“, kazao je Marić.

Po njemu, vlasništvo i beskućništvo su nespojivi pojmovi i smatra država, da bi to zaista i bila, mora biti i vlasnik.

Na pitanje ima li plan, poput bivše vlade premijera Tihomira Oreškovića, od prodaje državne imovine zaraditi pola milijarde eura, Marić je naveo da mu je jedina ambicija ostvariti potencijal koji leži u državnoj imovini i to na način da se tom imovinom upravlja, ali i gospodari. Gospodarenje imovinom, kaže, znatno je kompleksniji pojam, jer obuhvaća i politiku upravljanja na način da se utječe na osnaživanje tržišta kapitala, nekretnina, iznajmljivanja, koncesija i sl.

„U tom smislu vidim veliki potencijal imovine u hrvatskom vlasništvu, što nikako ne podrazumijeva rasprodaju, nego gospodarenje manirama dobrog gospodara“, smatra Marić.

Također, ne misli poput bivše vlade, preko noći 'skidati' tvrtke s popisa strateških.

„Ako se nešto 'skida' ili stavlja na popis tvrtki od strateškog značenja za Hrvatsku, onda mora biti dobro obrazloženo zašto se to radi. Ne može se nešto 'skinuti' s tog popisa samo zato da bi se prodalo u roku od 24 sata. Naša strategija podrazumijeva dugoročno planiranje i dobro će se procijeniti koje su nam tvrtke od dugoročnog interesa“, naveo je Marić. Dodao je da će se država brzo, ali po ekonomskim načelima dobre cijene, nastojati riješiti udjela u tvrtkama gdje ima jedan ili manje posto vlasništva, a takvih je više od stotinu.

Na upit što će biti s kompanijama poput Podravke, istaknuo je da tvrtke koje dobro posluju treba još poboljšavati. "Država će promijeniti pristup upravljanju i pokazati da zajedno s privatnicima može zajednički upravljati, bilo da je riječ o Podravci ili nekom drugom", rekao je.

Kao svoju najvažniju zadaću vidi oživljavanje onih trgovačkih društava koja su potpuno potonula i gdje je proces poslovanja ugrožen, poput Petrokemije i sl.

Investitor Nenad Bakić rekao je tijekom panela da "uhljebi" u državnim tvrtkama postavljeni od političara često ne zastupaju interese društva, već interese onih koji su ih tamo postavili te da privatni investitori mogu biti dobar kontrolni mehanizam pri upravljanju takvih poduzeća.

Đuro Njavro sa Zagrebačke škole za ekonomiju i menadžment smatra da se Hrvatska i dalje, usprkos lošem rejtingu, uspješno zadužuje jer ima veliku državnu imovinu. Istaknuo je da zemlja 25 godina nije bila uspješna u odabiru kvalitetnog menadžmenta u državnim tvrtkama, a da se dobri menadžeri trebaju adekvatno i platiti.

Njavro smatra i da će ministar Goran Marić bit izložen jakom pritisku različitih interesnih skupina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 08:38