NAPETA SJEDNICA

Hrvatski dio Uprave Ine blokirao odluku da se zatvori Rafinerija Sisak

Zoltan Aldott
 Darko Tomaš / Hanza Media

Tri hrvatska predstavnika u Upravi Ine jučer su spriječila zatvaranje Rafinerije Sisak. Na jučerašnjoj dramatičnoj sjednici Uprave tvrtke odbili su glasati o toj točki dnevnog reda, čime je srušen kvorum, a mađarski članovi Uprave nisu mogli sami izglasati ovu odluku.

Članovi Uprave su prije nekoliko dana dobili dnevni red sjednice. Jedna od točaka je bilo ulaganje u Rafineriju Rijeka, koncentracija prerade nafte u jednu rafineriju te uspostavljanje distributivnog i logističkog centra u Rafineriji Sisak.

Ovako koncipirana točka dnevnog reda alarmirala je hrvatske članove Uprave Niku Dalića, Ivana Krešića i Davora Mayera, koji su tražili njezino skidanje s dnevnog reda, odnosno smatrali su kako je riječ o dvije točke, ali mađarska strana nije popuštala. O svemu je, kako saznajemo, obaviješten i nadležni ministar gospodarstva Tomislav Panenić.

Na jučerašnjoj sjednici Uprave ta je točka uvrštena na dnevni red zahvaljujući dvostrukom glasu predsjednika Uprave Zoltána Áldotta. No, kada je je došlo do glasanja o ovoj odluci, hrvatski su članovi odbili glasovati te je Áldott prekinuo sjednicu.

Štetna odluka

Mađarski članovi Uprave tražili su da Uprava odobri sredstva u 2016. i 2017. za modernizaciju Rafinerije Rijeka, ali uz uvjet da se zaustavi prerada nafte u Rafineriji Sisak. Naime, mađarska strana smatra da treba istodobno donijeti odluku o Rijeci i suzbiti gomilanje gubitaka u Sisku. Prema nekim procjenama, riječ je o 200 milijuna kuna gubitka na godišnjoj razini.

Jučer se tako od Uprave tražilo da odobri financiranje troškova projektiranja postrojenja, ishođenja potrebnih građevinskih dozvola te uklanjanje postojećih postrojenja. No, kako saznajemo, hrvatska strana smatra kako MOL ovim prijedlogom zapravo ne garantira modernizaciju riječke rafinerije, a zauzvrat traži gašenje proizvodnje u Sisku. Hrvatski članovi jednostavno su smatrali kako je riječ o štetnoj odluci po kompaniju i o tome nisu željeli glasati.

Interesi kompanije

Prema mišljenju nekih naših sugovornika, ovakav zahtjev MOL-a i u suprotnosti je s odlukom Arbitražnog suda u Parizu koji je u kolovozu 2014. godine naložio MOL-u da “u ostvarivanju svojih raznih prava, uključujući ona koja se odnose na njihove dionice u društvu Ina d.d., mora osigurati da u svakom trenutku postupa u najboljim poslovnim interesima društva Ina d.d.”.

- Zaustavljanje prerade u Sisku i zatvaranje rafinerije suprotno je interesima kompanije, a i upitno je je li u skladu s međudioničarskim ugovorom - smatra jedan naš sugovornik. Prema njegovim riječima, MOL je jučer pokušao operacionalizirati svoje dugogodišnje planove oko zatvaranja Siska, što je prije godinu dana najavio predsjednik Uprave MOL-a Zsolt Hernádi.

Cijeli je plan krenuo u realizaciju prije oko mjesec dana kada je Bengt Oldsberg, izvršni direktor Sektora rafinerije i marketing u Ini, svoje zaposlenike putem elektronske pošte obavijestio da je “počeo s planiranjem transporta sirove nafte iz Rafinerije Sisak u Rafineriju Rijeka. Plan je da prijevoz dosegne puni kapacitet domaće sirove nafte. Moramo planirati realizaciju, razgradnju rafinerije i učinak na poslovnom planu za sljedeću godinu”.

Pismo upravi

O tome dotad nisu raspravljali ni Uprava ni Nadzorni odbor Ine, niti je pismo upućeno članovima Uprave, nego samo izvršnim direktorima pa tako i Zoltánu Áldottu koji obavlja dužnost predsjednika Uprave i izvršnog direktora. U Ini službeno konstantno tvrde kako nije donesena odluka o zatvaranju Rafinerije Sisak.

U posljednjih godinu-dvije u javnosti su se mogle čuti razne verzije o budućnosti prostora rafinerije, od uspostave distributivno-logističkog centra do bio-rafinerije. No, neki poznavatelji situacije tvrde kako MOL ne želi objaviti da zatvara rafineriju jer bi u tom slučaju morao provesti njeno zbrinjavanje, a to bi, prema nekim procjenama, moglo stajati oko 500 milijuna eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 08:46