Hotelski resort Costabella

HRVATSKI APSURDI Česi gotovo realizirali projekt dok su čekali da ga proglase strateškim

Riječ je o hotelu s četiri zvjezdice vrijednom 418 milijuna kuna i wellness oazi na 4000 kvadrata
Borjan Brnčić, direktor tvrtke JTH Costabella d.o.o. u vlasništvu češkog investitora Jaroslava Tresnaka
 Srđan Vrančić / CROPIX

Projekt budućeg luksuznog hotelskog resorta u vlasništvu čeških investitora na riječkoj Kostabeli najbolji je primjer koliko je država spora, čak i kad joj to nije namjera.
Ta je investicija češkog ulagača JTH Grupe u hotel s četiri zvjezdice i popratnim vilama vrijedna 418 milijuna kuna uvrštena na listu strateških investicijskih projekata, a dok su njezini vlasnici čekali da se projekt doista proglasi strateškim te tako olakša realizacija ulaganja, stigli su na korak od dobivanja kredita pa će uvrštenje na tu listu više doći kao čast, a manje kao pomoć u uklanjanju birokratskih prepreka.
Priča je dobra za investitora, ali loša za državu, koja je izglasavanjem Zakona o strateškim investicijskim projektima te sastavljanjem liste imala samo jedan cilj: napraviti popis državnih i privatnih investicija od presudnog značaja koji će u žurnoj proceduri prema važećim zakonima i pravilima dobiti dozvole nužne za što skoriju realizaciju projekta.
Ukratko, tim je zakonom usvojenim 2013. godine država planirala preduhitriti sve one silne mane koje su se godinama u izvješćima Doing Businessa spominjale kao najveće prepreke za strane investicije, a zbog kojih je Hrvatska vječno bila negdje pri dnu poželjnih ulagačkih destinacija.
Kad je u pitanju bio projekt Luxury Resort&Spa Wellness hotel Costabella JTH Grupe, on je već u trenutku pristupanja listi strateških investicijskih projekata bio u visokoj fazi realizacije, a proglašenje strateškim bilo im je više-manje važno kako bi lakše ishodili kredit.
- Točno je, dok smo čekali proglašenje strateškim projektom, došli smo u visoku fazu realizacije i računamo da ćemo kredit za investiciju dobiti ove jeseni. Ipak, nećemo se povući s liste strateških projekata jer je riječ o investiciji kakve zasad na Jadranu nema i koja će gostima donijeti sasvim novu razinu sadržaja i ponude.
Osim toga, država nam je već bila pomogla osnivanjem operativne skupine koja nas je pratila u realizaciji iako smo mi već u startu imali riješeno 85 posto dokumentacije te nam nije bila potrebna pomoć u pribavljanju građevinskih ili drugih dozvola - rekao je za Jutarnji list Borjan Brnčić, direktor tvrtke JTH Costabella d.o.o. u vlasništvu češkog investitora Jaroslava Tresnaka. Radovi na Kostabeli, neslužbeno doznajemo, tako će najvjerojatnije početi krajem ove ili početkom sljedeće godine, ali još nema potvrde kada bi u luksuzni hotel i vile trebali početi stizati prvi gosti.
Na tom je dijelu Jadrana investitor zamislio 154 smještajne jedinice, od toga bi ih u wellness hotelu bilo 70, a ostatak bi bili apartmani u vilama.
Investitori su posebno ponosni na kompleks bazena i wellnessa koji će se prostirati na 4000 četvornih metara, kao i gradnju velikog vanjskog bazena s grijanom vodom tijekom cijele godine.
Riječ je o 20 godina sanjanoj hotelskoj destinaciji u čiju se realizaciju svojedobno htio uključiti i Goran Štrok, ali bezuspješno.
Moguće je da su investitore dosad odbijale komplicirana birokracija i inertnost državnih službi. Na listi je, naime, čak šest turističkih projekata, ali nijedan dosad nije dobio status strateškog, niti je izgledno da će se to uskoro dogoditi.
I dok se za mandata bivše Vlade povjerenstvo zaduženo za rješavanje tih projekata lani sastalo samo dvaput, nakon izbora stvar je zapela zato što nova Vlada prvo nije imala potpredsjednika za gospodarstvo, a kada je to riješeno imenovanjem Bože Petrova na čelo tog Povjerenstva, najavljeni su novi izbori, pa je konkretne poteze teško je očekivati prije sredine rujna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 19:31