Gospodarski skup u Zagrebu

IRANCI BI S NAMA U BIZNIS, ALI ZA TO TREBAMO: Uspostaviti izravni platni promet, olabaviti vizni režim i uvesti avionsku liniju Teheran-Zagreb

Gholam Hossein Shafei i Mohammad Reza Sadegh na gospodarskom forumu u Zagrebu
 Ronald Goršić / HANZA MEDIA

Iranski gospodarstvenici žele uvođenje izravne zrakoplovne linije između Teherana i Zagreba, te 'labavljenje' viznoga režima između Irana i Hrvatske. Poruka je to Golamhosseina Shafeeija, predsjednika Iranske trgovačke, industrijske, rudarske i poljoprivredne komore, koji je na čelu povećeg iranskog gospodarskog izaslanstva koje se nalazi u posjetu Hrvatskoj.

Hrvatsko-iranski gospodarski forum održan je danas u HGK, a okupio je 80-ak poslovnih ljudi iz dvije zemlje. Velik prostor za daljnji razvoj hrvatsko-iranskih gospodarskih odnosa dvije strane vide u trgovini i zajedničkim nastupima na trećim tržištima.

"Hrvatska je za nas ključna zemlja za nastup na europskim tržištima, a Iran Hrvatskoj može biti odskočna daska za tržišta središnje Azije i Zakavkazja. Hrvatske i iranske tvrtke, primjerice, mogu zajedno proizvoditi za tržište Afganistana", ocijenio je Shafeei.

Obje su strane istakle kako su se odnosi Irana i Hrvatske znatno unaprijedili nakon posjeta predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović Teheranu prošle godine, te nakon nedavna posjeta Marka Pavića, minustra rada i mirovinskig sustava, toj zemlji s oko 80 milijuna stanovnika. Veliko iransko tržište može biti dobra prilika za brojne hrvatske tvrtke, a našim se poduzecćma tamo otvaraju i prilike za sudjelovanje u infrastrukturnim projektima. U razvoju suradnje s Iranim posebno bi mogle profitirati prehrambena, farmaceutska, kemijska i automobilska industrija, ali i turizam, IT sektor i prijenos znanja, rečeno je na skupu.

"Interes za jačanjem suradnje postoji s obje srrane. Posebno želim naglasiti da sto hrvatskih tvrtki ima Halal certifikat, što im otvara vrata iranskog tržišta", poručio je Luka Burilović, predsjednik HGK.

Koliku važnost Iranci pridaju razvoju odnosa s Hrvatskom govori i to što je među iranskim gospodarstvenicima koji su u posjetu Zagrebu i nekoliko zastupnika u iranskom parlamentu.

Međutim, glavna prepreka jačanju gospodarskih odnosa ostaje nepostojanje izravnog platnog prometa među dvjema zemljama. Na rješavanju tog problema, poručio je ministar Pavić, ubrzano se radi.

Prema podacima HGK, hrvatski je izvoz u Iran lani porastao 19,45 posto, te je iznosio i dalje skromnih 4,4 milijuna USD. S druge strane, uvoz je lani iznosio nešto manje od 0,6 milijuna USD, te je bio 18,02 posto manji nego godinu ranije. Već i te brojke govore da prilike za razvoj gospodarske suradnje izmedju Irana i Hrvatske ni približno nisu iskoristene.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 03:13